Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın
CHP Milletvekili Özgür Özel, hükümetin oluşturmayı planladığı özel istihdam bürolarına tepki gösterdi. Özel, söz konusu düzenleme ile modern çağın ırgat pazarlarının kurulduğunu söyledi. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, söz konusu düzenlemeyi “insan onuruna aykırı” olduğu gerekçesi ile reddetmişti.

CHP Manisa Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Özgür Özel, TBMM’ye sevk edilen Aile Paketi'nin 11. maddesi ile getirilen “Özel İstihdam Büroları”na ilişkin eleştirilerde bulundu. CHP’li Özel konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada “Düşük ücretli eleman çalıştırmaya olanak veren, işçiler üzerinde ücretle ilgili baskı kuracak olan ve aynı zamanda 13 Mayıs Soma faciasının hemen sonrasında yetkililerin önce inkar edip sonradan kabul etmek zorunda kaldıkları ve tüm Türkiye’nin Soma ile adını duyduğu dayıbaşılık sistemini kurumsallaştıran, yasal ve uygulanabilir hale getiren bu düzenlemeyi kabul etmiyoruz.” dedi.

“DAHA UCUZA VE SOSYAL HAK TALEP ETMEDEN ÇALIŞACAK BİNLERCE KİŞİ VAR”

Özel istihdam büroların dünyadaki tüm örneklerinde çalışma yaşamına güvencesizliği, kuralsızlığı, esnekliği ve örgütsüzlüğü getirdiğini kaydeden Özel, “Özel istihdam büroları modern çağın ırgat pazarlarıdır.Devletin özel sektörün kurmasına izin verdiği ve kolladığı dayıbaşı sistemidir. Emek sömürüsüdür. Alın terinin, göz nurunun metalaştırılmasıdır. Özel istihdam bürolarının hayata geçmesi ile o iş kolunda mümkün olan en düşük ücretle, güvencesiz, esnek çalışmayı kabul edecek çaresizlikteki işçilerin envanteri ortaya çıkacak, şirketler bunların veri tabanlarını tutacak, ‘iş olsun da her şartta her paraya çalışırım’ diyenler tercih edilerek emekçiler arasında haksız rekabet yaratılacaktır. Mevcut çalışanlar üzerinde de sürekli ‘Senin yaptığın bu işi daha ucuza ve senin aldığın sosyal hakları da talep etmeden yapacak binlerce kişi var. Benden hak talep etme!’ baskısı yaratacak.” ifadelerini kullandı.

“YENİDEN GÜNDEME GELMESİNİ MANİDAR BULUYORUZ”

Özel İstihdam Büroları, Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu 2009 yılında TBMM’ye bir kanunla gelmiş ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından “insan onuruna aykırı” denilerek reddedilmişti. CHP’li Özel, “Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması ile bu maddenin yeniden gündeme gelmesini manidar buluyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim