Metin Külünk: Geri Kabul Anlaşması iptal edilmeli, Türkiye Avrupa'nın göçmen parkı değildir Metin Külünk: Geri Kabul Anlaşması iptal edilmeli, Türkiye Avrupa'nın göçmen parkı değildir
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, hükümetin 2015 programında belirlenen enflasyon hedefinin yüzde 75’inin yılın ilk 4 ayında gerçekleştiğini ifade etti. Öztrak, “Türkiye’nin çok ciddi bir enflasyon problemi olduğu ve bu problemi mevcut hükümetin çözme kabiliyeti bulunmadığı ortadadır.” dedi.

Faik Öztrak, yazılı değerlendirmede bulunarak, enflasyonun, nisan ayında beklentileri aşarak yüzde 1,63 olarak gerçekleştiğini, yıllık enflasyonun ise yüzde 7,91’e yükseldiğini belirtti. Öztrak, "Yıllık enflasyon, Nisan’da yüzde 7,91’le yılbaşından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı; aylık enflasyon ise yüzde 1,63’le 2008 yılından bu yana en yüksek Nisan ayı enflasyonu oldu. Nisan ayında özellikle dar gelirli vatandaşlarımızı en çok etkileyen gıda fiyatlarındaki artış ise yıllık yüzde 14,7 ile son 8 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Enflasyondaki eğilimi gösteren ve Merkez Bankası’nın takip ettiği çekirdek enflasyon rakamlarında ise yıllık bazda azalış görülse de Nisan ayında bu azalış eğiliminde ciddi bir yavaşlama olduğu göze çarpıyor. Bu yavaşlama da kaygı vericidir. Kaldı ki 9 çekirdek enflasyon göstergesinin ortalaması Nisan’da yüzde 1,7 artış göstermiştir. Bu, 2012 yılının Ekim ayından bu yana en yüksek artıştır.“ izahında bulundu.

“ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ EĞİLİMİ DE HIZLANIYOR”

Nisan’da yurtiçi üretici fiyatları da yüzde 1,43 arttığını ve yurtiçi üretici fiyatlarındaki artışın, son 5 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleştiğine işaret eden CHP’li Öztrak şöyle devam etti: "İlk 4 ayda yurtiçi üretici fiyatlarındaki artış ise yüzde 4,1’i buldu. Bu rakamlar döviz kurundan fiyatlara geçişkenliğin Nisan ayında belirginleştiğini gösteriyor. 2009 yılında çıkardığı kararnameyle döviz geliri olmayan şirketlerin dövizle borçlanmasının önünü açarak, Türk şirketlerini döviz kurlarından en çok etkilenen şirketler haline getiren Hükümetin, kurlardaki artıştan ciddi şekilde kaygılandığı görülmektedir. Mevzuatta yaptığı değişikliklerle Türkiye’ye nakit para girişinde beyan zorunluluğunu kaldıran Hükümet, bu durumu “Irak ve Suriye gibi karışıklık yaşanan ülkelere yapılan ihracatın gelirinin Türkiye’ye getirilmesini kolaylaştırma amacıyla yapıldığını” açıklamaktadır. Bu çerçevede, ülkeye döviz girişine yönelik sınırlamaları kaldıran düzenlemelerin, ülkeye para getirecekleri teşvik etmeyeceği aksine ürküteceği, terörizmin finansmanı ve kara para aklama konusunda Türkiye hakkında yeni soru işaretleri oluşturacağı bilinmelidir.”

“YILLIK HEDEFİN YÜZDE 75’İ, 4 AYDA GERÇEKLEŞTİ”

Yılbaşından bu yana yüzde 4,7’ye ulaşan enflasyonun, hükümetin 2015 programında belirlediği yüzde 6,3’lük enflasyon hedefinin yüzde 75’inin daha yılın ilk 4 ayında gerçekleştiğini gösterdiğini kaydeden Öztrak, “Yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 6,8’e çıkaran Merkez Bankası’nın, Hükümetin gerekli önlemleri almaması durumunda bu hedefini de revize etmek zorunda kalacağı görünmektedir. Türkiye’nin çok ciddi bir enflasyon problemi olduğu ve bu problemi mevcut hükümetin çözme kabiliyeti bulunmadığı ortadadır.” tespitini aktardı.


Editör: TE Bilisim