Mersin Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde hangi güç kazanacak? Mersin Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde hangi güç kazanacak?
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; Türkiye’nin bazı bölgelerinin yanı sıra Isparta, Denizli, Manisa, İzmir Kemalpaşa’da yaşanan zirai don olayından sonra bölgede çok ciddî zarar oluştuğunu belirterek, başta Bakanlar Kurulu olmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı acil göreve davet etti.

Tanrıkulu, konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada, “Üreticimiz, çiftçimiz, 13 yıldır devam başarısız tarım politikaları nedeniyle düştükleri zor durumdan kurtulmak için tüm umutlarını bu yılki hasada bırakmıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde Ege Bölgesi’nde meydana gelen zirai don olayından sonra; bahçelerinde, bağlarında, seralarında ve tarlalarındaki ürünler yüzde 80’lere varan oranda zarar görmüştür.“ dedi.

Meydana gelen bu büyük zararın tespiti için yetkililerin halen harekete geçmemesinin acı tabloyu daha da vahim hale getirdiğini belirten MHP’li Tanrıkulu, "Ne yapacağını bilemeyen üreticilerimiz ve çiftçilerimiz zararlarının tespiti için çaresizce beklemektedirler.” ifadesini kullandı.

Tanrıkulu, yapılması gerekenin; parası olmadığı için umudunu bu yılki hasadına bağlayan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) sigortası olmayan çiftçiye, bir an önce devletin elini uzatması olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: “Zarar tespitinin biran önce yapılarak, her türlü borçlarının (banka, elektrik, su vb.) en az 1 yıl süreyle faizsiz ertelenmesi, zarar gören alanların ihtiyacı olan sera malzemeleri gibi diğer gerekli ihtiyaçlar üreticimiz ve çiftçimize destek olarak ücretsiz temin edilmelidir. Ancak bunlar yerine getirilirse zarar gören çiftçimiz ve üreticimiz tekrar ayağa kalkabilecektir. Bunun için Bakanlar Kurulu, gündemine bölgedeki zirai don olayını alarak gerekli kararları çıkartmalı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da çok ivedi bir şekilde bu zararın telafi edilmesi için yeteri kadar insan gücüyle bölgede çalışmalarını başlatmalıdır.“

MHP olarak bu konunun çok ciddî takipçisi olacaklarını vurgulayan Tanrıkulu, “Çiftçimiz ve üreticimizin en küçük zararı dâhi karşılanmalıdır. Bu kesimimizi ayakta tutabilmek, aileleriyle birlikte sıkıntılarına çare olmak devletin büyüklüğünün gereğidir. Her lüks harcamasına para bulanlar, borç içindeki çiftçimiz ve üreticimizin zararını karşılamaya da para bulmalıdır. Artık iktidarın tarımda mazerete sığınacak vaziyeti olmadığını belirtmiştir.“ izahını yaptı.

Editör: TE Bilisim