Ramazan ayında mutlaka sahur yapmalıyız. Sahura kalkmayıp akşam bir şeyler yiyip yatmak sağlıklı değildir. Mide  koruyucu diye bilinen ilaçlar sabah aç karnına ve ne kadar erken alınırsa o kadar etkili olurlar. Bu ilaçlara  ikinci doz gerekirse de akşam yemekten yarım saat önce alınır. Aynı  etki mekanizması ile sahurda yediğimiz yemekler mide asit salgısını zamanında baskılar ve gün boyu daha kolay oruç tutulur. Akşam maksimum asit salgısı olduğu zaman da iftar yapılmaktadır.

Sahurda yağlı yiyecekler ve börek gibi gıdalar tüketilmemelidir. Bunlar kan şekerimizi ani yükseltir, gün içinde de kan şekerinin ani düşmesine neden olurlar. Yağlı, tuzlu, işlenmiş gıdaları sadece sahurdan değil hayatımızın her döneminden  çıkarmalıyız.

Sahurda kahvaltı türü beslenmek hem sağlıklıdır hem de oruç tutmayı kolaylaştırır. Sahur protein ağırlıklı ve bol sıvı ile yapılmalıdır. Sahurda yediğimiz gıdalar hem tok tutmalı hem de kan şekerimizde ani değişiklikler yapmamalıdır.  

Sahurda çay tüketilmesi önerilmemektedir. Çay idrar söktürücüdür. Sıvı kaybına neden olur. Tarçın veya yeşil çay en uygun içecektir. Tarçın gün içinde insülin salgısını da ayarlar. Süt içilebilir. En az yarım litre de su içmek gerekir.

Tam tahıllı veya çok tahıllı ekmek tüketilmelidir. Mutlaka ceviz, badem, fındık gibi çiğ tohumlar sahurumuzda yer almalıdır.

Yumurta olmazsa olmazdır. Hem tok tutar hem içindeki vitamin ve minerallerle gündüz  diri  kalmamızı sağlar.

Peynir, yoğurt tüketilmelidir.

Yulaf, ceviz, fıstık, badem, tam tahıllar, hurma, süt ve ürünleri, armut krom minerali açısından zengindir. Krom insülinin sağlıklı salgılanması  için gereklidir.

Hurma 1-2 tane tüketilebilir. Hurma lif, protein, krom içeriği ile faydalıdır. 

Doğal kayısı, elma, üzüm kurusu ile şekersiz hoşaf yapılıp içilebilir. Bunlar barsaklarımızı yumuşatır.

Tükettiğimiz peynir veya yoğurda hafif çörek otu serpebiliriz. Süt ve süt ürünleri mutlaka tam yağlı olmalıdır.

Sahurdan sonra yatmak zorundaysak mutlaka başımızı gövdemizin üst kısmı ile birlikte yükseltip yatalım ki oluşabilecek reflüyü azaltalım.

  

Örnek sahur menüsü:

*2-3 dilim tam tahıllı ekmek üstüne tereyağ sürebiliriz/süt veya yoğurt içinde 2-3 çorba kaşığı yulaf

*haşlanmış yumurta,peynir,7-8 zeytin,2-3 ceviz/badem/fındık/fıstık/kabak çekirdeği

*hoşaf

*tarçın veya yeşil çay

Sağlıkta şiddet nedir? Sağlıkta şiddet nedir?

*Hurma/armut gibi meyveler

(Kaynak: Haber3Hilal - Nesrin Ünal)




Editör: TE Bilisim