Montrö Sözleşmesinin önemi... Montrö Sözleşmesinin önemi...
CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu, Türkiye’nin en büyük sorununun ekonomi ve işsizlik olduğunu söyledi. Parti olarak ekonomiden bahsetmelerinin sebebinin tamamen halkın talepleriyle örtüşen bir program açıklamak olduğunu belirten Berberoğlu, “Ekonomi niye bu kadar sıkıntı yaşıyor. Ben size çok açık söyleyeyim gezi olaylarında mevcut iktidarın tutumu. 17 – 25 yolsuzluk operasyonlarında mevcut iktidarın tutumu. İktidar partisinin bunlara ses çıkaracak cesaretinin olmaması. Yanlış olduğunu kapı ardında söyleyip kapı önünde liderim çok yaşa diye bağırmaları. Yabancının tamamen güvenini sarstı.Üretim aşamasında hangi adımları atmamız gerekiyorsa onları atacağız. Paylaşım aşamasında hangi adımları atmamız gerekiyorsa onu atacağız ve son olarak bunun bir daha tersine dönmemesi için, geri vitesi takmamak için neler yapılması gerekiyorsa da onları yapıp kurumsallaştıracağız.” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu Halk Tv’de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin en büyük sorununun ekonomi ve işsizlik olduğunu belirten Berberoğlu, “Niye? 12 senelik bir AKP iktidarında ben ne yoksulluk edebiyatı yapmak istiyorum, ne enkaz edebiyatı yapmak istiyorum. 12 senelik AKP iktidarının geldiği noktada bugün 17 milyon yoksul varsa 200 liranın altında aylık geliri olan, 6 milyon 200 bin işsiz varsa, eğer 10 küsur milyon emeklinin yaklaşık yüzde 10’u kadar bir kesimi 800 bin kişisi 1000 liranın altında maaş kazanıyorsa ekonomi değil de ne? Gidip de çılgın çılgın şeylerden mi bahsedelim.” dedi.

"ÖNCELİĞİMİZDE BU ÜLKEDE YOKSULLUĞU YENMEKSE ONA UYGUN BİR PROGRAMLA YOLA ÇIKTIK"

Ekonomiden bahsetmelerinin sebebinin tamamen halkın talepleriyle örtüşen bir program açıklamak olduğunu belirten Berberoğlu, “Demokrasi nerede? Demokrasi bunun içinde. Yani niye buraya geldi çünkü? Ekonomi niye bu kadar sıkıntı yaşıyor. Ben size çok açık söyleyeyim gezi olaylarında mevcut iktidarın tutumu. 17 – 25 yolsuzluk operasyonlarında mevcut iktidarın tutumu. İktidar partisinin bunlara ses çıkaracak cesaretinin olmaması. Yanlış olduğunu kapı ardında söyleyip kapı önünde liderim çok yaşa diye bağırmaları. Yabancının tamamen güvenini sarstı. Bugün geldiğimiz noktada siyasi bir krizin ekonomiye faturasının çıkması vardır. Bizde sosyal demokrat bir partiyiz önceliğimiz bu ülkede yoksulluğu yenmekse ona uygun bir programla yola çıktık. Bunun için demokraside ne gerekiyorsa demokratik adımları atacağız. Üretim aşamasında hangi adımları atmamız gerekiyorsa onları atacağız. Paylaşım aşamasında hangi adımları atmamız gerekiyorsa onu atacağız ve son olarak bunun bir daha tersine dönmemesi için, geri vitesi takmamak için neler yapılması gerekiyorsa da onları yapıp kurumsallaştıracağız.” şeklinde konuştu.

13 yıllık iktidarın başında asgari ücretli sayısının 2 milyon olduğunu belirten Berberoğlu, “Bugün Faruk Çelik’in açıklaması ve geçen sene sonu itibariyle 5 milyona ulaşmış. Bu adamların devletin aldığı vergiyi kaldırarak ve bir miktar işverenin fedakarlığıyla ücretlerini 1,5 milyon liraya yapmamıza birisi şikayet ediyorsa, birisi karşı çıkıyorsa ben hayret ediyorum hakikaten. Çünkü aynı ağızlar ekonomi durgun, mutlaka can suyu gerekiyor, mutlaka canlandırmak gerekiyor. Anladıkları ne? Mendil kadar bir yer bulalım büyükşehirlerde yeşillik onun üzerine AVM yapalım, 13 katlı gökdelen yapalım, 15 katlı gökdelen yapalım, yandaş müteahhit kazansın, biz kazanalım. E arada da ekonomi canlansın, istihdam yaratılsın. Bu uzun. Bizi Nasrettin hocanın misali koyunları dikenli yoldan geçirip yün eğirmekten bahsedenler, ben diyorum ki asgari ücretli zaten verdiğim parayı anında harcayacak olandır. Bugün emekli, hiç kimsenin emekli yakını yok mu kaç para aldığının farkında değil mi? Bugün ailesi yardım etmeden geçinen kaç tane emekli var. Emekliye 2 maaş ikramiyeyi çok görüyorsa ekonomi durgun demesin bundan sonra. Ekonomiyi durgunluktan nasıl çıkarıyor demesin. Çünkü bakın, çok basit iktisat teorisidir bu. Yani benimde hasbelkader bir iktisat diplomam var. En dar gelirli kesim tasarruf eğilimi en düşük kesimdir.” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilisim