Prof. Dr. İbrahim Öztek’ten Üçüncü Patoloji Kitabı Prof. Dr. İbrahim Öztek’ten Üçüncü Patoloji Kitabı
Çillerse aslında kalıtsaldır, güneşe çıkınca var olanlar koyulaşarak görünür hale gelirler. Bu nedenle, güneşten korunmak ve yüksek faktörlü koruyucu kullanmak gereklidir.
Güneş lekesi nasıl geçer?
Tedavisi vardır. Kimyasal peeling işlemleri, lazer tedavileri, IPL ve krioterapi uygulamaları gibi seçenekler mevcuttur. Tedavi sonrası mutlaka güneşten kaçınmak gereklidir, çünkü tekrar kendilerini yenileyebilirler. İçinde A, E ve C vitamini olan ve antioksidan kremlerin yanı sıra, B3 ve koenzimQ10 güneş lekelerinde etkilidir. Kimyasal peeling yönteminde, derinin soyulma işlemi yapılmaktadır. Bir hekim kontrolünde yapılması gereklidir, çünkü hasar verebilir. Deriye uygulanan kimyasal solüsyonlar, üst tabakayı soyarak, alt tabakada tekrar kolajen yapılanması sağlamaktadır. Kahverengi ve kırmızı lekelerde etkilidir.
Dermabrazyon; Derinin üst tabakası olan epidermisi dermabrazyon yöntemi ile kaldırılır. Ameliyathane ortamında uygulanmaktadır.
Kriyoterapi; Uygulanan lekeli kısımlarda, dokularda harabiyet oluşturur. Soğuk uygulamadır. İçinde bulunan saf su, buz ile o bölgede bulunan hücreleri öldürür.
Lazer tedavisi; Melamin pigmentleri tarafından emilen ışık, önce kararır ve leke üzerine tekrar verilerek kaybolması sağlanır. Cildi yeniler ve gençleştirir.
IPL tedavisi; yoğun ışık tedavisidir. Cildin üst katmanını yeniler, kızarıklık ve lekeler kaybolur.
Bitkisel güneş lekesi tedavisi
İçinde limon, yoğurt olan maskeler güneş lekelerinde etkilidir. Ayrıca domates, salatalık suyu ve elma sirkesi de başarılıdır. Limon suyu doğal bir beyazlatıcıdır. Günde birkaç kez, cilde uygulandığında değişim hemen fark edilir. Fakat yaz aylarında, güneşe korumasız bir cilt oluşturacağından dikkatli olmakta fayda vardır. Yoğurt ile hazırlanan maskelerde, genelde limon suyu ve bal kullanılır. Böylece lekeler azalacak, bunun yanında cilt kendini yenileyecektir. En önemli konu, mümkün olduğunca güneş ışınlarından korunmaktır.

Editör: TE Bilisim