31 Mart yerel seçimi için 5 adımda oy kullanma rehberi 31 Mart yerel seçimi için 5 adımda oy kullanma rehberi
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın başkanlık tartışmalarına zemin hazırlamak için TBMM'yi işlevsizleştirmesine izin vermeyeceğiz.'' dedi.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a 'Soru sormamızı keyfi bir biçimde engelliyor. Kahraman neyi saklamaya çalışıyor?'' tepkisi gösteren Barış Yarkadaş, Çapa ve Cerrahpaşa Hastanesi'nin durumuna ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinin keyfi biçimde geri gönderildiğini bildirdi. CHP'li Yarkadaş, yazılı açıklamasında, "TBMM Başkanı İsmail Kahraman, soru sormamızı keyfi biçimde engelliyor. Kahraman, bunu alışkanlık haline getirdi. Tarafsız olması gereken Meclis Başkanı, AKP hükümetini koruyup kollamaya çalışırken, başkanı olduğu yasama organını işlevsizleştiriyor.'' dedi.

'BORÇLARIN ÖDENMESİ SORUSUNDAN RAHATSIZ OLDU'

2015 yılının son günü, Başbakan Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle 20 sorudan oluşan yazılı bir soru önergesi verdiğine işaret eden Yarkadaş, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin en köklü hastanelerinden olan Çapa ve Cerrahpaşa'nın yerinden taşınıp arazilerinin yandaşlara verileceğine ilişkin kuşkuları dile getirmek için yazılı bir önerge verdim. Önergenin 11. maddesinde adı geçen kurumların mevcut borçlarını ödeyebilmesi ve daha iyi hizmet verebilmesi için bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordum. Aynı maddede, yatırım yapılmamasının, hastaneleri iflasa sürükleme amacı taşıyıp taşımadığına ilişkin kuşkuları da dile getirdim.''

'HASTANELERİN ARAZİSİ KİME VERİLECEK?' SORUSU DA GERİ DÖNDÜ

Milletvekili Yarkadaş, önergenin 13. maddesinde ise Çapa ve Cerrahpaşa'nın 50 kilometre öteye taşınmasına ilişkin hazırlığın gerekçesini sorduğunu belirtti. CHP'li vekil, "Başbakan Davutoğlu'na, (Taşınmaya ilişkin hazırlık, özel hastanelere hasta kaynağı yaratma amacıyla mı yapılıyor? Özel hastanelere rant alanı mı açılıyor?) sorusunu yönelttim. Ancak ne yazık ki; her iki sorum da Meclis Başkanı Kahraman'ın sansüründen geçemedi. Kahraman, iki sorunun önergeden çıkarılması için geri yolladı. Kahraman, bu sorulardan neden rahatsız oldu, anlayabilmiş değilim...'' yorumunu getirdi.

TBMM Başkanı Kahraman'ın, muhalefet milletvekillerinin yazılı soru önergelerine sansür uyguladığını ve bunu alışkanlık haline getirdiğini belirten Yarkadaş, "Kahraman, adeta TBMM'yi işlevsizleştirme misyonunu üstlenmiş. Muhalefetin denetim görevini yapmasını engelliyor ve Meclis'i işlevsizleştiriyor'.' dedi.

'ÜÇ MİLYON KİŞİNİN MERAK ETTİĞİ SORU'

Yılda yaklaşık üç milyon kişinin hizmet aldığı iki hastaneye ilişkin planların kamuoyu tarafından bilinmesi gerektiğinin altını çizen Yarkadaş, "Kahraman, benim değil, üç milyon kişinin bilgi edinme hakkını gasp ediyor. Yüzbinlerce kişi, bu hastanelerin akıbetini öğrenmeye çalışıyor. Meclis Başkanı ise soru sormamızı engelleyerek, AKP hükümetinin rant politikalarına çanak tutuyor'' ifadesini kullandı.

TBMM Başkanı Kahraman'ın sansürüne rağmen, soru sormaktan ve cevap almak için ısrar etmekten vazgeçmeyeceklerini belirten Yarkadaş, "Meclis Başkanı'nın Başkanlık tartışmalarına zemin hazırlamak için TBMM'yi işlevsizleştirmesine izin vermeyeceğiz.'' dedi.

Editör: TE Bilisim