Mersin Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde hangi güç kazanacak? Mersin Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde hangi güç kazanacak?
  NE OLURSAN OL ADAM GİBİ ADAM OL
    Çoğu kez ya musalla taşında iken ya da mezarlıkta kabir’e defin işleminden sonra ölen insanın arkasından adam gibi adamdı diye söylenir. Asıl olan bunu insanlar hayatta iken söylemektir. Şayet bir maharet varsa iltifatta cömertlik adamlıktır. İltifat makamında olanlar marifet sahiplerine cömert olmaları teşvik edici emsal olur.  İnsan olmanın bütün farklılıklara aidiyetlere coğrafi bölgelere rağmen ayırt edici ortak bir dili davranış kalıpları vardır.  O da adam gibi adam olmaktır. Adam gibi adam olmak fıtri bir duygudur. Etrafımızda bazen söylenir. Mevlana’nın ne olursan ol yine gel ifadesi bu söz ve mana iklimini ifade eder. Bu topraklarda binlerce yıldır yoğrulan Türk milletinin tarihin derinliklerinden süzerek getirdiği çile özümsenmiş bir hayat gerçeğidir. İnsanlığa huzur barış kardeşlik mutluluk için takdim edilen. Mevlana’nın temsil ettiği değerlerin bugün halk arasında yankı bulmasıdır.

    Yeryüzündeki tüm coğrafyalarda erdemli insanın benzer bir karşılığı vardır. İnsanların inancı milliyeti her türlü aidiyeti ne olursa olsun herkes için adam gibi adam olmak ayırt edici bir özelliktir. İnsanlar için ortak iletişim diyalog irtibat cümlesidir. İnsanlığın ortak evrensel değerlerinin hayata geçirilmesi için olmazsa olmazlardan birisidir. Çifte standardı maskelenmiş birtakım söylemleri sorgulayan gerçeğe indirgeyen bir ifadedir. Adam gibi adam olmadan sağlıklı huzurlu olmak çok zordur. Sıhhatli ilişkiler kurmak imkansızdır. Ne kendimizle ne etrafımızla ne diğer insanlarla barışmak mümkün değildir. İnsanlar değişik süreçlerle elde ettikleri hayat rollerini mesleki zenginlik ve konumlarını kendi kişiliklerinin bir parçası haline getirirler. Çoğu kez de bu sivil-resmi üniformayı nerede ise boyunlarına asarak ondan beslenirler. İyi ki varsın diye sürekli o konuma nöbet pozisyonunda kalırlar. Dayanılmaz bir ego ben dayatması gurur kibir hayatının bir paçası haline gelir. Yere basarken yeri yarmak gökyüzüne ermek gibi yeryüzünde aşırı bir gurur ve kibirle yürürler. Nerede ise kendi servetine koltuğuna makamına dönüp secde edecek bir ruh hali ile etrafta dolaşırlar. Kimler geldi kimler geçti bu dünyadan nice servet sahipleri makam sahipleri Karun gibi zenginler krallar padişahlar sultan Süleymanlar ama dünyaya kimseye kalmıyor.

     Şu paylaştığımız evreni bir zaman paylaşan sahiplenen nice insanlar geldi geçti, ama kimsenin esamesi artık okunmuyor.  Hatta kendileri gibi mensup oldukları milletler devletler bile tarih oldu. Tarih mezarlığında müstesna yerlerini aldılar. Bizlerde zaten kısa bir zaman sonra unutulanlar kervanında zaten yerimizi alacağız. Dedemizden ötesini hatırlayan nadirdir. Buda herkesin direnme şansının gücünün olmadığı mukadder sondur. Buda yüz elli veya iki yüz sene öncesi gibi dünya ömrünce kısa bir süredir. At ölür meydan kalır yiğit ölür şanı kalır o yiğit adam gibi adamdır. Bizler fani mensubu bulunduğumuz Millet, ümmet ve mübarek, mukaddes değerlerimiz kalıcıdır. Bu değerleri ölümsüz kılacak davranış önceliklerimizi hayatımızın odağına yerleştirmeliyiz. Bir milletin, ümmetin insanlığın parçası olduğumuz şuurunda bir hayat yaşamalı ve bu değerleri korumalı ve aktarmalıyız. Bize kendi çabamızın yaratanın izniyle verdiği makam zenginlik ve sağlığı başka insanlara gurur, kibir ve dayatma vasıtası yapmamalıyız.

    Partimiz, hizbimiz, gurubumuz, mezhebimiz, meşrebimiz, cemaat, tarikat ve aidiyetimiz ne olursa olsun adam gibi adam olarak bu evrende huzur bulur sağlıklı ilişkiler tesis edebiliriz. Zenginken fakirliğe, sağlıklı iken hasta ve sakatlığa, güzelken çirkinliğe, amirken memurluğa avama, üst rütbeden alt rütbeye, velhasıl halinden her an başka bir hale adaysın.  O zaman adam gibi adam ol koltuğun konumun yaşarken de öldüğünde minnetle saygıyla anılasın. Şartların bize bugün bu ülkede biçtiği makam ve konumlarımızı ebedi sanmak onları ölümsüzleştirmek bizim çapsızlığımız ve yetersizliğimizdir. Adam gibi adam yetiştiren kültürel değerlerimizi milli değerlerimizi insanlık değerlerini ölümsüzleştirmek daha erdemli gerçekçi ve gerekli bir davranıştır. Herkes musalla taşına gelecek ve bir gün unutulacaktır. Değer mi küçük menfaat makam hırsları için ezmeye üzmeye kırmaya dökmeye iyilikten daha iyilik yoktur. Adamlıktan daha adamlık yoktur.

    Ey millet evladı bir aziz milletin evladı olduğunun farkına varmalısın elbette iş, aş, rızık mücadelesi ama bu bir bütünün parçası olmalıdır. İlkeli ahlaklı erdemli bir hayat sürdürmek ve bu değerleri ölümsüz kılmak zorundasın. Yalakalığa, yağcılığa, eğilmeye, bükülmeye, el etek öpmeye ne gerek var adam gibi adam ol yeter bu en büyük makamdır. Ahlakta kemal, sahih bir inançta derinleşmektir. İyi amellerin kapısıdır. Aksi takdirde sende mensubu bulunduğun Türk milleti de milletler mezarlığında müstesna yerini alır. Buna hakkın var mı? O zaman titreyip kendimize, özümüze dönmek biz olmak zorundayız . Allah Türk milletini her türlü musibetten felaketten bölücülükten korusun. Ey Türk üste mavi gök çökmedikçe altta yağız yer delinmedikçe senin ilini ve töreni kim bozabilir? Adam gibi adam ol ki ilinde törende yaşasın. Töreni, dinini, dilini, kültürünü yaşat ki millet de ilinde yaşasın.
Sabri Şenel


Editör: TE Bilisim