Mansur Yavaş'tan Turgut Altınok'a belgeli yanıt. Kızının Londra'daki evini nasıl aldığının belgelerini paylaştı Mansur Yavaş'tan Turgut Altınok'a belgeli yanıt. Kızının Londra'daki evini nasıl aldığının belgelerini paylaştı
Yerel seçimler nedeniyle ara tatilinde bulunan Meclis Genel Kurulu, CHP'nin olağanüstü toplantı çağrısı üzerine toplandı.

Meclis başkanvekili Sadık Yakut tarafından yönetilecek oturumda, 184 olan yeter sayısı sağlandı.

Genel Kurul'da 4 eski bakan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış hakkındaki fezlekelerin üst yazıları okunacak.

Muhalefetin fezlekelerin tartışmaya açılabilmesi için genel görüşme talebinde bulunması da bekleniyor. Bu talep Genel Kurul'da oylanacak.

Görüşmelerin ardından Genel Kurul, başka bir konuyu ele almadan yeniden tatile girecek.

MERAL AKŞENER GERGİNLİĞİ ÇIKTI

Toplantı yeter sayısının sağlandığının tespit edilmesinin ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, saat 15.30'da söz istedi. Vural, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un TBMM Başkanı tarafından görevlendirilip görevlendirilmediğini sordu. Daha önceki oturumlarda bu görevlendirmelerle Başkanvekillerinin görev yaptığını belirten Vural, daha önce hazırlanan nöbet listesine göre, bu oturuma TBMM Başkanvekili Meral Akşener'in başkanlık etmesi gerektiğini ifade etti.

Sadık Yakut ise 14 Mart'ta TBMM Başkanı tarafından hazırlanan görevlendirme yazısını gösterdi.

Oktay Vural ise nöbet listesinde bugün oturuma başkanlık etmesi gereken Meral Akşener yerine Sadık Yakut'un görev almasının nedeninin AK Parti genel merkezinde kararlaştırılan şekilde oturumu yönetmek olduğunu ileri sürdü.

TOPLANTI ÇAĞRISININ GÜNDEMİ FEZLEKELERİN OKUNMASI

Daha sonra CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi söz aldı: "Bizim olağanüstü toplantı çağrısındaki iki talebimizden birincisi, fezlekelerin okunması; ikinci bölümde fezlekelerin içeriğinin Meclis'e sunulmasındaki gelişme. Siz olağanüstü çağrı gündemine sadık olmak zorundasınız. Çağrı fezlekelerin okunması ise siz onun özetini ya da kısaltılmış halini genel kurula sunma yetkisine sahip değilsiniz. Meclis Soruşturması denetim yollarından biridir. Meclis Soruşturmasında, TBMM Genel Kurulu Cumhuriyet Savcılığının görevini yapar. TBMM'nin görevi milletvekillerinden bir bilgiyi saklaması değildir. Aksi halde anayasaya karşı suç işlemiş olursunuz."

ERDOĞAN BAYRAKTAR'IN NÜFUZ TİCARETİ YAPARAK...

Sadık Yakut, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bakanlarla ilgili gönderdiği fezlekeler hakkında TBMM Başkanlığının üst yazısını okutmaya başlattı. Erdoğan Bayraktar'ın nüfuz ticareti yaparak görevini kötüye kullandığına ilişkin fezlekenin üst yazısının okunmasının ardından, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural itiraz etti. Vural, "Milletvekillerinin tetkikine sunuldu" ibaresinin bulunmadığı bir ibare hakkında genel görüşme açılamayacağını vurguladı.

Bunun üzerine, Sadık Yakut, "TBMM Başkanlığının sunuş yazısını okuyoruz, üst bilgilendirme yazısı bu" dedi.

GİZLEYİP MİLLETVEKİLLERİNİN İRADESİNE DARBE VURMAYIN

Vural ise bu gizleyip saklamaktır, Milletvekillerinin iradesine darbe vurmaktır. TBMM bu milletin iradesine darbe vurma yeri değildir. Gereğini yapınız. Bu bakımdan milletvekillerine bu dosyanın açılması TBMM Başkanlığının görevidir" ifadeleriyle tepki gösterdi.

AK PARTİ: FEZLEKELER TÜM TÜRKİYE'YE ZATEN SERVİS EDİLDİ

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli:

"Bu fezlekelerin ekinde yer alan bilgilerin, üstünün örtülmesi amacıyla bu durumunn ortaya çıkması söz konusu değil. Bu bilgiler zaten tüm Türkiye'ye servis edilmiş durumda. Bu dosyalarda yer alan bilgilerin tamamı hemen hemen herkeste mevcuttur. Öyleyse milletvekillerinden, TBMM'den kaçırılması yoktur. Bu dokunulmazlıkların kaldırılması talebinden farklıdır. Dokunulmazlıklarda bir iddianame vardır ve bilgiler kamuoyuyla paylaşılmıştır. Bu fezlekelerin ekindeki bilgilerin CMK açısından gizliliği devam etmektedir. Buradaki istek bir hukuk kuralının ihlal edilmemesini istemekten ibarettir. Soruşturma Komisyonu kurulmasını talep ediyoruz. çünkü bu yolla komisyon üyeleri gizli bile olsa bu bilgilere ulaşabilir. Biz de milletvekillerinin bu yolla bilgilere ulaşmasını istiyoruz."




Editör: TE Bilisim