CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP grup toplantısında milletvekillerine seslendi. Kemal Kılıçdaroğlu, CHP grup toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İşte Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP grup toplantısı konuşmasından satır başları:

- Dün Hatay'da acı bir olay yaşandı. Milletvekili arkadaşlarım aradılar gelişmeleri verdiler. Sayın milletvekilim Hurşit Güneş'i görevlendirdim orada olayın ayrıntılarını öğrenmeye çalışıyor. Olayın olduğu yerde kamera kayıtları var. Önce evet dediler sonra yasak var gösteremeyiz dediler.

Montrö Sözleşmesinin önemi... Montrö Sözleşmesinin önemi...

- Bakanlar gider kamera kayıtlarını izlerler gizlilik yasağı yok. Bizim milletvekilimiz gider hayrı yasak derler. Şimdi ben o savcıya ne söyleyeyim. Milletvekillerinde çifte standart olmaz.

- Daha dün kardeşim deyip daha sonra bir numaralı düşman ilan eden kişiye sesleniyorum, orada bir bomba patladıysa bu senin sorumluluğundadır. Uçağın düşürülmesi işine dönmesin bu da.

- Cilvegözü Sınır Kapısı tek taraflı olarak kapatıldı. Madem kapalı nereden geliyor bu? Suriye tarafında neler oluyor, Hatay tarafında neler oluyor? Bir yabancı gazeteci Hatay'daki bomba imalatını gösterdi. Siz bu bomba olayını açıklayacak mısınız? Ölen vatandaşlar var. Terörü her zaman lanetledik.

- Suriye politikası bizim kanayan yaramızdır. Defalarca söyledik. Biz Suriye'nin içişlerine müdahale ederiz. Birisi de senin iç işine müdahale etti kıyamet kopardın. Birine haksızlık yaparsan birgün döner haksızlık seni bulur.

- Suriye olayında biz halkın yanındayız. Suriye halkı acı çekmemeli. Suriye halkı sürgünleri yaşamamalı. Bizim üzerimize düşen görev budur. Git kardeşini öldür denilen anlayışı CHP olarak kabul etmiyoruz.

- Seçimlerden önce CHP olarak biz Türkiye'nin çağdaş bir anayasaya sahip olması gerektiğini dile getirdik. Hatta bir komisyon kurduk. Hedeflerimizi ilkelerimizi koyduk. Çağdaş, özgürlükçü, baskılardan halkı arındıracak bir anayasayı dile getirdik. Bir uzlaşma komisyonu kuralım dediler. Görüşmeler devam ediyor. Bir; bu görüşmeler her siyasal poartinin Türkiye'ye nasıl baktığını göstermesi açısından çok önemlidir. Bu komisyon siyasi partilerin turnusol kağıdı olmuştur. Biz CHP olarak anayasa değişiklikleri konusunda söylediklerimizin hep arkasında durduk. Şimdi bazı önemli düzenlemeler de var. Torba kanun ucubesini kaldırmayı teklif ediyoruz. Çağdaş bir anayasa olsun istiyoruz.

- Çalışamalr devam ediyor. Birden bir itiraz, ya Mart sonuna kadar biter, bitmezse biz kendi anayasamızı vereceğiz. Şantajla bir ülkenin anayasası değişmez. O şantaj belki birileri için geçerlidir ama hiçbir şantaj CHP için geçerli değildir.

- Başkanlık sistemi getirirseniz biz bunu görüşmeyiz. Uzun tartışmalardan sonra onların önerisinin görüşülmemesi gerektiğine karar verildi. Anayasalar bir ülkenin temelini oluşturan hukuk normlarıdır. Tarihin ilmiğinden geçen normlardır. O normları iki önerge vererek değiştiremezsiniz. Parlamenter sistemin kuruluşu yeni değildir.

- Erzurum Sivas kongreleri sonrası neden başkanlık sistemi kabul edilmedi? Halkın iradesi üstün olsun diye. Başkanlık sistemi gelsin çünkü ben Cumhurbaşkanı olacağım benim yetkim olmayacak. Ne yaparlarsa yapsınlar. Bizim rejimimizi kuran irade kurucu iradedir. Rejimi değiştirmek için sizin vereceğiniz önerge CHP olduğu sürece asla geçemez.

- Yasama yürütme yargı ayak bağıdır demişti. Sen kendi tarihini bilmekten aciz bir adamsın. Sen Erzurum'u Sivas'ı bilsen başkanlık sistemi mi önerirsin? Bir tek CHP'li kalana kadar düşüncelerimizden taviz vermeyeceğiz. Bu ülkenin Meclis'i kanla gözyaşı ile kurulmuştur. Parlamenter sistem bu halkın onurudur. Demokrasinin Kabe'si olarak adlandırıyoruz TBMM'yi. Bir kişi çıkıp her şey benim yetkimdedir derse totaliter sistem gelir. Beyin yetkileri azmış. Sen önce yasaların sana verdiği yetkileri adam gibi kullanmasını öğren.

- Demokrasi yüzde 51 demek değildir. Demokrasi rakamlarla ölçülmez. Dünyanın düz olduğunu milyonlar kabul ediyordu ama bir kişi çıktı dünya yuvarlaktır dedi. İnsanoğlu gelişiyor. Demokrasi gelişiyor. Bu çerçevede bakmamız gerekiyor. Bu anlayışa sahip birini bırakın AB'ye Şangay Beşlisi'ne bile almazlar.

- Her CHP'liye her yurtsevere büyük görevler düşüyor. Biz üstümüze düşeni yapıyoruz ama herkes yapacak.

- Eğer bir iktidar halkına yabancılaşırsa iki ayrı gündem oluşur. Bir iktidar sahiplerinin gündemi, bir de halkın gündemi. Halkın gündemi ile iktidar sahiplerinin gündemi arasında taban tabana zıtlık var. Ülkeyi yöneten kişi gündemi ben belirlemek zorundayım diyor. Yapay gündem yaratarak Başbakanlığı sürdürmesi bir kişi için ne kadar ahlakidir. Ben gündem belirlerim halkın gündemini çalarım bu yüzden Başbakan'ım anlamına geliyor bu.

- Köşe yazarları, gazeteciler daha yürekli olmak zorundadırlar. Bedel ödemek zorundalarsa o bedeli ödemekten kaçınmamalılar. Bizim sorumluluğumuz var ama bu ülkede yaşayan her yurttaşın ayrı sorumluluğu var.

- Düne kadar Ergenekoncu'ydu şimdi Ergin Saygun'u ziyarete gitti. O gazeteciler ne yazacak? Bir şey söyleyince hemen yazıyorlardı sen Ergenekoncusun. Şimdi Erdoğan'a yazabilecekler mi Ergenekoncu diye. Mümkün değil.

- Ergin Saygun'u ziyaret bizden özür anlamına da gelir. Defalarca söyledik çünkü yanlış yapıyorsun diye. Dünyanın heryerinde bu olay önüne çıkıyor. Jetonu biraz geç düştü. Hiç düşmemesinden daha iyidir. Ama bu ziyaret vicdanını temizlemeyecek. 12 Eylül yasalarının arkasına saklanıyorsun. Böyle bir kişiden özgürlük çıkmaz. Açık çek verdik, sen gerçekten Türkiye'yi özgür bir ülkeye dönüştürmek istiyorsan darbe yasalarını değiştir dedik. Gelmiyor.

- Kim olursa olsun savunma bütün demokrasilerde kutsal bir haktır. Savunmanın olmadığı yerde yargılama da olmaz. İstanbul Barosu'na uygulanan baskıyı şiddetle protesto ediyoruz. Davaları izlemişler. Neden böyle konuşuyorsun diyorlar. Kim ne derse desin savunma hakkını kullanan bütün avukatların arkasındayız sonuna kadar.

- İnsan hakları evrensel bir kuraldır. Eğer Suriye'de insan hakkı ihlali varsa tepki gösteriyoruz. Siz kalkıp da kendi ülkenizde işkence uzun tutukluluk süresi var diye eleştirirse bizim içişlerimize karıştın diyemezsin. Gelecek güzel günler sosyal demokratların çabasıyla olacaktır.

Editör: TE Bilisim