Mersin Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde hangi güç kazanacak? Mersin Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde hangi güç kazanacak?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti olarak esnafın sorunlarını sürekli gündeme getirmelerine rağmen yeterli desteği göremediklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, " Size sahip çıkan değil, esnafı bitirmek isteyen partilere oy veriyorsunuz. Defalarca, ‘şehir merkezlerinde mantar gibi büyük alışveriş merkezleri kurulması doğru değil’ dedik. ‘Bunu yaparsanız esnafı bitirirsiniz. Biz bunu yapmayacağız’ sözünü verdik. Esnafımız ise ‘Bizi bitirecek partiye oy vereceğiz’ dedi. Gitti oy verdi." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Malatya’daki programına Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’u ziyaret ederek başladı. Erkoç ile bir süre görüşen Kılıçdaroğlu’na burada kayısı hediye edildi. Odada iş adamları ile basına kapalı kısa bir toplantı yapan CHP Genel Başkanı, ardından yürüyerek Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin bulunduğu binaya geçti. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şevket Keskin, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, ticari araçlarda kış lastiği bulundurma ve K belgesi harçlarının artırılmasına ilişkin yapılan düzenlemeleri eleştirdi. Mecliste geçtiğimiz hafta sona eren bütçe görüşmelerinde hiçbir siyasi parti liderinin esnafın sorunlarına değinmediğini belirten Keskin, politikacıların ticaret erbabını unuttuğunu söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu ise esnafın sorunlarını kendilerinin dile getirdiğini ancak ticaret erbabının kendini bitirecek partilere oy verdiğini ifade etti. Oy verdikleri partinin şehir merkezlerinde mantar gibi büyük alışveriş merkezi yaptığını öne süren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Sizin emekli aylıklarınızdan yüzde 15 kesintiyi yasalaştıran hangi partidir? Siz bunu benden iyi biliyorsunuz. Kusura bakmayın ama yine de gidip oy veriyorsunuz. O da ne diyor ‘Yüzde 15 değil, yüzde 50 de kessem bunların oyu çantada keklik’ diyor. Siz eğer kendi sorunlarına sahip çıkacaksanız, ‘sizin sorunlarına kim sahip çıkıyor’ sorusunu kendinize sormanız gerekiyor. Sorunlarına sahip çıkan değil, sizi bitirmek isteyen partilere oy veriyorsunuz. Defalarca, ‘şehir merkezlerinde mantar gibi büyük alışveriş merkezleri kurulması doğru değil’ dedik. ‘Bunu yaparsanız esnafı bitirirsiniz. Biz bunu yapmayacağız’ sözünü verdik. Esnafımız ise ‘Bizi bitirecek partiye oy vereceğiz’ dediler. Gittiler oy verdiler. Onlarda şimdi her yerde alışveriş merkezi yapıyorlar. Şimdi de hep beraber ağlıyorlar. İyi de siz yaptınız bunu. Timur’un fili gibi. Bir fil yetmez ikinci bir fili vereyim olayı gibi.”

İşsizlik sorununa rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın her çiftten 3 çocuk istemesinin yanlış olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, “Türkiye'nin yeni bir yönetime, yeni bir anlayışa, demokrasiye ve özgürlüğe ihtiyacı var. Türkiye'de herkesin, karnının doyduğu sağlıklı bir ekonomiye ihtiyacı var. Sayın Başbakan diyor ki; '3 çocuk yapın.' Güzel. Sen hele birisine iş bul ondan sonra Allah kerim. İş buluyor mu? İş yok. Ne olacak bu çocuklar? Ya mafyaya gidecek, ya dağa gidecek'' diye konuştu.

Ana muhalefet partisi olarak bu ülkede her sorunu dile getirdiklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Her sorunu dile getiririz. Pozantı Cezaevi'nde tecavüze uğrayan çocukları da dile getirdik, Uludere'de öldürülen 34 yurttaşımızı da dile getirdik, parlamentoda yolsuzluk yapan bakanlarla ilgili soru önergeleri de verdik, Deniz Feneri dolayısıyla arama yapılacak firmalara önceden haber veren köstebekleri de dile getirdik. Üstümüze ne düştüyse yaptık. Bana çıkıp bir Allah'ın kulu 'CHP şunu yapmadı' diyemez. Sorunumuz ne peki o zaman? İşçilerin hakları ellerinden alınıyor, CHP dillendiriyor ama işçi sesini çıkarmıyor, oturuyor yerinde. Esnafın hakkı elinden alınıyor, CHP dillendiriyor ama esnafın sesi çıkmıyor. Sorunlara ortak sahip çıkmamız lazım. Geldiğimiz duruma bakın. Konuşmaktan vatandaş korkuyor. Telefonla konuşmaktan korkuyor. Bu demokrasi midir? Malatya, iki önemli devlet adamı yetiştirmiştir. Geldiğimiz noktaya bakalım. Malatya'nın esnafı şikayetlerini parlamentoda dile getirmek açısından hangi milletvekiline güven duyuyor. Bize bir milletvekili verdiniz. Parlamentoda Malatya ve sorunları deyince o milletvekilleri kürsüye çıkıyor. Peki AK Parti milletvekillerinden herhangi birisinin meclis kürsüsüne çıkıp 'Malatya'da esnafın şu derdi var' diye dillendirdiğini duydunuz mu? Ama onları seçen sizsiniz.'' diye konuştu.
“HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE İNANAN BİR PARTİYİZ”

Hukukun üstünlüğüne inanan, herkesin iş, aş sahibi olmasını, kul hakkı yiyenlerden hesap sorulmasını savunan, yolsuzluklara karşı bir parti olduklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Siyasette düzgün insanlara ihtiyacımız var. Dini siyasete alet etmeyenlere, insanların inançları, etnik kimlikleriyle oynamayan insanlara ihtiyacımız var. Herkesin inancı kendisine göre, inanç siyasete konu edilebilir mi? Caminin avlusunda miting yapılır mı? Din siyasete alet edilirse çok tehlikeli bir süreci başlatmış oluruz. İnsanların inançlarıyla oynamış oluruz. Mütedeyyin insanlar hepimizin saygı duyduğu insanlardır. Hangi inançtan, kimlikten olursa olsun her insan mübarektir. Allah'ın yarattığı en değerli varlıktır. Onun inancıyla, kimliğiyle oynamak kimin ne haddine. Kim kendi anne babasını seçme özgürlüğüne sahip ama hepimiz anne babamızla gurur duyarız.'' şeklinde konuştu.

2013 bütçesinin meşruiyetinin tartışılır olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, “Sizin çıkarlarınızı koruyan siyasal partilerin yanında olacaksınız. İşin özeti budur. Sağlıklı işleyen bir demokraside kural bunun üzerine inşa edilmiştir. Bütçe görüşmeleri yapıldı. Sizden toplanan vergilerin hesabını verdi mi bu hükümet. Nereye harcandığını? Meclise vermedi. Meclis adına kamu harcamalarını denetleyen Sayıştay'ın, 132 raporu Meclis'e gelmedi. Yasaya göre Meclis’e gelmesi gerekiyordu. Ama gelmedi. Ancak bütçe geçti. Sağlıklı çalışan bir demokraside bu bütçenin meşruiyeti tartışılır. Herkes ayağa kalkar. Bizde hiç kimsenin sesi bile çıkmadı. Sadece biz itiraz ettik" dedi.

“SURİYE POLİTİKASI YANLIŞ”
Suriye’deki iç savaşta Türkiye’nin taraf olmasının ülke insanını zarara uğrattığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Suriye'de iç savaş var. Ne yapıyoruz biz. Taraflardan birisinin eline silah veriyoruz. Cebine de para koyuyoruz, 'git kardeşini öldür' diyoruz. Niçin? Bizim Suriye'yle ne işimiz var? Niye o kavganın bir parçasıyız biz? Geçmişte İran'la Irak arasında savaş oldu. 8-9 yıl sürdü savaş. Türkiye her zaman iki tarafa da eşit mesafede kaldı. Sadece onlara çağrıda bulundu, 'Savaşı bitirin, yapmayın, etmeyin, savaşmayın' dedi. Şimdi biz birisinin eline silah veriyoruz, cebine para koyuyoruz, 'git' diyoruz 'kardeşini öldür', bunun adına da dış politika diyoruz. Kim zarar gördü? Biz gördük, Suriyeli gördü, ihracatçı gördü. Karlı çıkan kim bu işten? Silah satanlar'' şeklinde konuştu.

Ziyaretlerde, Keskin ve Erkoç, Kılıçdaroğlu'na kayısı ikramında bulundu. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, daha önceki bir Malatya ziyaretinde çekilen fotoğrafı Kılıçdaroğlu'na hediye etti.

Editör: TE Bilisim