31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere katılacak siyasi partiler, aday listelerini bugün saat 17.00'ye kadar seçim kurullarına bildirecek.

Aday belirlemede son saatlere girilirken, siyasi partilerde hem kalan belediye başkan adaylarını hem de belediye meclis üyelerini belirlemek için hummalı bir çalışma yürütülüyor.

AK Parti'de aralarında il, ilçe ve belde belediye başkan adaylarının da bulunduğu bin 297 belediye başkan adayı partililere tanıtıldı. Mevcut belediye başkanlarından 480'inin yeniden aday gösterildiği AK Parti'de yarışa girecek yeni isimlerin sayısı 817 oldu.

MHP ise şu ana kadar 3'ü büyükşehir, 50'si il ve 862'si ilçe ve belde olmak üzere 915 aday açıkladı.

Yerel seçimler öncesinde Türk milletine uyarılar!.. Yerel seçimler öncesinde Türk milletine uyarılar!..

30 büyükşehirde iş birliği

AK Parti ile MHP, Cumhur İttifakı kapsamında 30 büyükşehirde iş birliğine gitti. Adana, Mersin ve Manisa büyükşehir belediyelerinde aday çıkaran MHP, 27 büyükşehirde ise AK Parti'nin adaylarını destekleyecek.

Bu kapsamda MHP, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Rize'de AK Parti'nin adayını destekleyecek.

AK Parti ise, Adana, Manisa, Mersin ile Osmaniye'de MHP'nin adayına destek verecek.

Öte yandan, iki parti ilçelerde de ittifaka gitti. 922 ilçeden 834'ünde AK Parti, 88'inde MHP aday çıkaracak.
Partiler için bugün son gün

CHP'de son rötuşlar

CHP'de yerel seçim hazırlıkları kapsamında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında adayların belirlendiği 8 ayrı Parti Meclisi (PM) toplantısı gerçekleştirildi.

İYİ Parti ile yapılan iş birliği çerçevesinde 18'i büyükşehir, 38'i il olmak üzere 900'den fazla adayını belirleyen CHP'de son rötuşlar yapılıyor.

İYİ Parti ile yapılan ittifak kapsamında 22 büyükşehirde iş birliği kararı alındı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi büyükşehirlerde CHP aday çıkarırken, İYİ Parti'nin aday çıkaracağı büyükşehirler arasında Konya, Kayseri, Kocaeli, Balıkesir ve Gaziantep gibi iller bulunuyor.

İYİ Parti de aday listesine son şekli veriliyor. Parti şu ana kadar 14'ü büyükşehir, 28'i il, 403'ü ilçe ve 98'i belde olmak üzere 543 aday açıkladı. İki parti özellikle bazı büyük ilçelerde de iş birliği yapacak.

HDP’de son durum

İstanbul, İzmir ve Adana'da büyükşehir belediye başkanlığı için aday göstermeme kararı aldıklarını açıklayan HDP, 31 Mart yerel seçim çalışmaları kapsamında aday belirleme sürecinin sonuna geldi.

Doğu illerindeki adaylarını büyük ölçüde tamamlayan HDP, aday çıkarmayacağı illerin sayısını arttırmaya hazırlanıyor.

Saadet tüm bölgelerde seçime girecek

Saadet Partisi ise bin 389 seçim bölgesinde kendi adaylarıyla yerel seçime girecek.

İstanbul, Antalya, Eskişehir, Konya ve Adıyaman'ın da aralarında bulunduğu 10 büyükşehir, 37 il ve 528 ilçe ile beldenin belediye başkan adaylarını açıklayan Saadet Partisi, Ankara büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarını ise bugün Nazım Hikmet Kültür Merkezindeki toplantıyla duyuracak.

Ayrıca Saadet Partisi'nin Ordu büyükşehir belediye başkan adayı olarak eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in ismi ön plana çıkıyor.

BBP, Cumhur İttifakı'nın adaylarına destek verecek

Büyük Birlik Partisi (BBP) ise bugüne kadar 400'e yakın belediye başkan adayını açıkladı.

30 büyükşehirde aday çıkarmayarak Cumhur İttifakı'nın adaylarına destek verme kararı alan BBP, ilçelerde ise belediye başkan adayı ve belediye meclis üyesi adayı çıkaracak.

DSP 81 ilde kendi adaylarıyla seçime girecek

İttifaklara karşı olduğunu açıklayan DSP, 81 ilin tamamında kendi adaylarıyla seçime girme kararı verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Genel Başkan Yardımcısı Muammer Aydın'ı aday gösteren DSP, CHP'den istifa eden isimleri  aday göstererek oylarını arttırma peşinde.

Şişli'de eski belediye başkanı Mustafa Sarıgül, İstanbul Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Marmaris Belediye Başkanı Acar DSP'ye katılarak, yeniden aday oldular.

Süreç nasıl işleyecek?

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçim takvimine göre, siyasi parti ilçe başkanlıkları, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini, bugün en geç saat 17.00'ye kadar ilçe seçim kurullarına teslim edecek.

Büyükşehirlerde ise siyasi parti il başkanlıklarının, büyükşehir belediye başkan aday listelerini, yine bugün saat 17.00'ye kadar il seçim kurullarına vermesi gerekecek.

Bağımsız olarak adaylıklarını koyacak kişiler de adaylık için başvurularını bugün saat 17.00'ye kadar yapacak.

Bağımsız adaylar dahil geçici aday listeleri, il ve ilçe seçim kurullarınca 22 Şubat'ta ilan edilecek ve itirazlar başlayacak.

Sürecin tamamlanmasının ardından kesin aday listeleri, 3 Mart'ta ilan edilecek.

Editör: TE Bilisim