Güneşten korunmak isterken kanser olmayın Güneşten korunmak isterken kanser olmayın
Günlük yaşamda vücudun ağırlığını çeken en önemli organlar arasında ayaklar geliyor. Uzun saatler ayakta kalmak ayakların yükünü artırdığı gibi, uzun saatler boyunca oturmak da ayakların şişmesine, ödeme neden olabiliyor. Ancak ayaklarla ilgili en sık yaşanan sorunların başında tırnak batması geliyor.

        Acıbadem Bursa Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ayhan Okumuş, bu problemin en çok ayak başparmaklarında görüldüğünü dile getirdi.

        Op. Dr. Ayhan Okumuş, tırnak batmasına yol açan 4 önemli nedeni şu şekilde açıkladı: “Kişisel bakım ve hijyen eksikliğiyle beraber en sık görülen nedenlerden ilki, uygun olmayan ayakkabı giyilmesi, daha kötüsü ayakkabının uzun süreli giyilmesidir. Bu durum en çok askerde küçük numaralı botlarla uzun süreli eğitim ve spor yapılmasından sonra oluşur. İkinci en sık grup ise göreceli olarak ayakları geniş olan bayanlardır ve ısrarla ayaklarını küçük ve dar ayakkabılara sokmalarından ve bir nevi onları cezalandırmalarından sonra oluşur. Üçüncü neden ise yanlış tırnak kesimidir. Tırnağı çok kısa kesmek bu konuda sık karşılaşılan bir durumdur. Dördüncü en sık görülen neden, hamilelik, doğum ve obezite gibi ayağın uzunlamasına değil, genişlemesine büyüdüğü durumlardır ki eğer yanlış tırnak kesimi de buna eşlik ederse batma görülür.”

        “BATAN TIRNAĞA NE YAPILIYOR?"

        Tırnak batmasına neden olan uygulamalar konusunda insanların bilinçlendirilmesinin önemine değinen Op. Dr. Okumuş, tedavide yapılanları şöyle özetledi: "Tırnak batması sorunu ile ilgili bilinç oluşmazsa kişi birkaç ay sonra diğer parmağında da aynı sorunu yaşayabilir ve tekrar hekime gitmek zorunda kalabilir. Muayene sırasında parmaktaki enfeksiyonun durumu değerlendirilmelidir. Eğer ağır bir enfeksiyon varsa öncelikle bu tedavi edilmeli, cerrahi müdahale ertelenmelidir. Eğer ağır olmayan bir enfeksiyon varsa, cerrahi müdahalenin yapılması ve sonrasında tedavisinin düzenlenmesi gerekmektedir. Çünkü enfeksiyon oluşturan tırnak, ortamdan uzaklaştırılırsa tedavi de kolaylaşacaktır. Operasyonda amaç tırnağı çekmek değil, tırnak yatağının düzeltilmesi olmalıdır.”

        “SADECE BATAN TIRNAĞI ÇIKARTMAK YETMİYOR”

        Tırnak batmasının tedavisinin cerrahi olduğunu belirten Okumuş, bu cerrahi müdahalenin de steril bir ortam oluşturarak ofis şartları altında lokal anestezi ile yapılabileceğini vurguladı.

        Okumuş, cerrahi müdahale aşamaları hakkında da şu bilgileri verdi. "Cerrahi müdahale, steril bir ortam sağlanarak ofis şartlarında lokal anestezi altında yapılabilir. Batan kısımdaki tırnak (eğer çift taraflıysa aynı işlem iki taraf için aynı anda yapılabilir) çıkartılıp diğer tırnak çekilmez ve yerinde bırakılır. Bozulmuş ve yer değiştirmiş tırnak yatağı da uygun ve dikkatli şekilde çıkartılır. Esas önemli olan nokta ise dipteki tırnak yapan üretken bölümün, batan tırnağı üreten kısmının da çıkartılmasıdır. Bu çok hassas bir durumdur. Sorunlu kısma denk gelen üretken kısım çıkartılırken çok hassas olan diğer kısımlar hasar görmemelidir. Aksi takdirde tırnağınız farklı şekillerde anormal bir tırnak olarak büyüyecektir. Eğer tırnağın altındaki kısım çıkartılır ama üretken kısma dokunulmazsa ya da tam olarak temizlenmezse bu defa da tırnak dikenleri dediğimiz ve parmağınızın yanlarından ve üstünden, deri içinden çıkan tırnağımsı yapılarla karşılaşabilirsiniz. Eğer sadece tırnak çekilir ve diğer yapılara müdahale edilmezse o zaman iki ay sonra aynı sıkıntıyla uğraşacaksınız demektir."

Editör: TE Bilisim