Demokrat Parti Yomra belediye seçimlerinde iddialı Demokrat Parti Yomra belediye seçimlerinde iddialı
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın, devlet erkânının kendilerinden Reyhanlı'da halkın itidale davet edilmesi konusunda yardım istemesi üzerine gereğini yerine getirdiklerini söyledi.

Reyhanlı’daki olaylarla ilgili oluşturulan MHP İnceleme Komisyonu Başkanı Edip Semih Yalçın, partisinin Gaziantep İl Başkanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Reyhanlı’daki saldırıya geniş yer ayıran Yalçın, izlenimlerini paylaştı. Yalçın, “Reyhanlı’da meydana gelen menfur saldırılar, Türkiye’nin hem içeride hem de sınırlarında çok ciddi bir güvenlik zafiyeti içinde bulunduğunu gözler önüne sermiştir. İlçeyi kan gölüne çeviren patlamalar, bölgedeki tehlikeli sürecin bir sonucu olmaktan çok, önümüzdeki dönemde vuku bulması kuvvetle muhtemel olumsuz hadiselerin habercisi gibi görünmektedir.” diye konuştu.

Reyhanlı’yı o gün biz çok dehşet verici bir kasaba olarak gördüklerini kaydeden Yalçın, “Korkunun hâkim olduğu, endişenin maalesef had safhaya vardığı, bu iki temel unsurla birlikte bunların da şiddete, şiddet eğilimine dönüştüğü bir Reyhanlı gördük.” ifadelerini kullandı. Halkın olayın oluş biçimiyle ilgili Suriyeli göçmenleri suçlu olarak gördüğünü aktaran Yalçın, “Nitekim sokaklardaki tahrip edilen arabaları bizzat gördük. Hatta Reyhanlı Emniyet Teşkilatı bizzat önüne geçebilme adına Suriye plakalarına Türk plakalarını koymuş. Böyle bir yöntem bulmuş. Sonradan başarılı da olmuş.” değerlendirmesini yaptı. Başbakan Erdoğan ve hükümete yönelik de tepki gösterildiğini anlatan Yalçın, cenazeler ve vefat eden insanlarla ilgili çok olumsuz şeyler olduğuna dikkat çekti. Yalçın, “Parça parça olmuşlar. Hala yanmış cesetlerin kimlikleri tespitli değil. 9 tanesi Adli Tıp’a gönderilmişti. Tamamen mahvolmuş bir halde, tespit edemiyorlar. Suriyeli mi, Türk vatandaşı mı onu da bilemiyorlar. Belki onlar içerisinde zannedersem 1-2 tanesi tespit edildi. O gün olay yerinin biraz uzağında parçalanmış kız çocuğu cesedi vardı. Onu da tespit edemiyorlar. Çok vahim bir tablo. Vefat edenler içerisinde 8 tanesi bayandı mesela. Hiç basına yansımadı karartma uyguladıkları için. Biz de orada itidalli davranmak zorunda olduğumuz için bu bilgileri anında halkla paylaşmak istemedik. Halka itidali tavsiye ettik. Bunu bizden isteyen de devlet erkânıydı. İlginç gelen budur. Bizzat devlet erkânı MHP’den bu noktada halkın itidale davet edilmesi hususunda yardım istedi. Biz de gereğini yerine getirdik.” şeklinde konuştu.

“VEFAT SAYISI FACEBOOK’TA SÖYLENDİĞİ KADAR ÇOK DEĞİL, O RAKAM AFAKİ OLUR”

Yalçın, sosyal medyada 177 olarak lanse edilen ölü sayısına ilişkin olarak da şunları söyledi: “Facebook’ta ya da sosyal medyada kısaca ifade edildiği gibi çok büyük oranda bir vefat sayısı diyemeyiz. Çok afaki bir rakam olur. Ama şöyle bir sıkıntı var. Suriyelilerin kayıtları ciddi anlamda tutulmuyor. Çadır kentin dışında, Gaziantep’in sokaklarında 63 bin dolaşan insan var Suriyeli. Bunların kayıtlarını devlet ya da hükümet tutuyoruz diyor, ama ciddi anlamda tutulduğu kanaatinde değiliz. Aynı olay Reyhanlı’da daha bol bir vaziyette vardı. Orada maalesef yanmak suretiyle, yok olmak suretiyle vefat söz konusu olduysa bunun tespiti oldukça zordur. Enkaz altında kalanlar daha sonra çıkarıldı. Kayıp olanlar da olabilir. Bu noktada sayı artabilir. Ama ne kadar artarsa artsın sizin endişe ettiğiniz, işaret ettiğiniz o sayıya ulaşacağı kanaatinde değilim. 60’ın üzerinde bir rakam olabilir. Şu andaki rakam 51 zannediyorum. Kayıplar var, onlar aranıyor. Yarın bulunamadığı takdirde onlar da vefat hanesine yazılacaklar neticede. Dolayısıyla bunları eksisiyle artısıyla toparladığınızda 60 gibi bir rakam gözüküyor."

Editör: TE Bilisim