Türkiye genelinde binlerce sağlık çalışanı iş bıraktı. Sağlıkta dönüşüm programına karşı, 16 dernek ve sendikanın öncülüğünde acil servis ve yoğun bakım üniteleri dışında hastanelerde sağlık hizmeti verilmedi.

 

Yükselen Milliyetçilik Niçin Aynı Oranda Siyasi Temsile Yansımıyor? Yükselen Milliyetçilik Niçin Aynı Oranda Siyasi Temsile Yansımıyor?

 "HÜKÜMET UYUMA ÇALIŞANA SAHİP ÇIK" 

İstanbul Sağlık Müdürlüğü binası önünde toplanan Türk Sağlık Sen üyeleri, sendika bayrakları ve taşıdıkları dövizlerle hükümetin sağlık politikalarına tepki gösterdi. "4-C'ye kadro verilsin, yıpranma payı hakkımız verilsin, sağlıkçıya yakışır bir ücret, yıpranma payı istiyoruz" gibi pankartlar taşıyan grup, "Hükümet zammını al başına çal, hükümet uyuma çalışana sahip çık" şeklinde de slogan attı.

Protesto gösterisi sırasında polis de sağlık müdürlüğü çevresinde önlem aldı.

 

BAKANLIK ÖNÜNDE TABUTLU EYLEM

Doktorlar ve sağlık çalışanları Ankara'da da  iş bıraktı. Sağlık Bakanlığı önünde sağlık çalışanları tabutlu eylem yaptı.Eskişehir'de  iş bırakan sağlıkçılar ise, yürüyüşle taleplerini dile getirdi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Poliklinikleri önünde biraraya gelen sağlık çalışanları adına açıklama yapan Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Neslihan Önenli Mungan , sağlık çalışanlarının sorunları ve çözüm önerilerini anlattı

 "ADETA BİR KÖLELİK SİSTEMİ" 

Bursa Tabip Odası, Bursa Diş Hekimleri Odası, Türk Sağlık-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Bursa Şubesi, Türk Hemşireler Derneği Bursa Şubesi ve Türk Psikologlar Derneği Bursa Şubesi üyeleri, dün acil servislerin dışında greve gitti.

Bursa Devlet Hastanesi önünde düzenlenen eylemde konuşan Bursa Tabip Odası Başkanı Ertuğrul Aydın, "13 Mart'ta   g(ö)revdeyiz dedik. Herkes için sağlık, sağlık hizmetini alan için de sunan için de. 14 Mart Sağlık Haftası'ndayız. Halkımızın sağlığı için   aciller dışında sağlık hizmeti üretmiyoruz. Sayın Sağlık Bakanı bu kararımızı duyduğunda, 'Her şey iyi giderken bu iş bırakmaya anlam veremiyorum'demiş. Birlikte bir bakalım isterseniz tabloya. İyi olanı bulalım birlikte. Bakın bizler, nasıl, hangi koşullarda çalışıyoruz.

Özelde ciro, kamuda performans baskısı, yönetici ve amir baskısı, kötü muamele, yıldırma. Şiddet tehdidi. Kendi görevimiz olmayan işleri yapmaya zorlamak. Taşeron sistemi. Her gün başka bir semt polikliniğine rotasyonlar. Havasız, penceresiz, aydınlatmaları kötü çalışma alanları. Özellerde aylarca maaşsız çalışma, öğle yemeği için verilebilen yarım saatlik aranın dışında molasız, adeta nefes almadan çalışma. Polikliniklerde günde 80, 100, 150 hasta bakılması. Yani çalışma ortamı sağlıksız, çalışma temposu sağlıksız. Çalışma süreleri sağlıksız, dinlenme süreleri sağlıksız, nöbet ortamları sağlıksız. Adeta bir kölelik sistemi. Adeta kölelik düzeni. Anayasa'nın yasakladığı angarya serbest olmuş, namus ve şeref üzerine edilen Anayasa'ya bağlılık yemini unutulmuş" diye konuştu.

 

5 TALEP

  Sağlık çalışanlarının Sağlık Bakanlığı'na 5 acil talebi şöyle:

* Çalışma koşullarının acilen düzeltilmesi,

*Emekliliğe yansıyacak temel ücretlerin iyileştirilmesi,

* Fiili hizmet zamlarının ödenmesi,

*Tıp eğitiminde niceliği değil, niteliği öne alan politikaların uygulanması,

* Herkesin eşit, ücretsiz, nitelikli sağlık hizmetine ulaşabilmesi.

Editör: TE Bilisim