Montrö Sözleşmesinin önemi... Montrö Sözleşmesinin önemi...
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "AKP'nin Meclis'e sunduğu özel istihdam büroları tasarısı, işçinin, emekçinin ölüm fermanıdır. Bu fermanı AKP'nin boynuna asmak ise bizim boynumuzun borcudur." dedi.

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba yazılı açıklamasında, AK Parti'nin başta kıdem tazminatını fiilen ortadan kaldıracak olan düzenleme olmak üzere, yaşama geçirmeye çalıştığı düzenlemelerin çalışanları köleliğe mahkum edeceğini belirterek, buna izin vermeyeceklerini dile getirdi.

"AKP AÇGÖZLÜLÜĞÜNÜN GÖSTERGESİ"

Türkiye’nin siyasi tarihinde işçiye, emekçiye, çalışana bu denli düşman bir iktidar olmadığını belirten Ağbaba, şöyle devam etti: “Bir taraftan devleti soyup yandaşlara devletin kaynaklarını peşkeş çekerken diğer yandan emeği ile geçinenlerin emeğine göz dikiliyor. Ülkenin gündeminin bu denli karışık olduğu bir dönemde, AKP milyonları ilgilendiren düzenlemeleri aceleyle yapmaya çalışmaktadır. AKP'nin TBMM'ye sunduğu Özel İstihdam Büroları tasarısı; vahşi kapitalizmin, AKP açgözlülüğünün, emek düşmanlığının birleşimidir. Bugün bu mecliste ülke insanının refahının nasıl artırılacağının tartışılması gerekirken, AKP bugün işçilerin en temel haklarını bile ortadan kaldırmanın peşindedir.”

“FERMANI AKP’NİN BOYNUNA ASACAĞIZ”

CHP’li Ağbaba önerilen düzenlemeyle beraber kıdem tazminatının fiilen ortadan kaldırıldığını, işçinin işveren karşısında çok güçsüz duruma düştüğünü kaydetti. Ağbaba konuyu şu örnekle dile getirdi: “Bugün geçerli olan düzenlemede, haksız ve keyfi işten çıkarma durumlarında, kadın işçiler evlenirken, erkek işçiler ise askere giderlerken kıdem tazminatı almaya hak kazanıyorlardı; işte bugün bunlar kaldırılmaya çalışılıyor. Kıdem tazminatı hakkı basit bir fon şekline büründürülüyor. Bu tasarı, çalışanların en temel haklarını ellerinden almakta, onları köle statüsüne indirmektedir. Bu tasarı yasallaşırsa fiilen kıdem tazminatı ortadan kalkmış olacak, işveren kıdem tazminatı hakkının muhatabı olmaktan çıkacak. Ayrıca Özel İstihdam Büroları üzerinden 'geçici iş ilişkisi' kurma imkanı verilmesi ise 'dayıbaşılık' sisteminin yasal çerçeveye oturtulmasıdır. Esnek çalışma denilerek işçi lehine varolan haklar kaldırılıyor. Bu istenen düzenlemeler basit düzenlemeler değildir, tüm çalışanlar için kölelik şartlarının altyapısının oluşturulmasıdır. AKP işçinin boynuna idam fermanı asmak istemektedir. CHP olarak buna izin vermeyeceğiz. Bütün çalışanlarla birlikte, emek örgütleriyle birlikte bu fermanı AKP'nin boynuna asacağız."

Editör: TE Bilisim