MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış! MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Haziran seçimlerinin ardından başkanlık sistemi istediğini açıkça belirterek, ne tür bir başkanlık olacağı konusundaki tartışmalara “Türk tipi başkanlık bal gibi olur” diyerek katıldı. Erdoğan, “Geldiğimiz noktada da görüyoruz ki sistemi kökten değiştirmeden bu yapının ıslahı mümkün değildir. Türkiye’nin demokratik olgunluğu başkanlık sistemine geçişi sağlayacak düzeye gelmiştir.” dedi.

'SEÇİM SONUÇLARINA GÖRE BAŞKANLIK GÜNDEME GELECEK'

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda valileri öğle yemeğinde kabul eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, valilere hitaben de bir konuşma yaptı. Erdoğan konuşmasında başkanlık sistemi tartışmalarına da değindi. Erdoğan, ilk olarak “7 Haziran seçimlerinin sonuçları da ülkemizdeki yönetim sisteminin geleceği bakımından kritik önem sahip. Seçim sonuçlarına göre yeni anaysa ve başkanlık sistemi gündemimize gelecek. Başkanlık sitemi bir yönüyle yerel yönetimlerin daha da güçlendiği daha da etkin hale geldiği bir sistemdir. Bu sistemde başkanlığın merkezdeki gücü bir yandan Meclisle diğer yandan yerel yönetimlerin sahadaki gücüyle dengelenir. Bu sisteme geçildiğinde valilerimizin farklı bir konuma gelmeleri daha geniş yetkilere sahip olmaları mümkün olabilecektir. Esasen Cumhurbaşkanın halkın oyları ile seçilmesi bu konuda atılmış bir adımdır. Şimdi bu adımı biraz daha ileriye taşıyıp güçlü bir başkan, güçlü bir Meclis, güçlü yerel yönetimlerden oluşan ülkemizin devlet geleneğine ve milletimizin ihtiyaçlarına uygun bir sisteme geçmenin vakti gelmiştir.” şeklinde konuştu.

'SİSTEMİ KÖKTEN DEĞİŞTİRMEDEN MÜMKÜN DEĞİL'

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar meşruiyetini özellikle de millete değil mevcut sistemin içine gizlenmiş mekanizmalara borçlu olanların feveranları boşunadır. 1960 ve 1980 darbeleriyle kurulan vesayet düzeni Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştırmaz. Biz 12 yıl boyunca bu oligarşik yapıyla mücadele ettik. Geldiğimiz noktada da görüyoruz ki sistemi kökten değiştirmeden bu yapının ıslahı mümkün değildir. Türkiye’nin demokratik olgunluğu başkanlık sistemine geçişi sağlayacak düzeye gelmiştir. Yeni Türkiye, yeni anayasa ve başkanlık sisteminin sağlayacağı güçlü zemin üzerinde yükselecektir. Bu sadece sistem değişikliği değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyetinin bekası meselesidir. Şunlar da söyleniyor, Türk tipi başkanlık sistemi olmaz diye. Çok açık çok net söylüyorum, bal gibi de olur. Niye olmazmış? Şu anda dünyadaki başkanlık sistemlerinin hepsi birbirinin aynı mıdır? Amerika’da farklı bir başkanlık sitemi var Meksika’da farklı bir başkanlık sistemi var. Küba farklı, Arjantin farklı, Brezilya farklı, Rusya farklı. Farklı farklı sistemler var. Bir arı maharetiyle çiçeklerden nasibimiz alalım ondan sonra balımızı yapalım ve diyelim ki kendi geleneklerimiz, göreneklerimizde de çerçevelenmiş bizim başkanlık sistemimiz der, bununla beraber geleceğe yürürüz. Şu anda Amerika’daki Latin Amerika’daki, Rusya, Avrupa vesaire buradaki sistemler olmazsa olmaz sistemler değil. Bunlar da testlerden geçti. Biz de kamuoyunda bunu tartışarak STK’larla ve akademisyenlerle müzakere ederek bir yere oturtmalıyız. Çünkü artık patinaj yapıyoruz. Bu patinaj yapmaktan kurtulmamız lazım, sıçramamız lazım. Sizler de kendi vilayetlerde yaptığınız çalışmalarda görüyorsunuz. Buralardaki tıkanma buradan kaynaklanıyor. Dünyadaki değişiklik karşısında gücümüzü, iddialarımızı, hedeflerimizi statükocu bir anlayışla koruyamayız. Tarihimize, kültürümüze, ihtiyaçlarımıza ve günümüz dünyasındaki gelişmelere uygun bir değişim Türkiye’nin hayrınadır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Tek Parti döneminin hastalıklı yapısını 2015 Türkiye’sine teşmil etmek isteyenler bir kez daha hüsrana uğrayacaklardır.”

Editör: TE Bilisim