Bir hastanın haykırışı ve sağlık sistemimiz! Bir hastanın haykırışı ve sağlık sistemimiz!
 Biraz insani işlerden bahsedelim... Türkiye'deki kısır çekişmeler, bilerek germeler filan çok rahatsız edici... azıcık havam değişsin ve dünyanın hala yaşanabilir olduğunu düşüneyim.

Belçika'da İŞ Mahkemesi bir karara imza attı.


Bence çok yerinde bir karar...


KANSER TEDAVİSİ GÖRMÜŞ ve bedeni tahribat almış olan insanlar, ENGELLİ statüsünde sayılacak ve engellilere tanınan ayrıcalıklardan yararlanacak.


Ne kadar insani geldi bana... uğraştıkları şeye saygı duydum.


Hakikaten de, bir kanser hastalığını yenene kadar yaşanan psikolojik süreç, kemoterapiler vs... belki de o insanın asla daha önceki "kendisi" olmasını engelliyor.


Azıcık pozitif ayrımı hak ediyorlar gibi geldi bana... İşin hukuksal boyutunda ciddi düzenlemelere gidilebilir.


Aslına bakarsan, yaşanan kanser vakalarında tüm toplumun payı var. Hepimiz kusurluyuz. Hiç bir istisnamız olamaz. Bu illete yaptıklarımız ve yapmadıklarımızla bizler neden oluyoruz.


O vakit toplumsal adaleti de bu şekilde sağlamak yerindedir. Bu naif bir bakış açısı gibi geldi bana...

Allah yardımcıları olsun ve hiç iz kalmadan eski hallerine bir gün kavuşsunlar dilerim. 

Dr. A. Erhan Ayberk

Belçika İş Mahkemesi, kanser hastalığının tedavisi sonrası ortaya çıkan kalıcı etkileri "bedensel engel" olarak kabul etti. Bu kararla, kanser tedavisi görenler, çalışma hayatında engelliler için tanınan haklardan yararlanabilecek.

Karar, lenf benzeri kanseri tedavisi gören bir kadın çalışanın açtığı dava sonucu alındı. Bir mağazalar zincirinde çalışan Maike H., 6 ay süren kemoterapi ve 1,5 yıllık rehabilitasyon sürecinin ardından yeniden işine dönmek istedi. Çalıştığı mağazaya yarı zamanlı iş başvurusu yapan kadına, şirket merkezinden olumsuz yanıt verildi.

Bunun üzerine kadın çakışan, Hıristiyan 
Sendika ACV ve Eşit Haklar Merkezi'nin (Unia) de desteğiyle konuyu mahkemeye taşıdı.

Belçika İş Mahkemesi, davacı kadının kanser tedavisinin sonucu olarak "engelli" durumuna düştüğüne karar verdi. Belçika mahkemelerinde ilk kez böyle bir karar alındı.

Avrupa Adalet Divanı içtihadına dayandırıldı

Mahkeme kararını, Avrupa Adalet Divanı'nın bedensel engeli geniş anlamda yorumlayan içtihadına dayandırdı.

Bu kararla, kanser tedavisi görenler, hastalığın kalıcı etkisi nedeniyle "engelli" sayılacak. Unia Direktörü Els Keytsman'a göre, bu oldukça önemli bir karat. Hastalar, engelliler için tanınan yasal haklardan yararlanabilecek.

Maike H., haksızlığa uğradığı için mahkemeye başvurduğunu belirterek, verilen karardan memnun olduğunu söyledi.

Belçika'da engelliler, ayrımcılık karşıtı yasal düzenlemelerle korunuyor. Hıristiyan Sendikası ACV de, kararın ardından işverenleri engelli kişileri iş yerinde tutmak için makul düzenleme yapmaya çağırdı.

Mahkeme, işverenin Maike H.'ye 12 bin 500 euro tazminat ödemesini de kararlaştırdı. Sendikaya göre, diğer davalara emsal teşkil edecek olan bu karar, çalışanlar için olumlu bir sürece işaret ediyor.

Belçika sendikasının verilerine göre, işverenler tedavi sonrası işe dönmek isteyen hastaların yüzde 86'sına olumsuz yanıt veriyor. İşe dönmesine izin verilenler ise, birkaç ay sonra çeşitli gerekçelerle yeniden kapı önüne konuluyor.

(Kaynak: Son Dakika)






Editör: TE Bilisim