MHP İmralı görüşmeleriyle başlayan sürece topyekûn karşı duruyor. Türkiye'de toplumunda büyük bir dönüşüm yaşanırken, MHP bunun neresinde duruyor? Toplumun büyük kesiminin terör bitecek umuduyla sessizce takip ettiği sürece karşı olan MHP ne öneriyor? PKK bitince MHP varlık nedenini yitirecek mi? Tüm bunları konuşmak için "Basın bizi dinlemiyor" diye tepkilerini sürekli işittiğimiz MHP'nin Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan'ın kapısını çaldım. Adan'ın gözünden Türkiye, milliyetçilik ve MHP analizi...

- Türkeş döneminin MHP'si ile Bahçeli dönemi MHP'si aynı yerde mi duruyor? Nasıl bir değişim var partide?
BİZ başkalaşmadan değişimi savunuyoruz. Milliyetçilik bir mensubiyettir. Klasik başlıkla, Türk bayrağına saygı milliyetçiliktir. Dolayısıyla Sayın Başbakan'ın "Milliyetçiliği ayaklar altına alıyorum" ifadesi son derece yanlıştır. Sayın Türkeş'in durduğu alanla bugünkü MHP'nin durduğu alan arasında pek bir fark yoktur. Bu milliyetçiliği kafatasçılıkla, ırkçılıklar tarif edenler hem Türkiye'ye ihanet ediyorlar, hem de MHP'ye büyük iftirada bulunuyorlar.

OSMANLI PAŞALARI KURDU

- Dünya ve Türkiye'de büyük değişimler yaşanıyor. MHP'de de bunlara paralel bir dönüşüm olması gerekmez mi?

MHP dünyadaki gelişmeleri çok yakından takip eden, çağı yakalayan bir parti. Gelişen şartlara baktığımızda iletişim araçları değişiyor, insanlar her gün internete giriyor ama değişmeyen bir şey var: Birinci Cihan Harbi devam ediyor! Bunu görmek mecburiyetindeyiz. Irak'ta, Suriye'de ABD'nin ne işi var? Ayrılıkçı ırkçı terör örgütüne neden bu kadar yandaşlık yapılıyor? Avrupa'dan gelenler neden iki başkentli bir Türkiye yaratmak istiyor? Mustafa Kemal'in kurduğu devletin kuruluş biçimini sorgulayanlar bugün iktidarda. Ama Mustafa Kemal'in kurduğu devlet Cumhuriyet paşaları tarafından kurulmamıştır; Osmanlı paşaları tarafından kurulmuştur. Ve o devletin kurucu hukukunun da 'kardeşlik' olduğu gerçekliğinden yola çıkarak resmi iyi dizayn etmek zorundayız.

- Celal Adan olarak "70'lerde daha farklıydım, şimdi bazı konulara daha farklı bakıyorum" diyor musunuz hiç?

BÜTÜN ömrüm boyunca Türk milliyetçiliğine ve Türk milliyetçilerine karşı büyük haksızlık yapıldığını gördüm ve hep üzüntü duydum. Türk milliyetçiliğinin temelinde kimseye karşı düşmanlık yoktur, milleti korumak vardır. Bizim ırk sabıkamız yoktur ama Türk devletini yıpratmak adına milliyetçiliği, Avrupa'daki ırkçılıkla birleştirip tarif edenler var. Biz milliyetçi muhafazakârız. Milliyetçi muhafazakârlık gelişmeleri kucaklar ama başkalaşım demek değildir bu. Başkalaşmadan gelişmeleri yakalamak gerekiyor. Ben 68-69'dan beri Türkiye'nin başına gelen belaların tümünün milli düşünmeden bu coğrafyayı yönetenlerden geldiğini düşünüyorum.

KÜRTLER VE PKK AYRI

- Kürt meselesine bakışınızda hiçbir farklılaşma olmadı mı mesela?

HER zaman düşüncelerinden ışık aldığımız Ziya Gökalp der ki, "Ben Kürt'ü sevmeyen Türk'ü, Türk'ü sevmeyen Kürt'ü sevmem". Biz hiçbir zaman Türklerle Kürt'ü ayrı görmedik. Burada Kürt vatandaşlarımızla PKK'yı birbirinden ayıralım lütfen. Türkiye'nin üniter yapısını bozmadan, çağdaş-demokratik tüm gelişmelerin, değişikliklerin yanındadır MHP ama Türkiye'yi bölecek, parçalayacak her şey, Türkiye'nin kuruluş felsefesini belirleyen anayasanın ilk 4 maddesi bizim kırmızı çizgilerimizdir.

TÜRKLÜK IRKÇILIK DEĞİL

- Vatandaşlık tanımında Türklük yerine Türkiyeli denmesi veya ifadenin tümünün çıkarılması sizi neden rahatsız ediyor?

ÇÜNKÜ bu ülkede Türklükle hesaplaşmak isteyenler var. Türklük cenabı-ı Allah'ın bu millete verdiği önemli bir vasıf ve Türk kelimesi ayrılıkçı, ırkçı, bölücü bir kavram değil; bu milletin adıdır. Türk Milleti'nin adını Türkiye Milleti yapmak talebi ayrılıkçı, ırkçı bir terör örgütü tarafından dile getiriliyor. Biz buna niye teslim olalım? PKK'nın baskısı olmasa, Türklüğü kendisine problem edecek bu kadar insan yoktur bu ülkede. Bugün kabinenin yarısı Kürt kökenli iken Türk lafına nasıl itiraz edersiniz? Olmayan bir şeyi kalkıp, dayatırsanız Türkiye bölünür. Buna Diyarbakırlı, Mardinli ile beraber karşı çıkacağız.

- PKK biterse MHP biter argümanı çok sık dile getiriliyor. Biter mi?

MHP Türk milliyetçisi bir partidir. Geçmişte Türk milliyetçileri devleti kurdular. MHP Türk milletinin daha onurlu, refah içerisinde devamını sağlamak için kurulmuş bir partidir. PKK karşıtı olarak ortaya çıkmış bir parti değildir ki böyle bir şey olsun. Milliyetçi Hareket Partisi 99 seçimlerinde terör sıfırken daha fazla oy almıştır. Terör biterse, MHP daha fazla oy alır.

Kandil'e ulaşamayan devlet kadroları utansın!

- İmralı görüşmesi sonrası çok sert bir açıklama yaptınız. Öcalan'la görüşmeye karşı olan MHP ne öneriyor?


TÜRKİYE Cumhuriyeti Devleti'nin bir hukuku var. Bu hukuk 75 milyon insanı kardeş yapmanın hukukudur. Yani Şırnaklı Ağrılı, Urfalı Diyarbakırlı vatandaş hangi haklara sahipse Yozgatlı Kayserili de aynı haklara sahiptir. Peki, ne var Türkiye'de? Türkiye'de ayrılıkçı-ırkçı bir terör örgütü var. Bunlar bağımsız bir devlet kurmak ve Türkiye'yi bölmek istiyorlar. Karşımızda bu güçle görüşerek hata yapan bir iktidar var. Bizim devlet geleneğimizde teröristle görüşme yok.

Seçim yasakları perşembe günü başlıyor! Seçim yasakları perşembe günü başlıyor!

PKK ortaya çıktığından beri yaklaşık 30 yıldır sadece askeri yöntemle mücadele ederek bu işi çözemediğimizi görmedik mi peki?

"30 YILDIR baş edemedik. Onun için biz bunlarla görüşmek zorundayız" tezi yanlış bir tez. 3 ay içinde tüm terör örgütü mensupları adalete teslim edilebilir, Türkiye'nin böyle bir gücü var. Türk devleti terörü yener. Geçmişte de mücadele verilmiş, zaman zaman bastırılmıştır. Devletin içerisine sızmış, milletin-devletin adını kirleten bazı zavallıların yanlışlıkları devlete mal edilmemelidir.

- "Devlet içinde bazı güçler PKK bitsin istemedi" diye mi bitirilemedi diyorsunuz?

BİRTAKIM sızmalar, birtakım kirli ilişkilerin olduğunu görüyor, biliyoruz. Haraç toplayan, eroin ticareti yapan bir örgütle karşı karşıyayız. Bu milletin yetişmiş kadroları vardır ve bu kadrolar işbaşına geldiği zaman bunlar kaçacak delik ararlar. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldiğinde Türkiye'de terör sıfırdır. Alın, bakın rakamlara. Eşkıya başı tutuklanmıştır, çaresizlik içindedir. Bundan on üç yıl önce uçağın bir köşesinde boyun büken, yalvaran Öcalan'a ne oldu? Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yönettiği Türkiye'de Öcalan siyasallaştırılmıştır. Siyasi aktör haline getirildi Öcalan.

- AK Parti öncesinde MHP bunu önleme şansına sahipti...

MHP'ye haksızlık yapılıyor. Abdullah Öcalan Ecevit Başbakan iken getirildi. Öcalan'ın Türkiye'ye getirildiği 99 yılında MHP Parlamento'da yok. Ondan sonra koalisyon hükümeti var. Bu hükümetin devam ettiği dönemlerde MHP sonuna kadar idamlardan yanaydı. İdam'ın kaldırılmasıyla ilgili düzenlemeye bakarsanız MHP'lilerin idamın kaldırılmamasından yana oy kullandığını görürsünüz.

BUGÜN DE İDAM İSTERİZ

- Bugün hâlâ "Öcalan idam edilmeliydi" diye mi düşünüyorsunuz?

MHP o zaman idamın kaldırılıp, Öcalan'ın kurtulmasını istemiyordu. Bugün Türkiye'de idam yasaklandı. Fakat idam hâlâ geçerli olsa ve biz iktidarda olsak, yine Öcalan'ı idam ederdik. Kürt'ün Cumhurbaşkanı, Başbakan, en büyük holding patronu olduğu bir ülkede devlet ağzıyla "Kürt sorunu vardır" demek yanlış değil mi? Türkiye'nin sorunları vardır, "Türk'ün, Kürt'ün ayrı sorunu var" diye bahsedemezsiniz.

- Kürtlerin ayrı sorunları yok mu? Mesela Kürtçe'yi anadil öğrenen çocukların okullarda sorunları oldu...

KENDİ aralarında Kürtçe konuştular diye tutuklanmış bir tane Kürt yoktur.

- Kürtçe kasetler, kitaplar yasaklanmadı?

80 darbesİnden sonra darbecilerin yaptıkları işler bunlar! Bugün Türkiye'de vatandaşlarımızın kendi aralarında kurdukları iletişimden dolayı kimse zan altında değildir. Bu devletin polisine, askerine silah sıkanla müzakere edilmez. Kürt halkının Abdullah Öcalan'la temsil edilmesi gibi bir durum ortaya çıkardı Adalet ve Kalkınma Partisi. PKK halkı tehdit ediyor, baskı yapıyor, haraç alıyor ve hükümet de bunları muhatap alıyor. Kimsenin yalanlamadığı tutanaklarda Öcalan "Ya iki devletli bir Türkiye doğacak ya da 50 bin kişiyle savaş başlatırım" diyor. Şimdi buna nasıl tahammül edeceksiniz? Türkiye Cumhuriyeti'nin iki milletvekili gidip, bir utanç vesilesi olarak eşkıya başı Öcalan'ın yardımcısı Karayılan'la görüşüyor ve bir süreci tartışıyor. Buna ulaşamayan devlet kadroları utansın! Hasan Cemal'in, Avni Özgürel'in gidip görüşme yaptığı eşkıya başına Türk devleti ulaşamıyor! Türk devleti yanlış, kötü yönetiliyor. Bu yanlış yönetim içerisinde eşkıya başının Türkiye'nin ortağı yapıldığı bir süreçle karşı karşıyayız. Türk milleti şimdi bunları sessizce seyrediyor ama bunlara tahammül etmez, tepkiyi sandıkta göreceksiniz. MHP bir emniyet süpabı gibi durarak, Türk milletinin daha fazla tahrik olmasını engelliyor.

- Nasıl yapıyor bunu?

MHP meşru zeminde bir büyük mücadele başlatıyor. Ayın 23'ünde Kuruluş Mitingi, ayın 22'sinde İzmir'de Bayrak Mitingi daha sonraki ay Adana'da vatan mitingi, daha sonraki ay Konya'da Türkçe Mitingi, Erzurum'da Birlik Mitingi, Elazığ'da Kardeşlik Mitingi, İstanbul'da Demokrasi Mitingi, Ankara'da Türkiye Mitingi diye Ramazan ayı hariç her ay bir miting yapıyoruz. Diyarbakır'a da gideceğiz, bu mitingleri takip edin.

İmralı tutanaklarını hükümet sızdırdı

İMRALI tutanaklarını hükümet sızdırdı. Bu görüşme Şırnak'ın arka sokaklarında, dağlarda yapılan bir görüşme değil. Nerede yapıldı? Türk devletinin himayesinde, hapishanesinde yapıldı. Bu kararı veren kim? Başbakan. Bu izni veren kim? Adalet Bakanı. Nerede yapılıyor bu görüşme? Devlet görevlilerinin bulunduğu bir yerde. Tutanaklar sızdıysa, bunu sızdıran devlettir, bu hükümettir. Kimse kıvırmasın. Devletin kontrolünde bir görüşmenin tutanakları sızıyorsa bunun tek sorumlusu Başbakan Erdoğan'dır.

Devlet Bahçeli tahriklere gelmiyor

- Eski bir ülkücü olan Mümtaz'er Türköne "Ülkü ocakları kapatılsın" dedi geçenlerde. Siz ne düşünüyorsunuz? Devrini tamamladı mı ülkü ocakları?

MÜMTAZ'ER Türköne'yi takip etmekte başımız dönüyor inanın. Türköne kendisini de tanımamakta şu an... Ülkü Ocakları 68 döneminde devleti ele geçirmek için silah kullanan Komünist-Marksist sol harekete karşı mücadele içindeydi. Bu süreç artık bitti. Bugün de ülkü ocakları halen çok aktiftir ve hiçbir olaya bulaşmadan, meşru zeminde mücadelesini yapmaktadır. Ülkücü hareket sokakta değil, üniversitede eğitiminde, işinde gücündedir. "Ülkücüler sokağa çıksın" diyenler başka bir şey istiyorlar ama biz bunu yapmayacağız. Türkiye'de siyaset adamı çoktur ama hem devlet hem siyaset adamı özelliği olan örnek siyasetçi Devlet Bahçeli'dir. Bunu Türkiye takdir etmektedir ve bu seçimde bu takdir oya dönüşecektir.

- Niye böyle söylüyorsunuz şimdi?

ŞUNUN için: Bugün eğer Türkiye'de demokrasi yara almadan devam ediyorsa, bunun tek sebebi Devlet Bahçeli'nin demokrasiye olan inancıdır. Bu süreçte hiçbir tahrik altında kalmadan, süreci izlemekte ve sandığa güvenmektedir.

Editör: TE Bilisim