Metin Külünk: Geri Kabul Anlaşması iptal edilmeli, Türkiye Avrupa'nın göçmen parkı değildir Metin Külünk: Geri Kabul Anlaşması iptal edilmeli, Türkiye Avrupa'nın göçmen parkı değildir
Haziran ayında yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nden önce yüzde 10’luk seçim barajı, hem seçmenler arasında hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde önemli tartışmalara sebep oluyor. Seçim sistemini ve partilerin yol haritalarını değerlendiren İzmir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Defne Erzene Bürgin, yüzde 10’luk seçim barajının Türkiye’de demokrasi anlayışındaki eksikliğe işaret ettiğini dile getirdi. Bürgin, “Seçim barajı nedeniyle siyasette temsil edilme hakkı bulamayan grupların talepleri, sorunları dile getirilememekte ve seçim barajı uygulaması, ülkede insanların siyasetten soğumalarına, mutsuz toplumsal kitlelerin oluşmasına sebebiyet vermektedir. Türkiye’nin de dinamik, genç nüfusa seslenebilecek, yeni bir söylemle gelen, toplumu kutuplaştırmayan ama her kesimden insanı kucaklayan genç liderlere ve politikalara ihtiyacı var.” dedi.

Yüzde 10’luk seçim barajını temsilde adaleti sağlamayan, tam olarak demokrasi anlayışıyla bağdaşmayan bir yaklaşım olarak nitelendiren Yrd. Doç. Dr. Bürgin, Avrupa Birliği ülkelerinin pek çoğunda baraj uygulanmadığını, yüzde 5 seçim barajının uygulandığı ülkelerin de eleştirildiğini söyledi. Türkiye’deki seçim barajının sadece Avrupa arasında değil, diğer ülkeler arasında da en yüksek oran olduğuna dikkat çeken Bürgin, “Haziran 2015 seçimlerinden çıkacak sonuç, aynı zamanda Türkiye’de yoğun olarak yürütülen başkanlık sistemine geçiş konusunu da netleştirecektir. Bu açıdan 2015 seçimi, Türkiye açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Ülkenin parlamenter sisteminde yapılması planlanan büyük değişikliklerin gerçekleşip gerçekleşemeyeceğini, bu seçimden çıkan sonuçlar belirleyecektir.” dedi.

Bu genel seçimin, Türkiye’de demokratikleşmenin diğer bir ölçüsü olan cinsiyet eşitliğinin sağlanması yönünde de ayrı bir sınav niteliğinde olduğunu söyleyen Bürgin, “Tüm partilerin, milletvekili aday listelerini oluştururken sadece kadın kotası uyguladığını göstermek için değil, gerçekten Meclis'e girme şansı yüksek olan sıralarda kadın adaylara yer vermesi gerekli. Ayrıca partilerin, kadın erkek tüm milletvekili adaylarını belirleme sürecinde parti içi demokrasi anlayışına da bağlı kalmaları çok önemli.” dedi.

Editör: TE Bilisim