Ortabağ Köyü’nde 26 Ocak 1987 günü bir evin sobasına bomba yerleştiren PKK’lılar 2′si çocuk 4′ü kadın 8 köylüyü öldürüken, olayda 15 köylü de yaralandı. Saldırının 26′ıncı yıldönümünde öldürülen köylüler bugün düzenlenen törenle köyde anıldı. Törene 22′inci Jandarma Sınır Tugay Komutan Vekili Kurmay Yarbay Musa Deliçay, Ballı 5′inci Sınır Tabur Komutanı Binbaşı Barış Kayataş, Uludere İlçe Jandarma Komutan Vekili Jandarma Yüzbaşı Mahir Sağlık, Şenoba Belediye Başkanı Sabri Babat, Uludere Şehit ve Gaziler Dernek Başkanı Halil Altürk, köylüler ve şehit yakınları katıldı.

Montrö Sözleşmesinin önemi... Montrö Sözleşmesinin önemi...



Ölenler için yapılan saygı duruşu ardından konuşan köy korucusu Ayrit, 26 yıl önce terörün din, dil, ırk, mezhep, yaşlı, genç, erkek, kadın, çocuk demeden cana kıydığın şahit olduklarını belirterek, şöyle dedi:




“Bugün onlar yaptıkları katliamı sanki doğruymuş gibi gösterip, haklı bir temele oturtmaya çalışıyorlar. Gerçeği görmeliyiz. Gerçek işte orada 8 masum köylümüzün yatığı yerde. Kan göz yaşı kimseye huzur getirmez. Ancak, bazı çevreler bu topraklarda huzur istemiyor. Bunu da evlatlarımızı kardeşlerimizi kullanarak yapıyorlar. Bu tür oyunlara gelmemeliyiz. Bayrağımız bir vatanımız bir başkasına ne hacet. Barağımıza milletimize sahip çıkıp, yarınlara daha umutla bakmalıyız. Çalışıp vatanımızı milletimizi kalkındırmalıyız. Azizi şehitlerimize layık olmak istiyorsak. Bize kendi çıkarları için yararlanmak isteyen fırsatçılara imkan tanımamalıyız. Birlik beraberlik içinde çalışmalıyız çocuklarımızı bu yönde eğitmeliyiz. Doğruyu güzeli anlamaları için onları okutmalıyız eğitimlerine önem vermeliyiz.”




Uludere Şehit Aileleri ve Gaziler Dernek Başkanı Halil Altürk, 26 yıl önce PKK’lıların köylüleri haince katlettiğini anlatırken, “Hemşerilerimizi anmak ve hainlere emellerine ulaşamadıklarını göstermek için burada toplandık. Öncellikle şunu belirtmek istiyorum ki bu hain saldırının üzerinden tam 26 yıl geçmesine rağmen bu acıyı daha dün yaşamış gibi yüreklerimizde hissetmekte ve şehit yakınlarının acısını paylaşmaktayız. Örgüt mensuplarının amaçları, nikahı Çanakkale’de kıyılmış olan şehitlerimizin arasına nifak sokmak olan hainler ve yandaşları şunu bilmelidirler ki, kanımızın rengi, al bayrağımızın sonsuza dek dalgalanacağı bu muasır, vatan topraklarında bizi birbirimize hasım yapamayacaklardır” dedi.




Konuşmaların ardından okullarında başarılı olan öğrencileri hediyeler verilirken, çocuklar şiirler okudu. Saldırıda annesi, babası, yengesini ve 3 kardeşi ve 2 akrabasını kaybeden İbrahim Yakut, şöyle konuştu:

“8 şehidim var. Şu ana kadar devlet bana hiçbir hak vermemiş. Ben hakkımı istiyorum. 3 kardeşim 1 yengem, annem ve babamı kaybeden diğer 2′si de benim yakın akrabamdı. Olay esnasında 10 yaşındaydım. Geceydi. Biz düğüne gitmiştik. Düğünde beraber ailece eve geldik. Teröristler iki sobaya bomba koymuştu, biz bilmiyorduk. Sobayı yaktıktan sonra bombalar patladı, bütün ailem gitti. Türküye terör nedeniyle kimin ağacı kırılmış ise devlet bedelini fazlasıyla ödemiş. Şu ana kadar devlet bana hiçbir şey vermemiş, hakkımı istiyorum. Devletin bana sahip çıkmasını istiyorum.”



Bugün gerçekleşen anma töreninden kareler, Uludere’de bombardıman sonucu ölen kaçakçılar için düzenlenen cenaze törenini akıllara getirdi. Sözde PKK bayraklarına sarılan tabutlarla gövde gösterisi yapılmıştı.





Editör: TE Bilisim