CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in TBMM Genel Kurulu’nda söylediği “Türk ulusu ile Kürt milleti eşit olamaz” sözüne parti içinden tepkiler gelmeye devam ediyor. Adıyaman Milletvekili Salih Fırat ve Güneydoğu’nun tek CHP’li belediye başkanı olan Mardin’in Ömerli ilçesi Belediye Başkanı Yılmaz Altındağ Güler’in sözlerine tepki olarak partiden istifa etti.

Birgül Ayman Güler’e bir tepki de eski CHP Genel Başkanı ve Antalya milletvekili Deniz Baykal’dan geldi. Deniz Baykal,"Ulus devlet içerisinde hiçbir etnik köken diğerinden üstün değildir. Tüm etnik kökenler eşittir. Herkesin etnik kökeni şerefidir" ifadelerini kullandı.
 
"Dersim olayları nedeniyle özür diliyorum" açıklamasının ardından Kılıçdaroğlu yönetimi tarafından görevden alınan Diyarbakır eski İl Başkanı Muzaffer Değer'in oğlu Özgür Değer'in Beypazarı'ndaki nişan törenine katılan Deniz Baykal burada yaptığı konuşmada Güler’in sözlerine sert çıktı. Deniz Baykal, "Diyarbakırlı Kürt kökenli bir oğlumuz ile Beypazarı'nın yerlisi bir kızımızın nişan töreni için bulunuyoruz. Türkiye fotoğrafı budur. Ulus devlet içerisinde hiçbir etnik köken diğerinden üstün değildir. Tüm etnik kökenler eşittir. Herkesin etnik kökeni şerefidir" diye konuştu.

Deniz Baykal, "Türk ulusu ne demek, Kürt milliyeti ne demek? Irak'ta Kürt ulusu oluşunca, Kürtler ulus olmayacak mı? O zaman ne denecek? Türkiye'de Türkler de Kürtler de eşittir. Kimse üstün değildir. Herkes kimliğini yaşamalıdır. Herkesin kimliği namusu ve şerefidir" tepkisi gösterdi. Baykal, Güler'in "Bundan sonra meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız" sözlerinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine de işaret ederek şunları söyledi:

Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar.. Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar..

Halk arasında bu sözler 'Türklerin saldırıya geçeceği' şeklinde yorumlandı. Ne demek saldırıdayız. Çok yanlış bir açıklama. Bu olaya daha fazla kaşımadan artık sona verilmesi gerekir. Her yeni açıklama polemik olayı kaşımaktadır.

ARINÇ NE DEMİŞTİ
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yaptı. Arınç, CHP ’li Birgül Ayman Güler’in "Türk Ulusu ile Kürt milliyeti eşit olamaz" sözleri ile ilgili, "Bu ırkçı ve faşist bir tutumdur. Onun aymazlığı kendisinin özür dilemesi gekirken topu başkasına atmasıdır. Ancak daha da önemlisi Sayın Kılıçdaroğlu ’nun bu güne kadar kamuoyunu tatmin edecek bir açıklaması olmadı" dedi. 

Editör: TE Bilisim