MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış! MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış!
MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, madende koruyucu tedbirlerin 2020 yılına bırakılmasını öngören yönetmeliğe tepki gösterdi. Balkız, “Yönetmelik yürürlüğe girdiği andan itibaren, Soma davasında suçlu görülen tüm sanıklar, haklarında beraat isteyecek bir pozisyon kazanıyorlar.” dedi.

Zeynel Balkız, yaptığı yazılı açıklamada, maden ocaklarındaki koruyucu tedbirlerin 2020 yılına ertelenmesi kabul edilemeyeceğini vurguladı. Soma’da yaşanan facianın üzerinden bir yıl 4 ay geçmesine rağmen Hükümet tarafından verilmiş sözler ve vaatlerin yerine getirilmediğini ifade eden Balkız, yeni yönetmeliğin ‘sözlerin tutulmamasını perçinleyeceğini, maden şehitlerimizin kemiklerini sızlatacağını, ailelerini üzecek ve mevcut 65 kömür madenin de yeni facialara davetiye çıkaracağını’ kaydetti.

‘Yeni yönetmeliğe göre, sistemini yenilemek istemeyen madenler, sorumluluğun işverende olması kaydıyla eskimiş sistemleri 2020 yılına kadar kullanmaya devam edebileceklerdir.’ Diyen Balkız, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bakanlar Kurulunun aldığı bu karar, madenlerdeki koruyucu tedbirleri 2006 yılının dahi gerisine itmektedir. 2006 yılından beri Avrupa Birliği direktifi ile kabul edilen ATEX Şartları elektrik sistem iletim malzemelerinin tümünde alev sızdırmazlık malzemelerinin kullanımını zorunlu tutmaktadır. Bu yönetmelik ile hükümet, müfettiş ve denetçilerin sorumluluklarını kaldırmakta, sorumluluğu işverenlerin üzerine yıkarak kurtulmak istemektedir. Oysa kamu düzeni ve hukukun üstünlüğünün sağlanması için devletin denetleme ve takip görevi ve meydana gelen kazalarda denetleme görevi yapan kamu görevlilerinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Kısaca yaşanan acılardan sonrası bir arpa boyu bile yol alınamamıştır. Madenlerimizde çalışma ve cevher çıkarılmasındaki uygulamalar, uluslararası standartlara süratle yükseltilmelidir. Özel vaka olarak Soma davasını ele aldığımızda bilir kişi raporunun da açıklandığı gibi kazanın sebebi anti grizu ve ateşe dayanıklı malzemelerin kullanılmamış olmasıdır. Şayet bu yönetmelik yürürlüğe girdiği andan itibaren, Soma davasında suçlu görülen tüm sanıklar, haklarında beraat isteyecek bir pozisyon kazanıyorlar. Bu nedenlerle bakanlar kurulunun bu yönetmeliği derhal geri çekmesini talep ediyorum.”

Editör: TE Bilisim