Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler! Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye krizini görüşmek üzere 9-10 Şubat tarihlerinde Mısır’a bir ziyaret gerçekleştirecek. Kremlin’den yapılan açıklamada Suriye krizinin yanı sıra, Orta doğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan gelişmeler, Irak ve Libya’nın da gündemde olacağı belirtildi.

En üst seviyede gerçekleşecek ziyarette, tarafların Rusya-Mısır ilişkilerinin siyasi, ekonomik-ticari ve insani perspektiflerinin daha da ileri taşınmasını müzakere edeceği kaydedildi.

Mısır’da darbe sonrası yönetime el koyan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Ağustos ayında Rusya’ya yaptığı ziyarette Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya gelmiş ve Rusya öncülüğünde kurulan Avrasya Ekonomik Birliği ile ile serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasını ele almıştı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Sisi askeri-teknik alanda işbirliğini ele aldıkları Soçi zirvesinde, askeri teknik ürünlerin yer aldığını sergiyi de birlikte gezmişti.

Mısır lideri Sisi, Cumhurbaşkanı seçilmeden önce Şubat ayında da Moskova’ya bir ziyaret gerçekleştirmiş, Rusya’dan 3 milyar dolarlık silah alımı ile ilgili ön anlaşma sağladığı ifade edilmişti.

Sovyetler Birliği ve Mısır 1960’lı yıllar ve 1970’li yılların başında Cemal Abdül Nasır yönetimi sırasında çok yakın ilişkiler geliştirmişti. Nasır’ın ölümünün ardından iş başına gelen yeni Cumhurbaşkanı Enver Sedat ise ülkeyi Batı’ya doğru yönlendirdi. Temmuz 1972’de bölgede Sovyet askeri tesislerinin kapatılması ve 20 bin Rus askeri danışmanının Mısır’dan çıkmasının ardından bir daha Moskova-Kahire ilişkileri eski seviyesine ulaşamadı.

Moskova, Amerikan diplomasisinin Ortadoğu’da başarısızlığa uğramasının ardından Mısır’la ilişkilerin geliştirilmesini tarihi bir fırsat olarak görüyor.

Moskova, geçen haftada Suriye’den muhalefet ve iktidar temsilcilerini bir masa etrafında toplayarak Suriye krizinin çözümü ile ilgili Moskova Prensipleri’nin oluşmasını sağladı.

Editör: TE Bilisim