ÇAKA BEY! Büyük adamdı, çoğumuz İzmir'de bir semt adı olarak biliriz... Oysa ilk Türk amiralidir, kurduğu donanma ile Anadolu'nun batısından ilk toprağı alan oğuzun çavuldur boyundan Türk komutanıdır. İzmir'den Çanakkale boğazına, ege adaları dahil hükümdarlığına almıştır.

İzmir'i aldığı yıl olan 1081 yılı Deniz kuvvetlerimizin kuruluşu olarak geçer ve kabul edilir, her yıl hala deniz ordusu tarafından kutlanır.

Anadolu Selçuklu'larının beyi 1.Kılıçaslan'ın da kayın pederidir. Asıl anlatacaklarımız bu vurgudan sonradır. Aslında Türk'ün Türk'e yaptığını kafir hiç bir zaman yapamamıştır.

Çaka beyin kızıl elması İstanbul'un Fethi idi, Bizanslılarla karşı ittifak için 1.Kılıçaslan'a kızını vererek akraba da olup anlaşmıştı, Peçenek'ler ile de birleşmeyi düşünerek fetih hazırlığı yapıyordu, ilk girişimi bizans ordusunun yardıma çağırdığı Karadeniz Kuman'ları yüzünden başarısız olmuştu. Çaka beyden korkan Bizans imparatoru I.Aleksios Komnenos, 1.Kılıçaslan'ı kışkırtıp, Çaka beyin ona da büyük tehlike olduğuna ikna edip safına çekti. Ve habil-kabil olayı tarihte bir daha zuhur etti, Kılıçaslan'ın sarayına gelen Çaka bey yemekte iken bizatihi Kılıçaslan'ın kılıcı ile öldürüldü.

Bizanslılar Kılıçaslan'a o kahraman yiğidi öldürtür iken aynı günlerde haçlıları yardıma çağırmışlardı, 1.haçlı seferi başladı, Bizansta oyun bitmezdi ve Fatih olmasa belki tarih boyunca bitmeyecekti. Tüm gücü ile saldırdı Bizans ordusu ile birleşen haçlı ordusu, çoğu yer elden çıktı, belki Kılıçaslan canını kurtarıp ileri ki yıllarda beyliğini toparlayacak olsa da bu ihaneti yüzünden; 15 bin Türkmen haçlı ordusu tarafından kılıçtan geçirildi.

Montrö Sözleşmesinin önemi... Montrö Sözleşmesinin önemi...

Türk töresinde misafir düşmanında olsa el kalkmaz, oysa koca bir bey, hemde öz kardeşin! O el kalktı ve Allah bu hesabı dünyada iken gördü.

Hülasa, bizim ilimizi töremizi kimse bozamadı, bizden başka!

Akif ne diyor: '

'Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez; Toplu vurdukca yürekler, onu top sindiremez!''

(Haberalp)


Editör: TE Bilisim