Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar.. Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar..
Terörle mücadele eden güvenlik güçlerine hukuki koruma getiren ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) terörle mücadelede bir bütün olarak kullanılabilmesine olanak sağlayan TSK Personel Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Genel Kurul’daki görüşmelerde konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hukuka bağlı, hukukun içinde kalarak teröristle mücadeleye sonuna kadar devam edeceğini kaydetti. Işık, “Türk Silahlı Kuvvetlerini itibarsızlaştırmaya yönelik söylemlerin, bu söylemleri yapanlara, ortaya koyanlara karşı da hiçbir faydasının olmadığını herkes görecek. Bu mücadele kararlılıkla sürecek" dedi.

Işık, şunları söyledi:

"Bölücü terör örgütünün bölgede aldığı ağır yenilgi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin orada bir tek sivilin kılına zarar gelmemesi için gösterdiği hassasiyet sebebiyle bölge halkından aldığı takdirden dolayı, terör örgütünün sözcülüğüne soyunan bazı çevrelerin oradaki terörle mücadelede gösterilen hassasiyetten dolayı, bölge halkının teveccühünü kazanmasından dolayı çılgına döndükleri belli."
Terörle mücadelede Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer güvenlik güçlerinin hukuk içerisinde kalacağını vurgulayan Işık, "Bireysel olarak yanlış yapan varsa da bu elbette ki hukuk çerçevesi içerisinde gereken de yapılacak" diye konuştu.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, tasarının yasalaşmasının ardından teşekkür konuşması yaptı. Işık, "Terörle mücadelede gerçekten ihtiyaç duyduğumuz son derece önemli bir kanun tasarısı sizlerin desteğiyle kanunlaştı" diyerek, kanunun hayırlı olmasını diledi.

"KAHRAMAN GÜVENLİK GÜÇLERİNE BİR BAYRAM HEDİYESİ"

Muhalefetten gelen "Köy korucularına koruma sağlanıyor, EMASYA Protokolü uygulanıyor" eleştirilerine de yanıt veren Işık şöyle konuştu:

"Bu kanun terörle mücadelede Türk Silahlı Kuvvetlerinin görev almasıyla ilgili bir kanundur. Bunun dışında hiçbir düzenleme yok. O açıdan gönlünüzün rahat olmasını özellikle isterim. EMASYA protokolüyle uzaktan yakından alakası olmadığını özellikle bilmenizi isterim. Ama terörle mücadele eden Türkiye Cumhuriyeti'nde, teröristle mücadelede görev alan Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımızın kendini güvende hissetmeleri açısından da son derece önemli bir kanun olduğunu vurgulamak isterim. Bu noktada bütün sorumluluk da yetki de siyasi iradenindir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin yetkisi tamamen icrai yetkidir. Bu noktada da inşallah bu yetkiyi hukuka uygun şekilde kullanacaklarından da eminiz. Hukuka aykırı davrananlar konusunda da zaten hiçbir şekilde toleransın gösterilmeyeceğinin bilinmesini de isterim."

Kanunun teröristlerle kahramanca mücadele eden kahraman güvenlik güçlerine bir bayram hediyesi olduğunu vurgulayan Işık, kanunun güvenlik güçlerinin moral ve motivasyonunu yükselteceğini belirtti. Işık, "İnşallah Türkiye özgürlük-güvenlik dengesini en sağlıklı şekilde kuracak, terörle ve teröristle mücadeleyi en etkin şekilde yapacak, bunu yaparken de kardeşlikten, demokrasiden, hukuk devletinden zerrece taviz vermeyecek" diye konuştu.

TERÖRLE MÜCADELEDE YENİ DÜZENLEMELER

Yasaya göre genel kolluk kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerini aşan durumlarda terörle mücadele için gerekli olması veya terör eylemlerinin kamu düzenini ciddi şekilde bozması halinde, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla TSK bir bütün olarak görevlendirilebilecek.
Terörle mücadele eden askeri birliklerin gözetimi ve incelenmesi valiliklerin sorumluluğunda olacak. Yasayla TSK mensuplarının terör örgütlerine karşı icra edilen operasyonlarda gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, elinden kaçmakta olan kişileri izlerken can veya mal güvenliğinin sağlanması ya da kişinin yakalanması amacıyla sınırlı olmak üzere yetkili birlik komutanının yazılı emri ile konuta, iş yerine veya kamuya açık olmayan kapalı alanlara girme imkanı tanınıyor. Bu emrin 24 saat içerisinde hakim onayına sunulması zorunlu kılınıyor.

Düzenlemeyle askeri personelin yargılama usulü de değişiyor. Terörle mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, mülki idare amirleri, kolluk kuvvetleri ve kamu görevlileri hakkında yapılacak soruşturmalar izne tabi olacak. Soruşturmalarda Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları için Başbakanın, diğer personel için Milli Savunma Bakanının, Jandarma Genel Komutanı ile Sahil Güvenlik Komutanı ile bu komutanlıklardaki diğer personel hakkında İçişleri Bakanının izni gerekecek. İçişleri Bakanlığı, merkez teşkilatlarında çalışanlar ve valiler için İçişleri Bakanı; kaymakamlar bölge veya ilde görevli olanlar için vali; ilçede görevli olanlar için de kaymakamın izni gerekecek. Bu personelle ilgili olarak soruşturma izni çıkana kadar herhangi bir yakalama, gözaltı ya da tutuklama tedbirine başvurulamayacak.

Cihan

Editör: TE Bilisim