Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
 Türkiye ile Rusya arasında Tel Rıfat için görüşmeler yapıldığı iddia edildi. Mehmetçiğin girmesine sıcak bakan Ruslar, ÖSO’yla ilgili ise endişeli!

TSK’nın Zeytin Dalı Harekatı’yla Afrin’de tam kontrolü sağlamasının ardından gözler ilçenin güneydoğu ucundaki kritik nokta Tel Rıfat’a çevrilmişti. Son günlerde Tel Rıfat’a yönelik askeri hareketliğin arttığı, hatta ilçenin kontrolünün sağlandığı iddia edilmişti. Ancak bu bilgiler siyasi ve askeri makamlarca ısrarla doğrulanmadı. Askeri kaynaklar Tel Rıfat’ın çevrelendiğini doğruladı ancak operasyonun henüz söz konusu olmadığını bildirdi.


PKK/YPG’nin yaklaşık 2 yıldır elinde tuttuğu, örgütün Afrin’e açılan kapısı durumundaki Tel Rıfat, örgütün Münbiç dışında Fırat’ın batısında elinde kalan son nokta. Ancak terör örgütünün Tel Rıfat’taki elemanlarının büyük bölümünü Münbiç’e çektiği biliniyor. Kritik noktada Suriye ve Rus askerleri bulunuyor.


Sabah’ın haberine göre Türkiye ve Rusya Tel Rıfat’ın kontrolü için görüşmeleri sürdürüyor. Türk askerinin ilçeye girmesine sıcak bakan Rusya, Suriye Ordusu ile olası çatışma ihtimali nedeniyle ÖSO güçlerinin girmesini istemiyor.


Tel Rıfat’taki kontrol noktalarının yakına kadar konuşlanan Mehmetçik ve ÖSO, kente giriş için gözlem noktalarında bulunan Rus askerlerinin çekilmesini bekliyor. Ancak Rus askerleri şu an için çekilmiş değil. Bölgedeki kaynaklara göre Tel Rıfat’a geçen bir Türk askeri heyet Rusların gözlem noktasına giderek görüşmelere başladı. Bölgedeki kaynaklara göre Ruslar, ÖSO’nun Tel Rıfat’a girmesine sıcak bakmıyor. Bunun nedeni ÖSO’nun Tel Rıfat’a girmesi durumunda Suriye ordusu ile Halep’in kuzeyinde çatışma riski. Özellikle Nübul-Zehra bölgesinde İranlı askerlerin de bulunduğu, buralarda ÖSO ile çatışmalar yaşanması ihtimali Rusları endişelendiriyor.


Rusların ÖSO-Suriye Ordusu çatışmasını önlemek için Türkiye ile birlikte çözüm aradığı ifade ediliyor. Bu açıdan Tel Rıfat’ın güneyinde çatışmayı önleyecek gözlem noktalarının gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Eğer ÖSO konusunda bir çözüm bulunamazsa Mehmetçik Tel Rıfat’a girerek terör temizliğini yapacak.


Terör örgütü YPG/PKK’nın Afrin’den çıkarak işgal ettiği Tel Rıfat, Zeytin Dalı Harekatı’nın doğal uzantısı durumunda. Terör örgütünün Suriye genelindeki sözde idari yapılanması “3 bölge ve 6 kanton”dan oluşuyor. Örgüt söz konusu yapıyı “Cezire (Haseke ve Kamışlı), Fırat (Kobani ve Tel Ebyad), Afrin (Afrin ve Şehba)” şeklinde ifade ediyor. İşgalde tuttuğu Rakka ilini, sözde özel statüde gösteriyor.


Örgüt, Tel Rıfat’tan başlayıp Münbiç’e uzanan hattı “Şehba kantonu” olarak adlandırıyor.


Ancak Tel Rıfat ve Münbiç arasındaki Bab ilçesi, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde bulunuyor. Bu nedenle örgütü Tel Rıfat-Münbiç bağlantısını sağlayamıyor.


Drone ile kaydedilen görüntülerde, ilçe merkezini çevreleyen geniş tarım arazilerine dev çukurlar kazıldığı göze çarpıyor

(Kaynak: Aydınlık)


Editör: TE Bilisim