31 Mart seçimleri adaylık süreci nasıl işliyor? 31 Mart seçimleri adaylık süreci nasıl işliyor?
 3'ten 270'e, Derken Bir Çiçek Bahçesine: Koreli Müslümanlar ve Zübeyir Koç

O dönem hem askere moral vermek hem de dini vecibeleri yerine getirmek hususunda yardım etmek üzere tugay imamları görev yapmaktadır ve Kore’ye gidecek olan Türk tugayına imam alınacaktır. Zübeyir Koç henüz 21 yaşındadır. Celaleddin Ökten'in de ısrarıyla sınava girer, kazanır ve Kore'ye gider. Zeynep Bayramoğlu yazdı.

1950’li yıllar… Giresunlu bir delikanlı elinde tahta bavulu ile İstanbul’a gelir. Amacı ilim tahsil etmektir. Mahir İz, Celalettin Ökten, Ali Rıza Sağman gibi hocalarla yolu kesişir. Din eğitimi almaya başlar. Nişanlanır.
O dönem hem askere moral vermek hem de dini vecibeleri yerine getirmek hususunda yardım etmek üzere tugay imamları görev yapmaktadır ve Kore’ye gidecek olan Türk tugayına imam alınacaktır. Delikanlı henüz 21 yaşındadır. İmam hatip liselerinin kurucusu büyük hoca Celalettin Ökten, “Git sınava gir, sen bu işi başarırsın.” der. 200’ün üzerinde başvuru olur, delikanlı sınavı birincilikle kazanır.
Artık gitme zamanıdır. Nişanlısına veda eder ve İzmir’den bir buçuk ay sürecek yolculuk başlar. Tugay komutanı Cemil Uluçevik Paşa’dır ve imamın bu kadar genç olmasından hoşnut değildir.
Petrol varillerinden minare
Tugay, Kore’ye ulaşır. Genç hoca önce tugayın içinde ezan okumaya başlar, çevreden bazı Koreliler merak ederler bu ahenkli ve güzel sesi. Gelip sorarlar; bir tercüman hocaya götürür onları, o da anlatır ezanı.
O dönem misyonerlik faaliyetleri oldukça etkindir Kore’de, genç hocadan rahatsız olurlar. Amerikan Uzakdoğu Kuvvetleri’nin papazı gelir hocaya, “Dinlerin aslı birdir, biz burada çalışıyoruz, İslâm’a gerek yok.” der. Hoca, Cemil Paşa’ya bilgi verir. Paşa, çalışmalarına devam etmesini söyler. Ev ziyaretleri yapılır. Tek tanrı inancı ve Müslümanlıkla ilgili konferanslar düzenlenir.
Petrol varillerinden bir minare yapar namaz kılınan barakanın yanına ve ilk defa dış ezan okur. Tarih 16 Temmuz 1956’dır ve minaresi varillerden olan bu cami, Kore’nin ilk camisidir.
3’ten 270’e, derken bir çiçek bahçesine
Önce üç Koreli Müslüman olur. Sonra 270 Koreli için şehadet töreni yapılır. Genç hoca, boynunda papyonla, -çünkü Cemil Paşa “Din adamı olsan da bu bir tören, papyon takmak zorundasın.” der-, kelime-i şehadet getirtir İslâm olanlara… Her birine ayrı bir Müslüman ismi verir. 
İngiliz gazeteleri bu konuya ilgilidir, İslâm’ın Uzakdoğu’da yayılması üzerine haberler yaparlar. Konu, Vatikan’ın da gündemine taşınır.
Bir buçuk yıl kalır Kore’de genç hoca… Kore’de kaldığı zaman boyunda yaşadıklarını, aldığı bir fotoğraf makinası ile ölümsüzleştirir. Çektiği fotoğrafları Türkiye’deki nişanlısına gönderir. Seneler sonra bu fotoğrafların büyük kısmı “Belgesel yapacağız.” denilerek bir devlet kurumu tarafından alınır. Aylar sonra kurum fotoğrafların kaybolduğunu söyler.
Hoca, 1986 yılında hacca gittiğinde orada Koreli gençler görür, yanlarına oturur, sohbet etmeye başlar. Kore’nin milli marşlarını söyler onlara, gençlerin çok dikkatini çeker bu adam. Sonra sorar, “Sizin babanız, dedeniz nasıl Müslüman olmuş.” diye. Anlatır gençler, “Bizim dedemiz, babamız Türk bir imamla tanışmış, adı Zübeyr…”
- İşte o benim, der.
Genç Koreliler hasretle sarılırlar ona… O sene davet ederler, Zübeyr Hoca’yı Kore’ye. Bir de 2006’da yani Kore’nin İslâm’la tanışmasının 50. yılında.
Bugün Güney Kore’de 50 bin Müslümanın yaşadığı tahmin ediliyor. Bir tohumdan çiçek bahçesine…
Ondan daha iyi bir rol model olabilir mi genç nesil için?
Zübeyir Koç Hocaefendi, 2009 yılında 74 yaşında vefat etti. Vefat ettiğinde 6 yabancı dil biliyormuş. Hayatını ilme vakfetmiş. Onu hayattayken görmeyi ve duasını almayı çok isterdim. Hikâyesinde bizim için büyük dersler var. Ondan daha iyi bir rol model olabilir mi genç nesil için? O, Allah’ın rızası için çalışmanın en güzel örneği değil mi?
Bu kadar kıymetli bir insanın hayatını anlatan bir eserin olmaması bizler için utanılacak bir durum. Kim bilir kaç tane Zübeyr Hoca var aramızda ve biz bilmiyoruz.

“Bir İnsan Bir Hayat”, Bilimevi Kadın dergisi, Temmuz-Ağustos-Eylül 2017, sayı 2.
 
Zeynep Bayramoğlu

Editör: TE Bilisim