31 Mart yerel seçimi için 5 adımda oy kullanma rehberi 31 Mart yerel seçimi için 5 adımda oy kullanma rehberi
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, elektrik faturalarındaki beklenmeyen artışlar ve şişkin faturaların vatandaşları isyan etme noktasına getirdiğini söyledi.

TBMM Başkanlığı'na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verden Türeli, "TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından 2007 yılı Aralık ayı ve 2015 yılı Ocak ayı mesken tarifeleri dikkate alınarak yapılan hesaplamalara göre, 230 kilovat saatlik tüketimi olan 4 kişilik bir ailenin ödemek zorunda kaldığı aylık elektrik faturası 36,4 liradan 90,5 liraya çıktığını ifade etti. Elektrik faturalarındaki beklenmeyen artışlar ve şişkin faturalar vatandaşlarımızı isyan etme noktasına getirmiştir. Daha kaliteli ve daha ucuz hizmet vaadiyle yapılan özelleştirmeler sonrasında gerek faturalara yeni eklenen kalemler gerekse bir türlü önlenemeyen kayıp kaçağın vatandaşlara yansıtılması nedeniyle ödenen elektrik faturaları bir hayli yükselmiştir. Diğer taraftan, elektrik faturalarındaki davaların özelleştirme öncesi döneme göre yaklaşık 5 kat arttığı, bunun yarısına yakınının ise kayıp kaçak bedelinden oluştuğu görülmektedir. Kayıp kaçak bedelinin yanı sıra enerji kalitesinde sürekliliğinin sağlanamaması nedeniyle tüketicinin kayba uğradığı ve yanlış miktardaki yüksek faturalar nedeniyle açılan davalar yüzünden mahkemelerin iş yükü iyice artmış durumdadır." dedi.

Türeli, şu soruları yöneltti:
- Daha kaliteli ve daha ucuz hizmet vaadiyle yapılan özelleştirmelerden beklenen verimin alınamamasının sebepleri nelerdir?

- Elektrik faturası olarak 2007 yılının Aralık ayında 36,4 lira ödeyen 4 kişilik bir ailenin 2015 yılının Ocak ayında 90,5 lira ödemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Özelleştirme uygulamaları sonrasında açılan davaların 5 kat oranında artmasının sebepleri Bakanlığınızca incelenmiş midir?

- Kayıp kaçak bedelleri ile ilgili mahkemelere dava açan ve kazanan kişi sayısı kaçtır?

- Davayı kazanan vatandaşlarımıza ne kadarlık bir ödeme yapılmıştır?

- Kayıp kaçak bedellerinin vatandaşa yansıtılması uygulamasına son verilmesi ile ilgili Bakanlığınızca yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır?

Editör: TE Bilisim