Yapılan çok sayıda yeni araştırma tespit edilebilenden çok daha fazla sayıda insanın koronavirüse yakalandığını ancak herhangi bir belirti göstermeden hastalıktan kurtulduğunu ortaya koydu.

Bu durumun virüsün ilk başta sanıldığı kadar tehlikeli olmadığını gösterdiği ileri sürülüyor.

Ancak bu hem iyi hem de kötü haber çünkü hiçbir belirti göstermeyen kişilerin aynı zamanda daha fazla sayıda kişiye virüsü bulaştırması yüksek olasılık. Bu durum aynı zamanda hayatın normale dönmesi noktasında da yetkilileri zora düşüren bir durum.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Covid-19 hastalığına yakalanan kişilerin yüzde 25'i hiçbir belirti göstermeyebiliyor.

ABD ordusunda koronavirüse yakalanma oranının yüzde 60 ile 70 arası olduğu düşünülüyor.

Hastaların yüzde kaçı hiç belirti göstermedi?

'Resmi rakamlara güvenilemez'

Harvard Kamu Sağlığı'nda görevli Dr. Michael Mina resmi rakamların hiçbirine güvenilemeyeceğini belirtiyor. Testlerin yetersiz ve çoğu zaman güvenilmez olduğuna değinen Mina, vaka sayısının tahmin edilenlerin çok çok üstünde olabileceğini düşünüyor.

New York'ta bir hastane son iki hafta boyunca doğum için gelen tüm hamile kadınları test etti ve yüzde 14'ünün testi pozitif çıktı. Toplam 33 pozitif kadından 29'unda hiçbir belirti olmadığı görüldü.

Benzer şekilde cruise gemisi Diamond Princess yolcularının da neredeyse yarısında test sonuçları pozitif çıkmış ancak gemide oldukları sürede herhangi bir belirti göstermemişlerdi. Araştırmacılar bu kişilerden yüzde 18'inin gemiden ayrıldıktan sonraki süreçte de herhangi bir belirti göstermediğini duyurdu.

'Testler de sorunlu'

Yapılan araştırmalar aynı zamanda testlerinde devamlı olarak hatalı sonuçlar verebildiğini gösteriyor. Burun ve boğazdan alınan sıvı örnekleri ile yapılan testlerde aynı kişinin bir gün negatif ertesi gün pozitif çıktığı görülüyor.

Japonya'da bir başka çalışma testi pozitif çıktığı sırada hehangi bir belirti göstermeyen kişilerin yüzde 50'sinin testin pozitif olduğunu öğrendikten sonra kendini hasta hissetmeye başladığını gösteriyor.

Resmi rakamlara göre bugün dünyada 2,3 milyon insan Covid-19 hastalığına yakalandı ve 160 bin kişi hayatını kaybetti. Uzun yıllardır görülmemiş boyutta ekonomik darboğaza ve sosyal sorunlara yol açtı.

Bağışıklık gelişmeye başlamış olabilir

Vaka sayısının tahmin edilenden çok daha yüksek olması daha fazla sayıda insanda virüse karşı bağışıklık oluşmuş olma olasılığını da yükseltiyor.

Ne var ki, bilim insanları 'sürü bağışıklığı' konusunda çekincelerin devam ettiğinin altını çiziyor zira hastalığı hafif veya sıfır belirti ile atlatmanın uzun dönem bağışıklık oluşturduğüna dair henüz yeterli veri bulunmuyor.

Uykuyla tedavi Uykuyla tedavi

Dr. Mina henüz sosyal mesafe uygulamalarını sonladırma veya azaltmak için yeterli bilgiye sahip olunmadığını, bunun olabilmesi için antikor testleri aşamasında olunması gerektiğini kaydederek "Bunun yakınında bile değiliz" diyor.

 

Editör: TE Bilisim