Bugünlerde "Kuzenimin dayısı şu anda YSK toplantısından geldi. Seçim tutanağında altmışikiden tavşan yapasılarmış" türü bir paylaşım alabilirsiniz. (Biraz mizah katarak verdik) Bu tür paylaşımları gönderen kişiler sizden paylaşmanızı isterler. Çoğu da, son derece masum ve "kaygılıdırlar"...

İşte o paylaşımı ilk hazırlayanların asıl amacı da budur. TOPLUMSAL KAYGIYI DERİNLEŞTİRMEK.

Toplumsal kaygı bu kadar derinleşince ne olur? Psikolojik araştırmalar gösteriyor ki, haddinden fazla artan kaygı kişileri paralize ediyor. Hiç bir şey yapmak istemiyorlar ve mücadeleden vazgeçiyorlar. 

Bu tür paylaşımlarda ilk oluşturanların niyeti de budur...

HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOK UYANIK OLMALI VE GERÇEĞİ ARAŞTIRMALIYIZ. TOPLUMA YAPACAĞIMIZ EN BÜYÜK İYİLİK BUDUR!

Elbette her gönderilen olumsuz paylaşım sahte olmayabilir. Ortalık hiç de öyle güllük gülistanlık değildir. Her şeyden önce OHAL şartlarında bir seçime gidiliyor... bu bile oldukça stresli bir mücadele gerektiriyor.

Ancak rakibin de her psikolojik kaos yaratıcı atağını ortaya çıkarmak mutlaka gerekiyor. YALIN GERÇEĞİ HER ZAMANKİNDEN FAZLA BİLMEYE VE BİLİNÇLİ MÜCADELE ETMEYE mecburuz...

İşte bir örnek... 

Mesajlaşma uygulaması WhatsApp ve sosyal medya kanalları üzerinde paylaşılan bir gönderide, 24 Haziran milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimlerinde kullanılacak olan sandık sonuç tutanaklarında "kanuna aykırı" ve ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi'nin düzeltilmesi için "baskı yaptığı" bazı değişiklikler yapıldığı iddia ediliyor.

Sandık eğitiminde olduğunu iddia eden bir kişi tarafından yazıldığı söylenen bu gönderide, tutanaktan bazı bölümlerin çıkarıldığı öne sürülüyor.

Oy sayım tutanaklarından çıkarıldığı iddia edilen bölümler ise şunlar:

  • Hazırlık sırasında sayımı yapılan boş zarf ve pusula sayıları
  • Sandığa ait seçmen listesinde olmadığı halde kanun gereği oy kullanan seçmen sayısı
  • Geçersiz sayılan zarf ve pusulalar ile hesaba katılmayan zarf ve pusulaların, geçersizlik veya hesaba katılmama nedenleri
  • Sandıktan çıkan zarf sayısı ile zarflardan çıkan oy pusulası sayısı

İddialar doğru mu?

Doğru değil.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 9 Mayıs 2018'te yayınladığı "İl, İlçe ve Geçici İlçe Seçim Kurullarının Görev ve Yetkilerini gösterir 135 sayılı Genelge"nin 18'inci sayfasında tutanakta yer alması gereken bilgiler sıralanıyor.

İYİ Partili belediye başkan adayı çekilerek Cumhur İttifakı’nı destekleme kararı aldı İYİ Partili belediye başkan adayı çekilerek Cumhur İttifakı’nı destekleme kararı aldı

Bu bilgiler arasında, sandığa ait seçmen listesinde olmadığı halde kanun gereği oy kullanan seçmen sayısı, geçersiz sayılan zarf ve pusulalar geçersizlik veya hesaba katılmama nedenleri ile sandıktan çıkan zarf sayısı ile zarflardan çıkan oy pusulası sayısı da yer alıyor.

Aynı genelgede hazırlık sırasında sayımı yapılan boş oy pusulası ile zarfların sayısının ise tutanak defterine işlenmesi gerektiği ifade ediliyor.

Ayrıca, yine aynı genelgede doldurulacağı ifade edilen 86 örnek numaralı sandık sonuç tutanağının 2015 tarihinde kullanılan verisyonunda da iddiada çıkarıldığı belirtilen bilgilerin ekleneceği bölümlerin durduğu görülüyor. Bu bölümler, genelgede sıralanan liste ile de örtüşüyor.

TUTANAK

Tartışmanın kaynağı ne?

Söz konusu bilgilerin tutanaklardan çıkarıldığı yönündeki söylentiler, ilk olarak 16 Nisan 2017'deki anayasa değişikliği referandumu öncesinde ortaya atılmıştı.

O dönemde referandum için hazırlanan tutanaklarda gerçekten de bu bilgilerin ekleneceği alana yer verilmiyordu.

Ancak yayınlanan genelgeler kapsamında her sandığa dair bu bilgiler tutanak defterine işlenmişti.

Editör: TE Bilisim