Gümüşhane’nin tek kadın İl Genel Meclis üyesi adayı Sonel Yaşar’a yoğun ilgi Gümüşhane’nin tek kadın İl Genel Meclis üyesi adayı Sonel Yaşar’a yoğun ilgi
CHP Milletvekili Özgür Özel, Manisa’da Gediz Elektrik'in bu ay abonelerine periyodik tahminleme metodu ile fatura kestiğini, harcama yerine endeks baz alınarak, geleceğe dönük 56 günlük bedel belirlendiğini bildirdi. Abonelerinse kullandığı elektriğin yanında henüz kullanmadığı elektriğin de fiyatıyla karşı karşıya kaldığını ve yüksek meblağlarda kesilen faturalar yüzünden mağdur olduklarını söyledi. Konuyu TBMM gündemine taşıyan Özel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yazılı olarak cevaplaması talebiyle bir soru önergesi verdi.

Asgari ücretle geçinmek zorunda kalan pek çok vatandaşa 300 TL’yi bulan elektrik faturaları kesildiğini aktaran Milletvekili Özel, Gediz Elektrik'in tepkiler üzerine bu uygulamadan vazgeçerek, aboneler tekrar başvurduklarında faturalarının yeniden düzenlenerek ödeme yapılabileceğini duyurduğunu bildirdi. Kullanılmayan elektriğin faturasının Manisalılara çıkarılması ve daha sonra bu uygulamadan vazgeçilmesininse şehirde Gediz Elektrik'e ait tek yetkili şubenin önünde uzun kuyruklara sebep olduğunu kaydetti. Firma yetkililerinin, durumun Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nun Dengeleme Uzlaştırma Yönetmeliği'ne göre kanuni bir işlem olduğunu, enerji üreten firmayla yapılan anlaşma rakamlarını dengelemek için bu uygulamayı yaptıklarını söylediğini ifade etti. Milletvekili Özel, “Yine sadece Manisa’da değil, ülkenin dört bir yanında benzer olaylar yaşanmış ve bu durum, ‘Elektriğe zam yapıldı’ şeklinde algılanarak karışıklıklara sebebiyet vermiştir. Tarafınızda ise faturaların dönemiyle alakalı, faturaların aylık kesilmesi gerektiği belirtilmiş, ‘Bir kısım aksamaların olduğunu gördük ve kendileriyle alakalı bu ikazlarımızı yaptık ama kullandığı elektriğin 1 kilowat/saat daha onlara ekleme söz konusu olmaz.’ denilmiştir.” şeklinde konuştu.

CHP Milletvekili Özel, önergesinde şu soruları yöneltti: “Manisa’da toplam kaç aboneye, geleceğe dönük 56 günlük fatura kesilmiştir? Kesilen bu faturaların toplam tutarı ne kadardır? Olması gereken tutardan ne kadar fazla tutar aboneye yansıtılmıştır? Türkiye’de toplam kaç ilde benzer sorunla karşılaşılmıştır? Bu iller hangileridir? Türkiye’de toplam kaç aboneye, geleceğe dönük fazla fatura kesilmiştir? Kesilen bu faturaların toplam tutarı ne kadardır? Olması gereken tutardan ne kadar fazla tutar aboneye yansıtılmıştır? Manisa’da dilekçeyle itiraz ederek faturalarını düzelttiren kaç abone vardır? Bu abonelerin işlemleri kaç gün sürmüştür? Faturasını, Gediz Elektrik yetkililerinin söz konusu uygulamadan vazgeçtiğini açıklamasından önce yatıran kaç abone vardır? Bu abonelerin fazladan ödedikleri ücretler iade edilecek midir? Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'nun Dengeleme Uzlaştırma Yönetmenliği'ne göre fatura dönemi, bir takvim ayının ilk günü saat 00.00’da başlayıp aynı ayın son günü saat 24.00’te biten süreyi ifade eder. Buna göre söz konusu yönetmeliğe göre firmalar, kaç günlük geleceğe dönük faturalandırma yapabilmektir? Söz konusu yönetmelikte firmalara tanınan bu hakkın abonelere duyurulması hususunda herhangi bir düzenleme bulunmakta mıdır? Bulunuyor ise Gediz Elektrik ve Türkiye’deki diğer dağıtım şirketleri, bu duyuruları yapmış mıdır? Abonelere duyuru yapmayan firmalar hangileridir? Bunlar hakkında herhangi bir yasal işlem uygulanacak mıdır? Söz konusu yönetmelikte firmalara tanınan geleceğe dönük faturalandırma hakkının abonelere duyurulması hususunda herhangi bir düzenleme yapılmamış ise böyle bir düzenlemenin önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesi düşünülmekte midir?”

Editör: TE Bilisim