Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın
MHP Manisa milletvekili adayı Zeynel Balkız, Gördes Çayı üzerinde yapılan ve imalat ve mühendislik hatası bulunan barajın tamamen boşaltılacağını söyledi. Bunun çevre bölgelerde sulama yapılamamasına sebep olacağı gibi İzmir’in içme suyunun da kesileceğini iddia ederek, devleti zararı uğratanlar için savcıları göreve çağırdı.

Gördes'in Manisa’nın ikinci büyük barajı olduğunu aktaran Balkız, “Bu baraj, 443 milyon metreküp su havzasına sahip ve bir yılda 175 milyon metreküp su toplayan, ancak üç yılda ancak doldurulabilecek kapasiteye sahip olan bir baraj. Böyle bir baraj 2009 yılında, bugünkü Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatıyla 9 Eylül 2010 tarihinde İzmir’e su vermek amacıyla bir talimat verildiğinde, barajın yapımı sırasında maalesef teknik bir hatadan dolayı bu baraj üç yıl sonra su kaçırmaya başlamış ve devamlı şu anda biriken su kadar çıkan suyun kaçak olarak barajdan kaçırıldığı açıkça görülmektedir. Baraj suyu, barajdan teknik hata sonucu kaçan sudur. Bunun sebebi, barajın gövdesinin inşaatı sırasında önündeki bent yıkıldığında bendin yeniden tamiratı yapılmadığından, yani bu gövde inşaatı yapılırken gerekli killeme ve betonlama işlemi yapılmadan barajın eksik imalat ile yapılmış olmasından kaynaklanıyor. Bu dikkate alınmadan 2010 yılı 9 Eylül’ünde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin içme suyu verilmesi kararının yerine getirilmesi için teknik ayrıntılarını dikkate almamış ve netice itibarıyla bu kaçak, o gün için belki daha ucuz bir fiyata, daha teknik bir fiyata yapılabilirdi ancak şu anda son derece büyük bir harcama gerektiren bir zararla karşı karşıyayız. Teknik hata sonucu, imalat hatası sonucu, doldurulan suyun tamamı, 443 milyon metreküp boşuna akıtılıyor ve baraj boşaltılıyor. Su boşuna akıtılmakta ve istifade edilememektedir. Artık buradaki tamirat ne zaman yapılacaksa ondan sonra belki üç yıl içerisinde tekrar baraj dolacaktır.” dedi.

'VATANDAŞ EN İYİ TAHMİNLE ÜÇ YIL SUSUZ KALACAK'

Bakan Eroğlu’nun büyük bir hata yaptığını, vatandaşların üç yıl barajın dolmasını beklemek zorunda kalacağını öne süren MHP adayı Balkız, devletin kaç para zarara uğratılacağının ise belli olmadığını kaydetti. Bu zararın teknik hesaplar ve açıklamalar sonucu belli olacağını söyleyen Balkız, “Bu hükümetin bakanı, devleti bu işlemle zarara sokmuştur. Barajın maliyeti yaklaşık 200 milyonun üzerinde bir rakamdır. Üç yıllık su birikimi boşuna akmaktadır. Halbuki burada bu barajın kapasitesine göre 71 milyon metreküplük su, Gölmarmara havzası içerisinde sulama amaçlı olarak verilecek ve 58 milyon metreküplük su da İzmir içme suyu olarak İzmir’e pompalanacaktır. Bunlar üç yıl boyu, belki de tamirat sonucu dört yıl boyu yapılamayacaktır.” diye konuştu. Bunun sorumlusunun, acelecilik ve teknik ayrıntılara dikkat etmemek yüzünden Bakan Eroğlu olduğunu ileri süren Zeynel Balkız, “Acaba bu zarara sebep olan Bakan Eroğlu başta olmak üzere gerek firma gerekse Devlet Su İşleri (DSİ) hakkında hukuki sorumluluk başlatılacak mı? Yoksa bu zarar, bundan önce olduğu gibi yine örtbas edilmeye mi çalışılacak? Biz bunun takipçisi olacağız. Konu hakkında Sayıştay'ı, Devlet Denetleme Kurulu'nu, Başbakanlık Denetleme Kurulu'nu göreve çağırıyoruz. Devletin bu zararı, zarara sebep olanlara ödetilmelidir.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim