Siyasi partiler yeni anayasa taslaklarını bugün TBMM Başkanlığı'na sundu. CHP ve BDP'nin ardından MHP'nin Anayasa taslağı belli oldu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Uzlaşma Komisyonu’nda, AK Parti’nin başkanlık sistemi teklifi nedeniyle mutabakat sağlanamadığını yineledi. Bal, “Sistem farklılığı AKP ile diğer partilerin mutabakatı, olması gereken noktaya ulaştırılamamıştır” dedi.

MHP olarak Anayasanın başlangıç bölümü, ilk hükümleri ve geri kalan mali hükümlerle ilgili tekliflerini bugün itibariyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunacaklarını belirten Faruk Bal, şunları kaydetti:

Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın

“MHP Anayasanın başlangıç kısmına büyük bir önem atfetmektedir. Bu anayasa nedir, hangi mantık ile hangi değerler ile oluşturulmaktadır, onun ayrıntısını verir ve ışık olarak Anayasanın diğer maddelerine yol gösterici görevi vardır. Biz 12 Eylül anayasasının gereksiz vurguları, gereksiz tekrarlarını bir kenara bırakarak, şöyle bir başlangıç maddesi önerdik:

‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde yapılan Kurtuluş Savaşı ile kurulan Türk Devleti’nin, ezelden beri hür yaşamış Tük milletinin ve aziz vatanın ebediyen varlığı, bağımsızlığı, bölünmez bütünlüğü ve egemenliğinin kayıtsız şartsız millete aidiyeti ilkeleri üzerine inşa edilen bu Anayasa Türk vatandaşlarının insan şeref ve haysiyetine dayalı temel hak ve hürriyetlerini, herkesin hukuk önündeki eşitliğini ve hiç kimseye hiçbir sebeple ayrımcılık yapılamayacağını hukuk devleti ve demokratik toplum düzeni gereklerine uygun olarak teyit eder. Bu Anayasa özü ve sözüyle birlikte yorumlanır ve uygulanır. Bu Anayasa inşa ettiği kültür ve medeniyet değerleriyle, insanlığın evrensel değerlerine katkıda bulunan Türk milletinin gelecek nesillerine, milli birlik ve kardeşlik duygusuyla ve sadakatle bağlı kalmak üzere emanet edilir.’ Bu bizim anayasaya bakış tarzımız ve anayasanın başlangıç bölümü üzerindeki önerimizdir.”

Bal, anayasanın ilk üç maddesinin, bedelini Kurtuluş Savaşı vererek ödediğimiz Türkiye Devleti’nin kuruluş temellerini anayasal değerler haline getiren maddeler olduğunu belirterek, “Dolayısıyla ilk üç maddenin değiştirilmesine MHP karşıdır; bunların ‘değiştirilemez’ ilkesinin de tartışılmaması gerektiği düşüncesindeyiz” dedi. Faruk Bal, başlangıçtaki diğer maddelerde de ‘egemenlik, yasama yetkisi, yürütme görevi ve yetkisi, yargı yetkisi, anayasanın bağlayıcılığı’ gibi maddeleri de tekliflerinde hazırladıklarını söyledi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Bal, İnkılap Kanunlarının korunmasına ilişkin 174 madde ile ilgili tekliflerinin sorulması üzerine, “Bunlar Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş felsefesinin yansıtılmasına ilişkin anayasanın ilk maddeleri görüşülürken müzakere edilecektir. MHP bu çerçeve içinde bir müzakere yapılmasını önermektedir” dedi.

“CÜMLEYİ DEĞİŞTİRİRKEN, DUVARIN YIKILMASINA KARŞIYIZ”

Bal, değişmez maddelerde kelime rötuşları yapılabileceği yönündeki önerilerin hatırlatılması üzerine, “Değişmez maddelerde cümle bozuklukların varlığı doğrudur ama cümleyi düzeltelim derken duvarın yıkılmasına karşıyız” karşılığını verdi. Bir gazetecinin ‘Teklifinizde aynen korundu mu?’ sorusu üzerine, “Evet” yanıtını verdi.

Değişmez maddelerde anlaşma olmaması halinde ne olacağının sorulması üzerine Bal, şöyle konuştu:

“Bu değişmez maddeler; ‘bu devlet niye kuruldu ve kimin için kuruldu?’ sorusuna verilecek cevapla ilgilidir. Bunun müzakere edilecek yanı var mıdır? Bu ülkeyi kuranlar kurmuşlar, Kurtuluş Savaşını bedel olarak ödemişler ve inşa ettikleri devlet bu milletin teri ile gözyaşı ve kanı ile yoğrulmuştur. Bunun müzakere edilecek bir tarafı var mıdır? Bu devlet sadece MHP’nin devleti değildir, Kurtuluş Savaşını hepimiz verdik, hepimizin savunması gereken değerlerdir; eğer geride art niyet yoksa.”

“MHP MASADA KALMAYA DEVAM EDECEK”

Yeni anayasa çalışmaları süresince önemli mutabakatlar elde edildiğini belirten Bal, “MHP olarak elde edilen bu değerlerin üzerine 21. yüzyılın değerleriyle örtüşen bir anayasayı Türk milletine armağan etmek istiyoruz, niyetimiz halistir, gayretimiz yoğundur. Bunu engellemek isteyenler, bunun sorumluluğuna katlanacaktır. Masadan ayrılmak isteyenler açıkça ‘ben masadan kalkmak istiyorum’ diye şeffaf olacaklar. Suçu ona buna atmaya kimseni hakkı yoktur. Komisyon bizim indimizde çalışacaktır. Eğer komisyondan bir parti ayrılırsa bunca yapılan hizmetin olumlu bir şekilde sonuçlandırılması için MHP masada kalmaya devam edecektir, kararlılıkla yolunda yürüyecektir”diye konuştu.

“ ‘TÜRK’ İFADESİ BOLCA DEĞİL, YERİNDE KULLANILIYOR”

Faruk Bal, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun Meclis Başkanı’nın inisiyatifiyle dört siyasi partinin kurumsal iradesiyle oluşturulduğunu belirterek, “Komisyonun ömrünü komisyonun kendisi tayin edecektir. Başbakan elbette bu partinin kurumsal yetkilisidir, Bu takdirde ‘komisyona şu kadar süre biçiyorum’ diye ü partinin iradesinin üstüne çıkma yetkisi olmamalıdır. Ancak ‘ben üyelerimi geri çekiyorum’ diyebilir, buna hakkı vardır; eğer sonuçlarına katlanma gibi bir durum söz konusuysa” dedi.

Bir gazetecinin ‘Başlangıç bölümünüzde bolca Türk ifadesi yer alıyor. Vatandaşlık tanımında bu konuda tartışmalar yaşanıyor’ sözleri üzerine ise Bal, “Bolca değil tam yerli yerince. Bu devletin, bu milletin bir adı olacaktır. ‘Türk devleti, Türk milleti ‘diyoruz. Başka bir millete mi yapıyoruz anayasayı?” dedi.

Editör: TE Bilisim