Gümüşhane’nin tek kadın İl Genel Meclis üyesi adayı Sonel Yaşar’a yoğun ilgi Gümüşhane’nin tek kadın İl Genel Meclis üyesi adayı Sonel Yaşar’a yoğun ilgi
MHP Konya Milletvekili ve Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Faruk Bal, ‘Güneş batmak üzeredir, karanlığa kalmadan bu işi ne yapacaksak biran evvel kararını vermemiz lazım’ diyen Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e Bursa’dan, “Güneş batmak üzeredir, ama her sabah yeniden doğuyor.” diye cevap verdi. Bal, AK Parti ile BDP’nin yapacağı anayasanın Türk-Kürt çatışmasına yol açacağını da iddia etti.

Faruk Bal, partisinin Bursa il başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin çok ciddi bir anayasa sorunuyla karşı karşıya olduğunu, bu sorunun tüm partilerin gündeminde bulunduğunu kaydetti. Uzlaşma Komisyonu’nun dünkü toplantısının detaylarını anlatan Faruk Bal, komisyonun çok önemli işler başardığını, ancak bunun yeterli olmadığını dile getirdi.

MHP’li Bal, şunları kaydetti: “Komisyonun yeterince başarılı olmamasının birinci sebebi başkanlık talebi. İkincisi İmralı görüşmeleri. Üçüncüsü de BDP’nin ölçüsüz etnik talepleridir. Bu talep edildiği müddetçe de bir uzlaşma olmayacak. ‘Peki ne yapalım?’ Uzlaşma Komisyonu’nun çalışma usul ve esaslarını düzenleyen 15 maddelik bir iç yönetmelik var. Bu TBMM’nin internet sitesinde tüm açıklığı ile duruyor. 15’inci madde diyor ki; ‘Komisyon iki şekilde faaliyetini bitirebilir, tam bir uzlaşma sağlanır anayasa teklif hazırlanır Meclis’e verilirse artık komisyonun işi bitmiştir. İkinci ihtimal de partilerden biri bu çalışmaları beğenmez ve çalışmalardan çekilirse komisyon dağılır. AK Parti ‘Komisyon 1 Temmuz tarihine kadar çalışın eğer tam bir mutabakata ulaşamazsa kendiliğinden dağılır’ görüşünde. Bu yeni bir durumdur. Bu İmralı görüşmeleriyle. başkanlık sistemi dayatması, mutabakatı sağlanması engellediği gibi komisyonun dağılmasının sorumluluğunu da diğer partilerin üzerine atıyor. Eğer beğenmiyorsan komisyondan çekilebilirsin, çekilmiyor, çekilmiyorsan devam edeceğiz. Hayır, 1 Temmuz’a kadar çalışalım, anlaşamazsak zaten anlaşamayacağımız belli. Bu taleplerle nasıl anlaşılacak? O taktirde sorumluluktan kaçmak. Komisyondan çekilmenin kamuoyunda olumsuz tepkilerden kaçmak için AK Parti komisyonu kendiliğinden dağıtmak gibi bir cin fikirliliğe soyunuyor. Onların zekası varsa herkeste zeka var. MHP bu tuzağa düşmeyecektir. Bugünün tartışması budur. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda dünkü yapılan tartışmalarda bu çerçeve içerisindedir.”

Faruk Bal, bir gazetecinin “TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ‘Güneş batmak üzeredir, karanlığa kalmadan bu işi ne yapacaksak biran evvel kararını veremiz lazım. Partilere ve komisyon üyelerine tarihi sorumluluk düşüyor. Bunun bir an evvel sonuçlandırılması gerekiyor’ dedi. Yargıtay Başkanı Yargıtay Başkanı Ali Alkan da ‘İki partinin yapacağı anayasa sağlıklı olmaz’ dedi. Bu iki açıklamayı nasıl değerlendirmek gerekiyor?” sorusunu cevaplandırdı. Her iki başkanın söylediğinin de doğru olduğunu belirten Faruk Bal, şu görüşleri dile getirdi: “Güneş batmak üzere, her gün güneş batıyor ama güneş battıktan sonra her sabah yeniden doğuyor. MHP olarak yeni doğacak güneşlerin Türkiye’yi aydınlatacağını ve ülkenin bu kaos ortamından kurtulacağına inanıyorum. Onun da rehberi ve mihmandarının MHP’nin olduğuna inanıyorum. Yargıtay başkanının söylediği de doğrudur. 1961’de ihtilaldan sonra Demokrat Partililer, sabıklar, kuyruklar, sakıklar aşağılanmalarıyla dışlanmışlardır. 1961’de ağırlıklı olarak ihtilal mantığının devam etmesi sürecine ilişkin bir anayasa yapmışlardır. O anayasa ülkeyi kaosa sürüklemiştir. Mutabakat temin edilememiştir, sosyal mutabakat temin edilemediği için toplum anayasayı benimsememiş, çok büyük sorunlarla Türkiye’yi muhatap etmişlerdir. AK Parti ile BDP’nin yapacağı anayasa Türkiye’yi daha büyük fay kırıklarının içine sürükleyecek. O zaman, Demokrat Parti – CHP çatışması vardı. Şimdi Allah korusun Türk-Kürt çatışmasına Türkiye’yi sürükleyebilir. MHP’nin özenle ihtimamla böyle bir çatışma ortamından Türkiye’yi kurtarmak için çabaları tam da bu sebepten dolayıdır.”

Editör: TE Bilisim