Ekmeleddin İhsanoğlu: 2014’te bana teklif MHP’den geldi, ‘Çatı aday’ işinin mimarı Bahçeli’dir Ekmeleddin İhsanoğlu: 2014’te bana teklif MHP’den geldi, ‘Çatı aday’ işinin mimarı Bahçeli’dir
TBMM’ye gönderilen Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) torba yasa tasarısı içeriğinin darbe süreci ve sonrasında keyfi uygulamalarla re’sen emekli edilen askerlerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak maddeleri içermemesi, re’sen emeklilerde hayal kırıklığı oluşturdu. Bu durumu sert tepki gösteren re’sen emekli edilen askerler, “Torba yasada TSK envanterinde bulunan katır, eşek, köpek gibi hayvanlarla ilgili bir düzenleme dahi yer alırken, yıllarca ülkesine hizmet etmiş, operasyonlarda şehit veya gazi olmuş, meslekten ilişiği kesildiği için ailesi dağılmış, intihar etmiş askerlerle ilgili tek bir düzenlemenin yer almaması bir insanlık ayıbı ve utanç vesikası olmuştur.” dedi.

Re’Sen Emekliler Derneği Genel Başkanı Servet Kahramaner, konuyla ilişkin yaptığı açıklamada, önceki gün TBMM’ye gönderilen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) torba yasa tasarısı içeriğinin re’sen emeklilerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak maddeleri içermediğini, bu durumun kendilerinden hayal kırıklığı oluşturduğunu söyledi. Alışılagelmiş torba yasa tasarılarında, onlarca kanunda yapılması düşünülen acil ve öncelikli düzenlemelerin tek bir tasarıda toplanması ve ihtiyaç ve beklentileri karşılayacak şekilde planlandığını görüldüğünü vurgulayan Kahramaner, ancak söz konusu torba yasa tasarısında Re’Sen emekli edilen askerlerle ilgili elle tutulur, dişe dokunur tek bir düzenlemenin olmamasını üzüntüyle karşılandıklarını dile getirdi.

Kahramaner, “Özellikle darbe ve darbe sonrası süreçlerde keyfi uygulamalarla disiplinsizlik adı altında re’sen emekli edilen subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ile askeri öğrenciyken ilişiği kesilenlerin, emekli astsubayların maaşlarında iyileştirme, görev ve makam tazminatları ile ilgili herhangi bir düzenlemenin yer almaması kabul edilebilir bir durum değildir.” ifadesini kullandı.

Kahramaner, söz konusu torba yasada TSK’envanterindeki hayvanlarla ilgili maddelerin bile yer alırken kendileriyle ilgili bir maddenin olmamasını ‘Ne acıdır ki’ sözleriyle değerlendirdi. Kahramaner, şu ifadeleri kullandı: “Söz konusu torba yasada TSK envanterinde bulunan katır, eşek, köpek gibi hayvanlarla ilgili bir düzenleme dahi yer alırken, yıllarca ülkesine hizmet etmiş, operasyonlarda şehit veya gazi olmuş, meslekten ilişiği kesildiği için ailesi dağılmış, intihar etmiş askerlerle ilgili tek bir düzenlemenin yer almaması bir insanlık ayıbı ve utanç vesikası olmuştur. Böylesine aşağılayıcı, onur kırıcı durumla karşı karşıya bırakılmamızı şiddetle kınıyor ve kamuoyunun takdirlerine sunuyorum.”

Bakanlık ve askeri bürokratlarla yaptıkları son görüşmede “Re’sen emekli edilerek TSK ile ilişiği kesilen askerlerin mağduriyetinin giderilmesi için tarafımızdan herhangi bir engel yok. Sadece bu işin mali boyutu ile ilgili bir çalışma yapılması lazım.” denildiğini anlatan Kahramaner, fakat aradan geçen bir aylık süre zarfında herhangi bir işlem yapılmadığını kaydetti. “Re’sen emekli askerler olarak artık oyalanmak istemiyoruz.” diyen Kahramaner, “Kangren olmuş bu yaraya ivedi olarak müdahale edilmesini bekliyoruz. Bu ayıbın ortadan kaldırılması için söz konusu yasa tasarısına yetkililere sunduğumuz kanun teklifinin ilave edilmesi açık talebimizdir.” dedi.

Editör: TE Bilisim