Kanser hücrelerini öldüren üçlü: Zerdeçal karabiber ve tarçın

Üniversitedeki araştırmamızda tedaviye destek için kullandığımız zerdeçal tarçın ve karabiberli sıvı ekstraktın kanser hücrelerini yok ettiğini tespit ettik.

Kan­ser has­ta­la­rı, şi­fa­lı bit­ki­le­ri; te­da­vi gör­dük­le­ri on­ko­lo­ji uz­ma­nı­nın bil­gi­si da­hi­lin­de te­da­vi­ye des­tek amaç­lı kul­lan­ma­lı­dı­r” uya­rı­sın­da bu­lu­nan Prof. Dr. Sez­gin, kan­ser te­da­vi­si, ko­run­ma yol­la­rı ve tedavide bit­ki­sel takviyenin et­ki­le­riy­le il­gi­li so­ru­la­rı­mı­zı şöy­le ya­nıt­la­dı…
n Kök hüc­re araş­tır­ma­la­rı kan­ser te­da­vi­sin­de ge­le­cek va­at edi­yor mu?
Kan­ser kök hüc­re­le­ri, kan­ser olu­şu­mun­dan, kan­ser te­da­vi­si­ne di­renç­le has­ta­lı­ğın tek­rar­la­ma­sın­dan so­rum­lu ana kan­ser hüc­re­si­dir. Bir­çok kan­ser­de kök hüc­re ol­du­ğu gös­te­ril­di. Bu ne­den­le kan­ser te­da­vi­sin­de en önem­li he­def­tir…
Kan­ser kök hüc­re­si­ni öl­dü­ren ilaç­la­rın kul­la­nı­ma gir­me­si kan­ser te­da­vi­sin­de ye­ni bir say­fa aça­cak. Ama kan­ser kök hüc­re­le­ri­ni he­def­le­yen ilaç­la­rın ge­liş­ti­ril­me­si için 5-10 yıl­lık bir sü­re­ye ih­ti­yaç var.

Araş­tır­ma­la­rı­mız sü­rü­yor

Ölümcül bir virüs Ölümcül bir virüs

* Do­ğal bit­ki­sel des­tek­le­rin kan­ser kök hüc­re­le­ri­ne kar­şı bir et­ki­si var mı? Bu hücreleri yok eder mi?

Ya­pı­lan bi­lim­sel ça­lış­ma­lar­da bro­ko­li fi­li­zin­de bol bu­lu­nan sul­fo­ra­fan, zer­de­çal­da bu­lu­nan cur­cu­min ve ka­ra­bi­ber­de bu­lu­nan bi­le­şen­le­rin kan­ser kök hüc­re­le­ri­ni öl­dür­dü­ğü görülmüştür. Zer­de­ça­lın tek ba­şı­na sı­vı ve­ya ka­tı eks­trakt ola­rak ve­ril­se bi­le emi­li­mi ve et­kin­li­ği iyi de­ğil­dir. Bi­lim­sel araş­tır­ma­lar zer­de­çal eks­trak­tı­nın ka­ra­bi­ber eks­trak­tı ile bir­lik­te kul­la­nıl­dı­ğın­da da­ha et­ki­li ve ya­rar­lı ol­du­ğu­nu gös­ter­miş­tir.
Ben de kan­ser­de ta­mam­la­yı­cı des­tek ola­rak zer­de­çal, ka­ra­bi­ber ve tar­çın üç­lü­sü­nü içe­ren sı­vı eks­trak­tı kul­lan­ma­yı ter­cih edi­yo­rum. Üni­ver­si­te­de yap­tı­ğı­mız bi­lim­sel araş­tır­ma­da uy­gun doz­lar­da for­mü­le edil­miş zer­de­çal, ka­ra­bi­ber ve tar­çın sı­vı eks­trak­tı­nın (bitki özlerinin) çe­şit­li kan­ser hüc­re­le­riy­le za­rar­lı mik­rop­la­rı öl­dür­dü­ğü­nü la­bo­ra­tu­var or­ta­mın­da gös­ter­dik. Bu­nu kon­gre­de su­na­ca­ğız. Yaptığımız araş­tır­ma­la­rı­mı­za da yo­ğun şe­kil­de de­vam edi­yo­ruz.

İlaç­la­rın ya­ra­rı­nı ar­tı­rı­yor

* Siz has­ta­la­rı­nız­a tıbbi tedavinin yanında bit­ki­sel ta­mam­la­yı­cı te­da­vi­le­ri de uyguluyor mu­su­nuz?

Tıb­bi on­ko­lo­ji uz­ma­nı ol­mam ve fi­to­te­ra­pi eği­ti­mi al­mış ol­mam ne­de­niy­le bit­ki ilaç et­ki­le­şi­mi­ni, han­gi kan­ser­de na­sıl bir ta­mam­la­yı­cı te­da­vi ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni iyi bi­li­yo­rum.
Bit­ki­sel des­tek te­da­vi­le­ri­ni; ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­nin uya­rıl­ma­sın­da, kan­ser ilaç­la­rı­nın kan­ser hüc­re­le­ri­ni öl­dü­rü­cü et­ki­si­nin ar­tı­rıl­ma­sın­da, kan­ser te­da­vi­si­nin yan et­ki­le­ri­nin azal­tıl­ma­sın­da, has­ta­lık tek­ra­rı­nın müm­kün ol­du­ğun­ca ge­cik­ti­ril­me­si ve­ya tek­ra­rı­nın ön­len­me­sin­de, kan­ser kök hüc­re­le­ri­nin öl­dü­rül­me­sin­de, kan­ser hüc­re­le­ri­nin me­ta­bo­liz­ma­sı­nın bo­zul­ma­sın­da des­tek ola­rak bü­yük fay­da­lar sağ­la­ya­bi­le­ce­ği için bi­lim­sel ilaç ve kan­ser te­da­vi­le­ri­nin ya­nın­da ta­mam­la­yı­cı ola­rak kul­la­nı­yo­rum.
An­ti­kan­ser bit­ki­sel des­tek­le­ri has­ta­lı­ğın cin­si, kul­la­nı­lan kan­ser ila­cı­nın ti­pi­ne gö­re be­lir­li­yo­rum ve bel­li bir pro­to­kol da­hi­lin­de uy­gu­lu­yo­rum.

Editör: TE Bilisim