Devleti devlet yapan "Kültürü" ile dilidir. Kültür ve dil birbirleri ile bağlantı olmalı kültür dil bütünleşmeli devletin veya milletin devamlılığı sağlamlaşsın.

Mersin Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde hangi güç kazanacak? Mersin Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde hangi güç kazanacak?

Devletin temel gereği, "bağlamdan bağımsız" standart bir dille konuşmak ve yazabilmektir. Argo değil, yüksek kültür diliyle...Yanlız devletin değil, endüstri toplumunun da olmazsa olmazı budur.

Niçin olmazsa olmaz? Çünkü standart ve yüksek dil olmadan uygulama noktasındaki devlet veya şirket görevlisi talimatı anlamaz. Talimatların hakkıyla anlaşılamadığı örgütler çalışamaz. Milet ve endüstri toplumu incelemelerinin duayeni, sosyolog Ernest Gellner böyle bir dile, "ortak yüksek kültür" derdi. Millet olmanın da devlet kurmanın da temel şartını o standart dilde görürdü. Ama Gellner, dil dememiş, kültür demiş diye düşünmeyin; çünkü aynı Gellner'in "Dil, kültürün bir bileşeni değildir. Dil kültürdür." hükmü de vardır.

O halde, devletin ve ekonominin bu temel taşına, "ortak yüksek dil" de diyebiliriz.

Hayat yerel lehçelerle de yaşanır. Etnik topluluklar, Orta Çağ Avrupası'ndaki gibi küçük feodal birimler, çok yaygın olmayan lehçelerle idare edebilir. Fakat iş millet seviyesine, millet devleti seviyesine çıktığında, ortak yüksek dil şart olur. Ma× Weinreich'in dediği gibi, dil, ordusu ve donanması olan bir lehçedir.

Dil VE kültürü ADALET VE HUKUKLADA beslenmelidir...

GÜNÜN SAHİBİNE HAMD OLSUN YENİ HAFTAYA BİSMİLLAH...

Nizamettin İspirli

Editör: TE Bilisim