Karmaşık zihinsel süreçlerin ölçülmesinde kullanılan nöropsikolojik testler günümüzde önemli bir teknoloji olarak kabul görürken, hastalıkların tanı ve tedavisinde başarılı sonuçlar veriyor.

noroloji birimlerimiz eriskin psikiyatri beyin ve davranis  Nöroloji ve psikiyatride nöropsikolojik testlerBu testlerle beyin- davranış ilişkilerinin çözümlenmesi yapılıyor çıkan sonuç ise hekime ışık tutuyor. NPİSTANBUL Hastanesi de bu testleri danışanlarına başarıyla uyguluyor.

Nörolojide yardımcı muayene yöntemlerinden biri olan Nöropsikolojik değerlendirme muayenesi, beyin-davranış ilişkisi temeline oturan nöropsikolojik testlerle gerçekleştiriliyor.
Karmaşık zihinsel süreçlerin ölçülmesinde kullanılan bu testlerle kişinin bilişsel süreçleri ölçülüyor, ilgili beyin yapılarının işlevselliği konusunda bilgi elde ediliyor.

Uluslararası literatürde geçen 400′e yakın nöropsikolojik test bulunurken NPİSTANBUL Hastanesi de bu testlerden birçoğunu danışanlarına başarıyla uyguluyor. NPİSTANBUL Hastanesi Psikologu Zeynep Kübra Akça, nöropsikolojik değerlendirmelerin ne zaman ve hangi amaçla istendiğine ilişkin bilgi veriyor.

Ölümcül bir virüs Ölümcül bir virüs

Ayırdedici tanı, hastalığın izlenmesi, rehabilitasyonun planlanması ve araştırma amacıyla bu testleri uyguladıklarını ifade eden Akça, beynin hareket ve duyu sistemlerini tutmayan, dolayısıyla da nörolojik muayeneye yansımayan hastalıklarda (Demans…gibi)  bu muayenenin etkili tanı koymaya yardımcı bir yöntem olabildiğini kaydediyor.

Zeynep Kübra Akça, Nörolojik bir hastalık olan demansın seyrinin izlenmesi, tedavinin planlanması ya da tedavinin değerlendirilmesi amacıyla da bazı testleri uyguladıklarını söylüyor. Akça uygulamayla nörolojik hastalığın ne yönde geliştiğini güvenilir bir şekilde takip edebildiklerini belirtiyor.

Öyle ki belli aralıklarla tekrarlanan nöropsikolojik muayene, tedavinin hatta cerrahi girişimin planlanmasına da ışık tutuyor.

Ardında zedelenmiş mental işlevler bırakarak geçen hastalıklardan ve olaylardan sonra hastanın bir kognitif rehabilitasyon çalışmasına ihtiyacı olabileceğini belirten Psikolog Akça, zedelenen mental işlevin rehabilitasyonunun nasıl yapılacağını planlamada da yine bu yöntemden yararlandıklarını dile getiriyor.

Akça, nöropsikolojik testler ve değerlendirme yöntemlerinin klinik dışında çeşitli nörolojik ya da psikiyatrik hastalıklarda yapılacak araştırmalarda da kullanılabildiğini söylüyor.

NPİSTANBUL Hastanesi’nde yatan yada ayaktan tedavi gören hastaların kognitif değerlendirmelerini yaptıklarını belirten Akça, hastanın zihinsel fonksiyonlarını çok yönlü değerlendirdiklerini ifade ediyor.

Psikolog Zeynep Kübra Akça;

“Psikiyatrik ve nörolojik hastalıkların temelinde kognitif işlevlerde azalma olabiliyor. O alanı belirlemek önemli. Geniş nöropsikolojik değerlendirmeyle hangi kognitif işlevde sorun olduğunu saptıyoruz.
Örneğin bir kişide ileri düzeyde dikkat sorunu varsa ilaç ve terapi haricinde kognitif rehabilitasyonu da bu sürece ekliyoruz.

Hastalık başlangıç, orta veya ileri seviyede mi? Hangi aşamada? Yapılan değerlendirmelerle profillere ulaşıyoruz. Hekimler için çok önemli bu. Dünyada uygulama önemli planda. Türkiye’de son yıllarda gelişiyor. Grup olarak biz ayrıntılı yapıyoruz.

kaynak:e-psikiyatri.com

Editör: TE Bilisim