31 Mart yerel seçimi için 5 adımda oy kullanma rehberi 31 Mart yerel seçimi için 5 adımda oy kullanma rehberi
MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun örtülü ödenek harcamalarını TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Maliye Bakanlığı verilerine göre 'Gizli Hizmet Gideri' adı altında yapılan Örtülü Ödenek harcamalarında son 5 yıla bakıldığında 2009’da 634,4 milyon TL, 2010’da 706 milyon TL, 2011’de 951 milyon TL, 2012’de 1 milyar 175.3 milyon TL, 2013’te 1 milyar 243.1 milyon TL ve 2014 Haziran ayı itibariyle 439 milyon 52 bin TL harcandığını anlatan Türkkan, "Başbakan Ahmet Davutoğlu, görevi devraldığı Eylül ayından itibaren yalnız 4 aylık dönemde Örtülü Ödenek’ten 337 milyon 828 bin TL harcamıştır. Bu döneme bakıldığında Kasım ayında 119 milyon TL örtülü ödenek harcaması en yüksek harcama olarak dikkat çekmektedir. Örtülü Ödenek, neredeyse kullananın geçim kapısı olmuştur. Yasa gereği nereye harcandığı açıklanmayan bu sisteme bir an önce son verilmesi gerekmektedir. Kamuoyu tarafından da tepki gösterilen ve nereye ödendiği bilinmeyen Örtülü Ödenek harcamaları ile ilgili olarak yeni bir düzenlemeye ihtiyaç vardır." dedi.

Türkkan, şu soruları yöneltti:

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi devraldığı Eylül ayından itibaren yalnız 4 aylık dönemde Örtülü Ödenek’ten harcanan 337 milyon 828 bin TL son 5 yıla bakıldığında oldukça yüksektir. Bu yüksek artışın sebebi nedir?

Kasım ayında yapılan 119 milyon TL’lik oldukça yüksek örtülü ödenek harcamasının özel bir nedeni var mıdır?

Örtülü Ödenek harcamalarının yapılacağı kalemler ve harcama miktarları neye göre belirlenmektedir, bu konuda bir prosedür var mıdır?

AKP Dönemi’nde yapılan Örtülü Ödenek harcamaları bugüne kadar denetlenmiş midir?

Neredeyse kullananın geçim kapısı haline gelen Örtülü Ödenek sistemine son verilmesi düşünülmekte midir, hep tartışma konusu olan bu sistemle ilgili olarak yeni bir düzenleme yapılması gündemde midir?

AKP Dönemi ve daha önceki dönemlerde yapılan Örtülü Ödenek harcamalarının yeni bir yasal düzenlemeyle kamuoyuna açıklanması düşünülmekte midir?

Editör: TE Bilisim