Gümüşhane’nin tek kadın İl Genel Meclis üyesi adayı Sonel Yaşar’a yoğun ilgi Gümüşhane’nin tek kadın İl Genel Meclis üyesi adayı Sonel Yaşar’a yoğun ilgi
CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, insan kaçakçılığı ve ticaretine ilişkin TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Terör örgütlerinin insan kaçakçılığı yapan suç örgütleriyle işbirliği yaptığı yönündeki bilgilerin doğruluğunu soran Özel, kolluk kuvvetlerinden bugüne kadar kaç kişinin benzer nedenlerle yakalandığını ve hakim önüne çıktığının cevabını da istedi.

Milletvekili Özel, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yazılı cevaplaması talebiyle verdiği önergede, her gün yüzlerce kaçak mültecinin deniz yoluyla ve insanlık dışı şartlarda kaçmaya çalışırken ya hayatını kaybetmekte, ya da canını zar zor kurtardığına işaret ederek, kaçak mülteci facialarının en büyük sorumlusunun ise insan kaçakçıları ve bu ticarete geçit veren mekanizmalar olduğunu kaydetti.

Özel, “Ülkemizde de bugüne kadar çeşitli operasyonlar yapılmış olup, insan kaçakçılarından bazıları tutuklanmıştır. En son, 09.02.2016 tarihinde Söke İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru T.P. (40), mülteci kaçakçılığına yardım ve aracılık yaptığı iddiasıyla tutuklanmıştır. Zanlıyı takibe alan jandarma, Kuşadası ilçesi Soğucak Mahallesi’nde yapılan bir mülteci kaçakçılığı pazarlığının ardından operasyon düzenlemiş ve araba kurtarma işi yapan Y.A. ile ortak hareket ettiği belirlenen T.P.’nin, kaçak mültecileri minibüse bindirdiğini tespit ederek kişiyi suçüstü yakalamıştır.” izahında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Temmuz sonunda yayınladığı İnsan Kaçakçılığını Önleme Raporuna göre; insan kaçakçılığı artık yıllık 150 milyar dolar getirisi olan bir sektör olduğuna işaret eden CHP’li Özel, şöyle devam etti: Zodyak botlarla kişi başına 1000-1500 Euro, sürat teknesi ya da jet-ski ile 5000-10.000 Euro gibi değişen fiyatlar karşılığında yapılan ve Zodyak botların riskinin daha yüksek olması nedeniyle de çok sayıda mültecinin ölümüne sebep olan sınırlarımızdaki insan kaçakçılığının boyutlarının her geçen gün artması ve bu işe kolluk kuvvetlerinden isimlerin de dahil olması son derece düşündürücüdür. “

KAÇ BOT BATMIŞ VE KAÇ MÜLTECİ BOĞULARAK CAN VERDİ?

Milletvekili Özel bu bilgiler ışığında İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya şu soruları yöneltti:

“Ülkemiz kara sularından ‘Umuda Yolculuk’ adıyla yola çıkan ve kaçak mülteci taşıyan botlardan 2014, 2015 ve 2016 yıllarında, aylar itibariyle ayrı ayrı gösterilmek üzere, kaçı batmış ve kaç mülteci boğularak can vermiştir?

2014, 2015 ve 2016 yıllarında, aylar itibariyle ayrı ayrı gösterilmek üzere, kaçarken yakalanan kaç mülteci vardır ve bu mültecilerin akıbetleri ne olmuştur?

Suriyeli mültecilerin ülkemize gelişinden sonra çok sayıda mültecinin hayatını kaybettiği Umuda Yolculuk ticaretinin ve insan kaçakçılığının boyutlarına ilişkin bugüne kadar kapsamlı bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmış ise bir eylem planı hazırlanmış mıdır?

İnsan kaçakçılığına ilişkin 2014, 2015 ve 2016 yıllarında, aylar itibariyle ve bölgelerine göre ayrı ayrı gösterilmek üzere, kaç operasyon yapılmıştır? Bu operasyonlarda toplamda kaç kişi yakalanmıştır? Bu kişilerden kaçı T.C vatandaşı, kaçı yabancı uyrukludur?

KAÇ İNSAN KAÇAKÇISI HAKİM KARŞISINA ÇIKARILDI?

Kolluk kuvvetlerinden bugüne kadar kaç kişi benzer nedenlerle yakalanmış ve hakim önüne çıkmıştır?

Ulusal ve uluslararası bağlantılarının olduğu bilinen insan ticareti mafyasına ilişkin bugüne kadar gerek ulusal gerekse de uluslararası düzeyde hangi adımlar atılmıştır?

Terör örgütlerinin insan kaçakçılığı yapan suç örgütleriyle işbirliği yaptığı yönündeki bilgiler doğru mudur? Bu bilgiler doğru ise, bu işbirliğine dair hangi önlemler alınmıştır? Hangi terör örgütünün doğrudan insan kaçakçılığı yapan suç örgütleriyle işbirliği tespit edilmiştir?

İnsan kaçakçılarının son yıllarda yakalanma riskini azaltmak için kaptansız kullanılabildiği için daha risksiz olması nedeniyle tercih ettiği ancak daha çok ölüme sebebiyet veren Zodyak botlarının, internet üzerinden siparişleri takibe alınmış mıdır?

İnsan kaçakçılığının ve ticaretinin önüne geçmek için önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesi düşünülen bir eylem planı var mıdır?”

Editör: TE Bilisim