Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın
Hukukçu-yazar Prof. Dr. Mithat Sancar, parti yönetiminin vereceği karara göre; İstanbul ya da Mardin’den milletvekili aday adaylığı için HDP genel merkezine gelerek başvuru yaptı. Başvuru sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Mithat Sancar, HDP’nin barajı aşma gibi bir sorunu olmadığını ve tahminlerin ötesinde bir oy alacağını söyledi.

Eş Genel Başkanlardan Selahattin Demirtaş’ın teklifi ile daveti kabul ettiğini anlatan Sancar, “HDP’nin hem seçim öncesi, hem seçim için ve seçim sonrasında oynayacağı çök önemli rolde bana düşen sorumluluğu yerine getirmek amacıyla bu görev bilinci ile adaylık başvurusunu yaptım.“ dedi. HDP’den milletvekili olmaya karar verme sebebini Mithat Sancar, “HDP benim yakın olduğum bir parti. İlişkim HDP’nin kuruluşundan beri danışma kurulu üyesiyim, çeşitli çalışmalarına katkıda bulundum. İlkelerime ve değerlerime en yakın parti. HDP’nin bu dönem asli misyonu, çok çeşitli toplumsal kesimleri kucaklayan bir kitle partisi olma hedefidir. Bu parti Türkiye’de ezilenlerin, mağdur olanların, hakları gasp edilenlerin sistemden hayattan şikayeti olanların toplanacağı büyük bir çatıdır büyük bir cephedir. Partiye daha uzak durmuş insanların da bu partide yer almaları son derece önemlidir. Dengir Beyin teveccühünün böyle bir anlamı olduğunu düşünüyorum.“ şeklinde cevapladı.

HDP'NİN BARAJ ALTINDA KALMASI YADA GEÇMESİ HALİNDE YAŞANACAK DURUMU YORUMLADI

HDP’nin Türkiye’de bütün kesimleri belli temel değerler etrafında toplayan bir parti olmak için bu seçimlerde parti olarak girmeye karar verdiğini aktaran Sancar, HDP’nin baraj altında kalması ve kalmamasının çözüm süreci başta olmak üzere dengeleri nasıl etkileyeceğine ise şu karşılığı verdi: “Barajın altında kalsa Türkiye’de sanıldığı gibi çok büyük bir kaos yaratmayacaktır ama büyük bir kriz yaratacaktır. Kriz, Türkiye’yi yönetme krizi olacaktır. HDP’nin olmadığı bir parlamentoda AKP istediği kadar milletvekili çıkarsın Türkiye’ye yönetemeyecek duruma gelecektir. Bu kadar temsilde adaletsizliğinin olduğu bir sistemde toplumsal gerilimleri yönetmek çok zordur. AKP’nin gerilimci, kutuplaştırıcı zihniyeti ile bu çatışmayı tahrik eder. HDP’nin kendisi bu çatışmayı tahrik etmeyecektir.
HDP’nin parlamento dışında kalmış olması AKP’nin hırçınlığı ile kutuplaştırıcı tutumuyla birleştiğinde Türkiye’de çok ciddi bir kriz yaratacaktır. Anayasayı tek başına değiştireceğine cesaret edeceğini düşünmüyorum; HDP baraj altında kalsa da. Yapabileceğini de düşünmüyorum. HDP eğer barajı aşarsa barış çözüm sürecinin de keyfi yürütülmesi AKP’nin istediğini, istediği zaman, istediği şekilde yaparak yürütmesi söz konuş olmayacaktır. Süreç ayakları üstüne oturmak zorunda kalacaktır. Bu kadar siyasal temsil oluşunca AKP’nin bu süreci eşit taraflar olarak yürütmekten kaçan politikası da çökecektir.”

Sancar henüz kesin olmamakla birlikte İstanbul veya Mardin’den milletvekilliği için aday adayı olacağını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim