Sağlıkta şiddet nedir? Sağlıkta şiddet nedir?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Şule Selvi, “Kariyer uğruna ertelenen evlilikler, anne olma isteğinin ileri yaşlara kayması, hormon düzensizlikleri ve erken menopoz oranının artması kadınların birçok jinekolojik sorunu yaşamasına neden oluyor.” dedi.

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Şule Selvi, son yıllarda jinekolojik hastalıkların görülme oranlarında büyük bir artış yaşandığını kaydetti. Jinekolojik sorunların büyük bir kısmını gebe kalamama ve jinekolojik kanserler oluşturduğunu anlatan Uzm. Dr. Selvi, kadınların eğitim ve çalışma hayatına daha fazla katılmasının gebelik ve doğum oranlarında düşüşe, jinekolojik problemlerde ise artışa neden olduğunu dile getirdi.

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin çoğu zaman sabırsız olabildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Selvi şunları kaydetti: “İlk denemelerinden sonra hamile kalamayan kadınlar hemen ‘acaba kısır mıyım?’ gibi bir endişeye kapılıyor. Ancak kısırlık tanısının konulabilmesi için 1 yıl süreyle düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik olmaması gerekiyor. Kısırlık, kadınlar kadar erkekleri de ilgilendiren bir sorun. Kadınların yaklaşık üçte birinde kısırlığın sebebi bulunamıyor. Kısırlık şüphesi olan çiftlerin değerlendirilmesine öncelikle erkekten başlanıyor. İlk olarak sperm testi yapılıyor, ardından ise kadınlarda yumurtlama sorunu ve tüplerde tıkanıklık olup olmadığı değerlendiriliyor. Çıkan sonuçlar doğrultusunda uygun tedavi uygulanıyor. Gerekli durumlarda ise çiftler yardımcı üreme tekniklerine yönlendiriliyor.”

Editör: TE Bilisim