31 Mart yerel seçimi için 5 adımda oy kullanma rehberi 31 Mart yerel seçimi için 5 adımda oy kullanma rehberi
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Uludereli ailelerin adalet beklediğini, bu dosyanın bu saatten sonra derhal açılması gerektiğini söyledi. 34 vatandaşın kaçakçı kimliği olduğu bilinerek öldürüldüğünü dile getiren Gök, "Böylesine vahim bir hadisede Fehman Hüseyin'in öldürülmesiyle bu anlatılabilir denmiştir. 34 masum kaçakçı insan öldürülse bile mazur görülür anlayışıyla öldürülmüştür. Sorumlular hesap vermeli." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Gök, Meclis Soruşturma Komisyonu'nun yayın yasağına itiraz ettiklerini ve bugün veya pazartesi sonuçlanmasını beklediklerini ifade etti. Türkiye tarihinin en büyük yolsuzluk olaylarından bir tanesinin araştırıldığı bu komisyonda, bu kararın kabul edilebilir hukuki ve ahlaki bir yanı bulunmadığını vurgulayan Gök, dünyanın her yerinde siyasetçilerin karıştıkları yolsuzlukların her zaman haber niteliği taşıyacağını ve vatandaşın bilgi almak hakkı bulunduğunu kaydetti.

Yolsuzlukları kapatmak, saklanamayan gerçeklerin daha fazla duyulmasını engellemek için alınan bu kararın hukuken savunulmasının mümkün olmadığını dile getiren Gök, bu kararın Türkiye açısından büyük bir ayıp olduğunu söyledi. "Bu yasak kalkmalıdır. Kalkmasa bile herşeyi kamuoyu ile paylaşacağız. Yolsuzlukları takip edeceğiz." diyen Gök, kamu kaynaklarının çarçur edilmesine izin vermeyeceklerini ve her türlü bilgi belgeyi paylaşacaklarını anlattı. Gök, "Meclis millet adına denetim yetkisine sahiptir. Bunu engellemeye yönelik hiçbir çabayı kabul edemeyiz." ifadelerini kullandı.

HDP'nin Soruşturma Komisyonu'ndan çekilmesini de değerlendiren Gök, AK Parti'nin çoğunluk üyeleriyle sergilenmeye çalışılanın tam bir rezalet durum olduğunu belirtti. Daha bu komisyon kurulmadan fezlekelerin Meclis'ten saklandığını anlatan Gök, Meclis Başkanı'nın buna alet olduğunu, fezlekelerin eksik geldiğini, AK Parti'nin komisyona gecikmeli üye verdiğini, zamanı geçtikten sonra soruşturma komisyonu kurulduğunu kaydetti.

"Bir yıl geçmesine rağmen bir arpa boyu bile yol alınamamıştır." diyen Gök, Güney Kore'de iki soru yanlış diye Milli Eğitim Bakanının istifa ettiğini hatırlattı. "Artık mızrağın çuvala sığmadığı bir dönemi yaşıyoruz." diyen Gök, insan haklarını yok eden, güvenlikçi, emniyetçi, silahlı kuvvetlerden jandarmayı kendine bağlamak suretiyle faşist bir yönetim anlayışı olduğunu ifade etti. Her türlü baskıya karşı muhalefet görevlerini yerine getireceklerini söyledi.

HDP'nin çekilmesinin parti duruşu ve kendi kararları olduğunu dile getiren Gök, "Biz komisyonu değerlendirmek istiyoruz. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü'nün mahkemeye başvurarak sansür kararı aldırması ihsası rey sebebiyle soruşturma komisyonu başkanlığından çekilmesini talep ettik. Bunu takip edeceğiz. Hakkı Köylü ihsası rey yapmıştır. Yolsuzlukları yapanların yanında yer alarak başkanlık yapamayacak bir duruma düşmüştür. Derhal çekilmesi için takipçi olacağız." şeklinde konuştu.

MHP'NİN TUNCELİ ZİYARETİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Tunceli ziyaretiyle ilgili ise Gök, bir sıkıntı yaşanmadan tamamlanmasını beklediklerini kaydetti. Türkiye'de herkesin istediği ile gidebileceğini belirten Gök, elbette bunun iktidarın görevi olduğuna dikkat çekti. Ortak noktalarda buluşturacak bir uslup kullanılmasını isteyen Gök, "Umuyor ve diliyorum ki Sayın Devlet Bahçeli'nin Tunceli ziyaretinde ülkemizde başka sıkıntılar doğurabilecek sıkıntlar yaşanmaz, bir olgunluk içinde tamamlanmalıdır. Herkesin her yere gitme özgürlüğü vardır. Herkese aynı olgunluğun gösterilmesini bekliyoruz." dedi.

ULUDERE OLAYI

CHP'nin 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere olayıyla ilgili grup önerilerinin AK Parti tarafından reddedilmesini değerlendiren Gök, Diyarbakır Savcılığının 2 yıl sonra takipsizlik kararı verdiğini ve bireysel başvuru ile Anayasa Mahkemesi'nde hak ihlallerinin tespitinin talep edildiğini kaydetti.

"Adli boyutu ile dosya takipsizlik kararıyla kapatılmıştır." diyen Gök, hareket onayının Genelkurmay Başkanının MGK'da olduğu sırada verildiğine dikkat çekti. İstihbaratın kimin verdiğinin çok önemli olduğunun altını çizen Gök, MİT'in gönderdiği yazıda olaydan 29 Aralık günü saat 9.00'da haberdar olduğunu bildirdiğini aktardı. "Herkesin haberi var ama MİT'in yok." diyen Gök, eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in ise MİT'ten aldığı son bilgiyle Uludere olayının yaşandığını söylediğini belirtti.

Gök, "MİT, olaydan 12 saat sonra haberdar oldum diyor. Dönemin Başbakanı 'MİT'in verdiği bir bilgi yoktur' diyor. Dönemin İçişleri Bakanı 'MİT'ten alınan bilgi ile yapılmıştır' diyor. Sorun budur. MİT mi Başbakan mı İdris Naim Şahin mi yalan söylüyor ya da kim doğru söylüyor? Bu dosya bu saatten sonra derhal açılmalı. Kimdir bu MİT görevlisi, kim korumuştur, niçin soruşturma izni verilmemiştir? 34 vatandaş kaçakçı kimliği olduğu bilinerek öldürülmüştür. Böylesine vahim bir hadisede Fehman Hüseyin'in öldürülmesiyle bu anlatılabilir denmiştir. 34 masum kaçakçı insan öldürülse bile mazur görülür anlayışıla öldürülmüştür. Sorumlular hesap vermeli. Uludereli aileler adalet bekliyor." diye konuştu.

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ

Çevre Bakanlığı’nın Koza Altın İşletmeleri'ne ait Himmetdede ve Kaymaz altın madenlerine geçici ruhsat belgesi vermemesine de tepki gösteren Gök, tüm madenlerin ILO Maden Sözleşmesi'ne uygun çalışmasını istediklerini söyledi. İktidarın başka maden ocaklarına başka, siyasi hasım gördüklerinin ocaklarına başka uygulama yapıyorsa bunun kabul edilemez olduğunu dile getiren Gök, "Kanunlar herkes için eşit olacaktır, eşit uygulanmalıdır." dedi.

Editör: TE Bilisim