Yeni anayasa çalışmaları devam ederken birçok madde üzerinde uzlaşamayan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu çok tartışılacak bir değişiklik kararı aldı. Komisyonun milletvekili seçilme şartlarında yaptığı değişiklik terörü teşvik suçundan mahkum olanlar ve askerliğini yapmayanların da milletvekili seçilebilmesini öngörüyor.

Komisyonun yaptığı bu değişiklik “PKK'lı teröristlere Meclis yolu mu açılıyor?” sorusunu da akıllara getirdi. Yapılan değişiklikle terörü teşvik suçundan mahkum olanlar ve askerliğini yapmayanların da milletvekili seçilebilmesi gündemde. Seçilmeye engel olan ‘’Bir yıldan fazla hapse mahkum olmamak’’ şartının da 2 yıla çıkarılacağı bildirildi.

Bu değişikliklerin hayata geçmesi halinde, henüz mahkum olmamış PKK dahil terör örgütü kadrolarının da, milletvekili seçilebileceği yorumları yapılıyor.

Gazeteport'tan alınan bilgiye göre, yeni Anayasa'da milletvekili seçilme şartlarının değişmesi için düğmeye basıldı. Mevcut anayasada mileltvekilliği için 25 yaş ve en az ilkokul mezunu olmak gerekiyor. Askerliğini yapmayanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, bir yıldan fazla hapse mahkum olanlar, zimmet, rüşvet, dolandırıcılık, hırsızlık, sahtecilik gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, evlet sırlarını açıklamak, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvikten hüküm giyenler, affa uğrasalar da milletvekili seçilemiyor.

Yerel seçimler öncesinde Türk milletine uyarılar!.. Yerel seçimler öncesinde Türk milletine uyarılar!..

DİPLOMA DA KALKIYOR

Yapılması öngörülen değişiklik ile “Terör eylemlerini tahrik ve teşvik” ibaresinin metinden çıkarılması planlanıyor. Bu durumda terör eylemlerine katılanlar milletvekili seçilemeyecek, ancak bu eylemleri tahrik ve teşvik edenler vekil olarak Meclis'e girebilecek.

Milletvekili seçilebilmek için okuma yazma bilmek de yetecek. Mevcut Anayasa en az ilkokul diploması olma şartını taşıyor. 25 yaş sınırının 21’e düşürülmesi de tartışılıyor. Bir yıllık hapis cezası ise 2 yıla çıkarılacak ve "2 yıl ve daha fazla hapis cezası alanlar" milletvekili seçilemeyecek. AK Parti ve BDP askerliğini yapmayanların da Meclis’e girmesini önerirken CHP ve MHP askerlik şartında ısrar etti.

Editör: TE Bilisim