İYİ Partili belediye başkan adayı çekilerek Cumhur İttifakı’nı destekleme kararı aldı İYİ Partili belediye başkan adayı çekilerek Cumhur İttifakı’nı destekleme kararı aldı
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, her seçimde yeniden açılan tesisler olduğunu söyleyerek, "Amasya’daki çöp tesisini son 7 yılda 5 kez açtılar" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplu açılış törenleriyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Oran, “Her seçimde yeniden açtıkları ‘tesis’ler var, bu tesisleri açmaya doyamadılar. Erdoğan, Van’da TOBB’un yaptırdığı ve 8 ay önce hizmete giren spor salonu ve geçen yıl hizmete giren fuar merkezini bir kez daha 'açtı'. Devam eden Urartu Müzesi 'inşaatını'da açmayı ihmal etmedi. Temeli 2005 yılında atılan ve AB hibesiyle Amasya’da yaptırılan katı atık bertaraf tesisi 2008 yılından itibaren AKP’li 2 başbakan, iki bakan ve bir belediye başkanı tarafından toplam 5 kez açıldı." diye konuştu.

Erdoğan'ın özel sektör yatırımlarını da sahiplendiğini aktaran Umut Oran, "Erzincan’da 2011’den beri faaliyette olan Ergandağ Kayak Merkezi, geçen yıl üretime başlayan Kızılay Mineralli Su İşletmesi ile Dünya Göz Hastanesi ve Hilton Garden Inn Erzincan gibi özel sektör yatırımları toplu açılışta yer aldı." ifadelerine yer verdi.

Umut Oran yazılı açıklamasında şunları kaydetti: "Erdoğan, dün Van’da sözde, toplam yatırım değeri 1 milyar 412 milyon lira olan 80 eserin açılışını yaptı (!) Erdoğan’ın sözde toplu açılış listesi; 'Millî Eğitim Bakanlığı’nın 41 eseri, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Erciş’te tamamladığı 12 Dev Adam Spor Salonu, Van 100. Yıl Üniversitesi’nin 9 farklı projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çeşitli restorasyon projeleri, Sağlık Bakanlığı’nın yatırımları, Kalkınma Bakanlığı Fuar Merkezi ve Urartu Müzesi inşaatı ve AFAD’ın altyapı projeleri' olarak açıklandı. Erdoğan Van’dan sonra toplu açılış şovunu sürdürdüğü Kırıkkale’de '71 eserin' açılışını yaptı. Ancak bu eserler için sadece bir caminin adı geçiyor. Önceki gün Arnavutluk'ta Namazgâh Camii'nin temelini atan Cumhurbaşkanı, ardından Kırıkkale’de yaptırılan Nur Camii ve külliyesinin açılışını yapıyor. Erdoğan’ın talimatı ile yapımına 2008’de başlanan Nur Camii, İstanbul’daki Selimiye Camii’nin bir taklidi. Nur Camii’nde ilk teravih namazı ise 2011 Ramazan’ında kılınmıştı. Ancak Erdoğan’ın toplu açılışını yapacağı duyurulan diğer eser ya da 'tesisler' nedir, var mıdır yok mudur, yeni midir eski midir bilen yok. Erdoğan’ın toplu açılış turnesinde bir sonraki durağı olan Erzincan’daki toplu açılış listesi de ortada yok. İlgili makamlar Erdoğan’ın Erzincan’da 83 tesisi hizmete açacağını bildiriyor ama bunların ne olduğuna ilişkin bilgi vermiyor. Ankara ve Erzincan’da yaptığımız araştırmalarımız sonrası, bunun nedenini anladık. Burada da açılışı yapılacak tesislerin büyük bölümü zaten hizmette olanlar ve sayısı hayali biçimde kabartılmış. Örneğin Türk Kızılayı’nın yatırımı olan Erzincan Mineralli Su İşletmesi geçen yıl Haziran sonunda üretime başlamıştı. Şimdi Erdoğan tarafından bunun açılışının yapılacağı belirtiliyor. O halde Erdoğan, zaten bir yıl önce üretime geçmiş tesiste neyi açacak, maden suyu şişesinin kapağını mı? Yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre Erdoğan’ın Erzincan’da toplu açılışını yapacağı tesisler arasında Ergandağ Kayak Merkezi de bulunuyor. Oysa, zaten 2011’den beri faaliyette olan tesis, 2013’ten bu yana da uluslar arası kayak yarışmasına da ev sahipliği yapıyor. Toplu açılış kapsamında geçen yılın sonlarında faaliyete geçen Erzincan Dünya Göz Hastanesi ile Hilton Garden Inn Erzincan gibi özel sektör yatırımlarının da adı geçiyor. Toplu açılışa konu diğer tesisler ise Erzincan Üniversitesi bünyesindeki çeşitli birimler…"

Umut Oran açıklamasında ‘İlgili makamlara soruyoruz’ diyerek şu soruları yöneltti:

- Bu ülkede bir başbakan var mıdır, Davutoğlu kendisini yetersiz mi görüyor ki Cumhurbaşkanı meydan meydan gezip hayali açılışlar yaparak AKP için oy istiyor?
- Cumhurbaşkanı’nca yapılan bu toplu açılışlar nedir; bunların hangileri zaten faaliyette, hangileri yeni bitirilmiş ya da temel atma aşamasında; kaçı gerçek, kaçı hayalidir?
- Açılışı yapıldığı söylenen 'tesis' ve projelerin kim tarafından yapıldığı, başlama ve tamamlanma tarihleri ile tam listesi neden kamuoyuna açıklanmıyor?
- Genel seçim sürecinde Cumhurbaşkanı’nın il il dolaşıp, 'toplu açılış' adı altında seçim mitingi yaparak, ‘eski’ partisine oy istemesi bir anayasa suçu değil midir?
- Ülkemizde anayasa suçu işleyen bir Cumhurbaşkanı’na en azından 'dur' diyecek resmi bir makam yok mudur?
- Anayasayı, yasaları ve siyasi teamülleri açıkça çiğneyen Erdoğan’a bu faaliyetinde 'tarafsız' bularak engel koymayan bir Yüksek Seçim Kurulu varken, 7 Haziran’da yapılacak seçimlerin güvenliğinden söz edilebilir mi?
- Cumhurbaşkanı’nın suç niteliğindeki faaliyetini kesintisiz ve yanlı biçimde yayınlayan TV’lerin de yaptığı suç değil midir, RTÜK bununla ilgili bir işlem yapacak mıdır?
- Türk halkının zekâsıyla alay mı edilmektedir? Türkiye bir kabile toplumu, dünyanın en geri ülkesi midir?

Editör: TE Bilisim