Survivor'da gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çeken Barış Manço'nun oğlu Doğukan'la çok özel bir röportaj yaptık.

Doğukan dünyaya gelmeden tam 10 yıl önce Barış Manço’nun Moda’da kurduğu, daha sonra çalışmalarına ara verilen Manço Prodüksiyon’un kapıları geçen yıldan itibaren yeniden açıldı. “Babamdan bize kalan yegane miras” dediği bu ahşap merdivenli, trabzanlı binada olan Manço Prodüksiyon’da konuştuk ‘Survivor’da gönüllerin şampiyonu ilan edilen Doğukan Manço ile…

Panama’daki üç aylık ‘Survivor’ macerası artık acısıyla tatlısıyla anılarda kaldı… Acısı mı tatlısı mı, hangisi daha çoktu?

Bence ‘Survivor’un tatlısı daha çoktu. Çocukken hep sorarlar ‘Issız bir adaya düşsen yanında götüreceğin üç şey ne olurdu?’ diye… Bu çocukluk hayalim benim için gerçek oldu. İçimdeki çocuğu çıkarıp, üç ay onunla yaşadım.

Peki adaya giderken yanında götürdüğün üç şey ne oldu?

Benim için bir bıçak yeterli… Bunun dışında doğada zaten her şey var. Ama bir başkası tek başına ıssız adaya gidiyorsa, yanında bir Doğukan götürürse yeter derim (gülüyoruz).

Sakatlanmaların oldu, yaralanmaların oldu ama hep gülümsedin…

İkibuçuk hafta ayak bileğimdeki lifler kopunca yürüyemedim. Ama kafama takmadım. Adanın keyfini, oyunların heyecanını sonuna kadar yaşadım. İyiki de gitmişim, katılmışım ‘Survivor’a.

Panama’dan İstanbul’a dönünce normal hayata çabuk alışabildin mi?

ATATÜRK'ÜN ALİM ADAYI İLE KARŞILAŞMASI ATATÜRK'ÜN ALİM ADAYI İLE KARŞILAŞMASI

Adada kumda ve tahta üzerinde yatmaya alışınca, İstanbul’a dönünce ilk üç gece yatağımda değil, yerde yattım. İnsan oğlu her şeye alışıyor. Bu nedenle lüks konfor, her şey fazla gelmeye başladı. Elektriğin, buzdolabın, sokaktaki bakkalın ne kadar önemli olduğunu anladım.

Hele yemek ne kadar önemli değil mi?

Balık yemek için bile üç dört saat denizde mücadele veriyorduk. Önce tutman lazım. Tuttuğunu o gün yemelisin, buzdolabı olmadığı için kalan balığı koruyamazsın. Adada çok aç kaldım. Hayatım boyunca kontrolümün dışında bu kadar aç kalmamıştım. İstanbul dönüşü yemeklere saldırdım, kilo almamak için dikkatli olmam lazım.

Açlık, yorgunluk ve yaşanan zorluklar herkesin sinirlerini bozdu. Arada kavgalar oldu.

Evet, kavgalar oldu ama ben kimseyle ilgili negatif duygular beslemedim. Negatif duygulara hedef olsam da tepki göstermedim. Ben her zaman sabırlı ve çözümcü oldum.

Gönüllüler’den Hilmi Cem birinci olunca, samimi söyle, hiç mi kıskanmadın?

Hilmi Cem’i asla kıskanmadım ve onu ilk tebrik eden ben oldum. Her şeyin bir sebebi, nedeni vardır, ayrıca onu seçen de halk oldu. Biz sona kalan iki kişi olduk. Demek ki ikimiz haketmişiz. İkimiz de kıyasıya mücadele verdik.

Doğukan Manço, DJ’lik yapıyor, şirketi var, ayrıca da Tuğba Hanım’la evli… Eşinden işine kadar her şeyi bırakıp Panama’ya ıssız adaya gittin… Orada pişmanlık duyduğun anlar oldu mu?

Issız adada hiç pişmanlık duymadım. Aç kalsam da, sakatlansam da mücadeleyi bırakmadım. Hedefim ilk dörde girmekti ve bunu başardım. Babam Barış Manço yaşasaydı, benimle gurur duyardı. Çünkü Doğukan, babasının gölgesinde kalan birisi olmadığını, onu en iyi şekilde temsil ettiğini de halkın kararıyla kanıtlamış oldu.

Bu yarışmadan kazandıkların, İstanbul’da olmadığın süre içindeki kayıplarını karşıladı mı?

Evet, İstanbul’da olmadığım süre içindeki maddi kayıplarımı ‘Survivor’ karşıladı.

Evliliğinde bir yılı geride bıraktın… Baba olmayı düşünüyor musun?

Mesleğim, hayata geçireceğim projeler ve motor sporlarına olan ilgim nedeniyle baba olmak hızımı azaltır diye düşünüyorum. Babalığımı erteliyorum.

Sen Panama’dayken İstanbul’da Gezi Parkı olayları yaşandı. Bu konuda neler söylemek istersin?

Gezi Parkı olaylarını bize duyurmadılar. Zaten duyursalardı, kahrolurdum, üzülürdüm. Geldiğimden beri bu konudaki haberleri okuyorum, anlamaya çalışıyorum. Gezi Parkı’nı öğrenme aşamasındayım.

Yarışmada birinci olsaydın, Barış Manço İlkokulu’na ve engelli vatandaşlara bağışta bulunacağın doğru muydu?

Birinci olsaydım, Barış Manço İlkokulu’na ve engelli vatandaşlara bağışta bulunacaktım. Beni seçen halk olacaktı, ödülün bir bölümünü de onlara bağışlamış olacaktım. Ama bundan sonra kendi şartlarımda, ekonomik olarak zorlansam da yardımlarımı yapmaya çalışacağım.

Ekonomik yönden Manço ailesi zor yıllar yaşadı, yaşıyor. Kefil olduğu şirketin borcu yüzünden Barış Manço’nun kayıp giden maddi serveti elbette Doğukan’ı çok etkiledi.

Elbette etkilendim ama negatif haberler beni daha çok etkiliyor. Her zaman sorumluluğumun bilincinde oldum.

Yanılmıyorsam Manço ailesi, başbakana ve cumhurbaşkanına mektup yazdı, yardım istedi.

Manço ailesi olarak yaşadığımız sıkıntıları bir mektuba döktük ve onu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ulaştırdık. Sanırım yoğunlukları nedeniyle bir netice alınamadı. Bir çıkış yolu aradık ve arıyoruz.
Barış Manço bu ülkenin milli değeridir. Biz ailesi olarak yıllardır ona sahip çıkmak için mücadele ettik. Bazen gücümüz yetmedi, yetkililerden yardım istedik. Çünkü Manço ailesine çok zarar verildi. Bütün mal varlığımız elimizden alındı. Barış Manço ve ailesi yapılanları asla haketmedi. Benim karşılaştığım en fiyasko cevap şu oldu: “Evet, size büyük haksızlık yapılmış ama kanun böyle…” Manço ailesi olarak bize yardımcı olacak konumda olup da yardım etmeyen gücü olan herkese kırgınız.

Moda’da Barış Manço Müzesi mi var, Barış Manço Evi mi?

Müzesi değil, Barış Manço Evi… Çünkü oranın müze olabilmesi için, içindeki envanterin de, işletmenin de, tapunun da aynı yere ait olması gerekiyor. Ama maalesef tapu, haczeden bankanın üzerinde. Envanter bizim üzerimizde. İşletme de belediyede. Dolayısıyla resmi olarak müze yapamıyoruz. En büyük hedefim o tapuyu almak ve orasını Barış Manço Müzesi olarak genç nesillere aktarmaktır. Manço ailesi olarak negatifi geçmişte bırakıp, pozitifi yaşayacağız. Babam da böyle olsun isterdi.

Şu anda Manço Prodüksiyon’dayız… Neler planlıyorsun, gelecekle ilgili burada hayata geçireceğin projelerini konuşalım mı?

Babam ve bazı arkadaşları 1971′de Manço Prodüksiyon’u kurmuş. Daha sonra başka şirketler devreye girmiş, unutulmuş. Geçen yıl Batıkan ve ben, Manço Prodüksiyon’u yeniden kurduk. Bu bina, babamdan kalıp saklayabildiğimiz tek bina oldu. Barış Manço’yla ve benimle ilgili bütün projeleri bu çatı altında hayata geçireceğiz. Geçen yıl bir single çıkardım, en üst katta stüdyo var. Tişört ve babamın takı koleksiyonları çalışmalarını burada yaptık. Geçen yıl buradan pek çok DJ yetiştirdik. Barış Manço Derneği’nin İstanbul şubesi de burada artık ve Barış Manço anma etkinliklerinin çalışmalarını da burada yapacağız.

Başrol oynadığın kısa metrajlı ‘Taksi Driver’ filmi herkesin dilinde…

Geçen yıl, yurt dışında çekilen başrolünü oynadığım ‘Taksi Driver’ adlı kısa film, Fransa’da St. Tropez Uluslar arası Film Festivali’ne katıldı. En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Film dallarında En İyi Adaylar listesine girdi. ‘En İyi Yönetmen’ ödülü kazandı. Hiç tecrübem olmamasına rağmen oyunculukta büyük bir başarı elde ettim. Oyunculuk yapmayı çok istiyorum. Oyunculuk konusunun üzerine gideceğim. Çocukluğumdan beri komedi ve aksiyonu bol filmlerde oynamayı hayal ettim. Bu tarz bir film teklifi gelirse severek oynarım.
Ayrıca DJ’lik yapıyorum ve en büyük hedeflerimden biri de drift pilotu olarak ulusalararası bir başarı kazanmaktır.

Editör: TE Bilisim