Mersin Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde hangi güç kazanacak? Mersin Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde hangi güç kazanacak?
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gültan Kışanak, terör örgütü PKK'nın silah bırakmasına yönelik kendilerinde bir bilgi olmadığını söyledi. Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın yazdığı kitabı yayımlatabilmek için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasıyla ilgili olarak ise Kışanak, "Abdullah Öcalan'ın düşünsel düzeyde önemli çalışmaları olduğunu biliyorum ve bunun aslında Türkiye'de yaygın olarak basılmasının, dağıtılmasının Türkiye'nin ufkunu açacağına inanıyorum. Bunun önündeki engellerin kaldırılması gerekir." açıklamasında bulundu.

Partisinin Meclis Grup Toplantısı sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Kışanak, terör örgütünün silah bırakmasına yönelik bir takvim olup olmadığına ilişkin soruya bu konuda hiçbir bilgileri olmadığını kaydetti. Kışanak, "Açıkça başından beri bunu söylüyoruz. Kamuoyundan da bu söylediğimiz sözlere lütfen itibar etmesini, doğru kabul etmesini bekliyoruz." diye konuştu.

AK Parti hükümetinin yürüttüğü görüşmelerle ilgili hiçbir bilgi vermediğini anlatan Kışanak, şunları söyledi: "Bizden ne beklediğini de şimdiye kadar ifade etmedi. AK Parti ile BDP arasında böyle bir görüşme, bir konuşma, bir diyalog olmadı. Bizler de sizin gibi sadece siyasi tecrübelerimize, Türkiye'nin gerçeklerine bakarak yorumlarda bulunuyoruz. Şu anda bu konuda size söyleyebileceğim bilgi mahiyetinde hiçbir bilgi bizde yok."

Hükümet ağzından henüz resmi olarak görüşmelerin kesildiğine yönelik bir teyit yoksa 'bu görüşmeler devam ediyor' anlamına geldiğini ifade eden Kışanak, Başbakan'ın ağzından kamuoyuna verilmiş bir bilgi olduğunu hatırlattı. Ortada hiçbir resmi bilgi olmadan, hiçbir siyasi bağlayıcılığı olmadan kamuoyunda bu kadar yüksek bir beklenti oluşturan spekülatif haberleri tehlikeli bulduklarını vurgulayan Kışanak, "Yani kamuoyunu özel olarak bu kadar silah bırakmaya angaje eden, böylesine büyük bir beklenti yaratan bir politika yarın tökezlediğinde hayal kırıklığı da o kadar derin olur. Hükümet ve hükümete yakın medya neden bunu yapıyor bilmiyoruz." diye konuştu.

İmralı'ya gitme konusunda izin çıkıp çıkmadığına ilişkin bir soruyu ise Kışanak, "Bu konuda bize dönüş yok, bize verilmiş bir bilgi yok. Yani bize derken BDP yönetimine ve arkadaşlarımızdan herhangi birine söylenmiş bir söz yoktur. Şu ana kadar medyada şu kişiler gidecek, bu tarihte gidecek şeklindeki sözlerin tamamı bu medyada bunu yazanlarla onların kulağına fısıldayanlar arasındaki bir süreç. Biz hiçbir şekilde bunun dahilinde değiliz. Hiçbir arkadaşımıza bize şu kişi gidecek, bu gitsin, şu gitmesin diye AK Parti'den iletilmiş bir bilgi yoktur." şeklinde cevapladı.

Sürecin silah bırakma noktasına gelip gelmediği konusunda da Kışanak, "Biz henüz yolun çok başında olduğumuzu düşünüyoruz ve bu nedenle de doğru düzgün müzakere edilmeden, konuşulmadan, tartışılmadan, bunun mekanizmaları kurulmadan kamuoyunda bu kadar yüksek bir silah bırakma beklentisi yaratılmasını tehlikeli buluyoruz." ifadelerini kullandı.

Tunceli'de 100 kişilik bir grubun silah bırakacağı haberleriyle ilgili Kışanak, "Ben bunun doğru olup olmadığını bilemem. Kim yazdıysa ona soracaksınız, kimden bilgi aldıysa ona soracaksınız. Ben de böyle bir bilgi yok." dedi.

Editör: TE Bilisim