Demokrat Parti Yomra belediye seçimlerinde iddialı Demokrat Parti Yomra belediye seçimlerinde iddialı
Yüksek Seçim Kurulu'nda gerçekleştirilen kura çekiminde seçime girecek siyasi partilerin oy pusulası üzerinde yer alacağı sıralar belli oldu. Birleşik oy pusulasında AK Parti 23'üncü, CHP 22'nci, MHP 18'inci, HDP ise 19'uncu sırada yer alacak. YSK Başkanı Sadi Güven, siyasi partileri sandıklara sahip çıkmaya davet etti.

7 Haziran 2015’de yapılan 25. dönem milletvekili genel seçimlerinde kullanılacak oy pusulasında partilerin yerleri kura ile belirlendi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Genel Merkezi’nde düzenlenen kura çekim töreninde seçime girecek siyasi partilerin oy pusulası üzerinde yer alacağı sıralar belli oldu. Kura çekimine göre, pusulada MHP 18'inci sırada yer alırken, HDP 19’uncu sırada yer aldı. Bir diğer ilgi çeken kura ise iktidar partisi AK Parti ile ana muhalefet partisi CHP arasında yaşandı. CHP, kura neticesinde birleşik oy pusulasında 22’nci sıraya yerleşirken AK Parti 23’üncü sırada yer alacak. Pusulada birinci sırada ise Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) yer alacak. 7 Haziran’da 31siyasi parti katılırken, yurtiçinde 53.765.231, yurtdışında ise 2.867.658 seçmen mevcut. Yurtiçindeki tahmini sandık sayısının ise 172 bin 687 olduğu ifade edildi. Yurtdışında 54 ülke ve 112 temsilcilikte oy kullanma imkanı sağlanırken, randevu sisteminin kaldırıldığı vurgulandı. Yurtdışındaki vatandaşların kayıtlı oldukları temsilcilikte açıklanan günlerde istedikleri sandıkta oylarını kullanabilecekler.

“SİYASİ PARTİLER HER SEÇİMİN HER AŞAMASINDA KONTROL İMKANINA SAHİP OLACAK”

Demokrasinin halkının kendi kendini yönetmesi olduğunu kaydeden YSK Başkanı Sadi Güven, kura çekimi öncesi yaptığı değerlendirmede halkın yönetim yetkisini doğrudan kullanmasının fiilen mümkün olmadığını anlattı. Güven, bu yetkinin temsilciler eliyle kullanıldığını ifade ederek anayasaya göre seçim sürecini düzenleme ve denetleme yetkisinin YSK’ya verildiğini kaydetti. Güven “Bu seçimde sandık sonuç tutanakların yanı sıra sayım ve döküm cetvelleriyle ilçe ve il birleştirme tutanakları da taranacak, siyasi partiler sandık sonuçlarının yanı sıra bu belgeleri de görebilecek. Birleştirmede hata olup olmadığını kontrol imkânlarına sahip olabilecekler.

YSK BAŞKANI GÜVEN: SİYASİ PARTİLER SANDIKLARA SAHİP ÇIKMALIDIR

Seçimlerin siyasi partilerin eliyle şeffaf olarak yapıldığını ifade eden Sadi Güven,“Oyların kullanıldığı sandıkların oluşumunda, oyların sayım ve dökümünden, ilçe seçim kuruluna ulaşmasına oradan il ve YSK’ya kadar süreçte yani zincirin tüm halkalarında siyasi partilerimiz bulunmaktadır. Siyasi partiler bu neden sandıklara sahip çıkmalıdır. Partili üyeleri göndermelidir.” diye konuştu.

TİLLO VE TÜYSÜZ’DE BELEDİYE SEÇİMLERİ YİNELENECEK

YSK’da genel seçim kurasından önce Siirt’in Tillo ilçesi ve Osmaniye’nin Tüysüz Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeliği seçimleri için kura çekimi yapıldı.

SOLDAN SAĞA DOĞRU PARTİ SIRALAMASI

7 Haziran 2015’de yapılacak 25.Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde kullanılacak birleşik oy pusulasındaki partilere göre diziliş (soldan sağa doğru) şu şekilde:
1-Hür Dava Partisi (HÜDAPAR)
2-Doğru Yol Partisi (DYP)
3-Millet ve Adalet Partisi (MİLAD)
4-Anadolu Partisi
5-Halkın Yükselişi Partisi
6-Hak ve Özgürlükler Partisi
7-Büyük Birlik Partisi (BBP)
8-Komünist Parti
9-Demokratik Gelişim Partisi (DGP)
10-Muhafazakâr Yükseliş Partisi
11-Millet Partisi
12-Hak ve Adalet Partisi
13-Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP)
14-Merkez Parti
15-Toplumsal Uzlaşma, Reform ve Kalkınma Partisi
16-Halkın Kurtuluşu Partisi
17-Liberal Demokratik Parti
18-Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)
19-Halkların Demokratik Partisi (HDP)
20-Saadet Partisi
21-Genç Parti
22-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
23-Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ)
24-Demokratik Sol Parti (DSP)
25-Yurt Partisi
26-Demokrat Parti (DP)
27-İlk Parti
28-Hak ve Eşitlik Partisi
29-Türkiye Komünist Partisi
30-Vatan Partisi - 30
31-Bağımsız Türkiye Partisi

Editör: TE Bilisim