Ölümcül bir virüs Ölümcül bir virüs
Henüz 4,5 yaşında olmasına rağmen 45 kilo ağırlığıyla görenleri şaşırtan Yazgülü Öz'ün hastalığına teşhis koymak için gerekli genetik tahliller, İzmir'deki Şifa Üniversitesi Hastanesi'nde yapılacak. Dört yıllık mücadelenin ardından ilk defa umutlandıklarını belirten küçük kızın ailesi, teşhis koyulmasının tedavide önemli bir aşama olacağını kaydetti.

Kızları Yazgülü’nün henüz 5 aylıkken rahatsızlığını fark eden Güven Öz ve Merve Öz, dört yıl hastane hastane dolaşarak çare aradı. Yazgülü’nün bazı genetik sebeplerle aşırı kilo aldığı kanısına varan doktorları, aileye yurtdışında çare aramalarını önerdi ancak ekonomik durumu buna uygun olmayan aile, son iki yılı genetik tahlilleri yapacak bir merkez arayarak geçirdi. Bunda başarılı olamayan baba Öz, geçen günlerde gazete ve televizyonlara çıkarak yardım talebinde bulundu. Bu çağrıya Şifa Üniversitesi Hastanesi cevap verdi. Üniversite yönetimi, aileye ulaşarak yüksek maliyetlerle ancak yurtdışında olabileceği belirtilen genetik tahlilleri ücretsiz yapabileceklerini iletti.

Bu gelişme üzerine yeniden bir umut ışığı yakalayan aile, soluğu Şifa Üniversitesi Bornova Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi’nde aldı. Burada Yazgülü Öz’den tahliller için kan örnekleri alındı. Tıbbi genetik uzmanı Yrd. Doç. Dr. Işın Kaya, en geç iki ay içinde sonuçların hazır olacağını belirterek şu bilgileri verdi: “Bu aşamada yapacağımız iş, aileye hastalığın genetik temeli konusunda bilgi verebilmek amacıyla gerekli testleri yapmaktır. Böylece hastalık sürecinde ailenin yaklaşık iki yıldır takılıp kaldığı bu engeli önlerinden kaldırmış olacağız.”

Yazgülü’nün babası Güven Öz ise duygularını şöyle dile getirdi: “Kızımın hastalığının kaynağını bulmuş olacağız. Tedavisi için de umut ışığı doğacak. Kızımın arkadaşlarıyla oynayamaması, koşarken hemen yorulması, düşüp kendine zarar vermesi ve sürekli canının yanması bizi çok üzüyor. Umudumuz, hastalığını idrak edecek yaşa gelmeden tedavi olması ve bütün bu kötü günlerin geride kalmasıdır.”

HASTANIN HİKAYESİ

2008 yılında 3 kilo 820 gr. ağırlığında dünyaya gelen Yazgülü’nün, doğumundan beş ay sonra devamlı uyuması üzerine ailesi hastalığının farkına vardı. 2010 yılına kadar Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde tetkikleri yapılan çocuk, daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Endokrin bölümünde tekrar eden tıbbi incelemeler sonucunda, tiroit bezlerinin çalışmadığı tespit edildi. Obezite teşhisi koyulan Yazgülü'nün doktorları, sağlıklı bir teşhis için genetik kan tahlillerinin yapılmasına karar verdi ancak asgari ücretle geçinmeye çalışan ailesi, yüksek maliyetinden dolayı bugüne kadar yaptıramamıştı.

Editör: TE Bilisim